Huippu-urheilun verkostot

Suomalaiseen huippu-urheiluverkoston toimijoita ovat urheilijat, valmentajat, lajit, urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset, olympiavalmennuskeskukset, liikuntalääketieteen keskukset, huippu-urheilun parissa toimivat asiantuntijat sekä huippuseurat.  

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa ja koordinoi suomalaisen huippu-urheiluverkoston toimintaa. 

Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset Suomessa

Urheiluakatemiat ovat alueellisia verkostoja, joihin kuuluu esimerkiksi oppilaitoksia (yläkoulut, toinen ja korkea-aste), urheiluseuroja ja asiantuntijaorganisaatioita.

Urheiluakatemia auttaa urheilijaa yhdistämään valmentautumisen ja muun elämän arjessaan. Urheilijan tukena toimii eri alojen asiantuntijoita, kuten esimerkiksi fysioterapeutti, fysiikkavalmentaja, ravitsemusneuvoja, lääkäri ja psyykkinen valmentaja. Urheiluakatemiaverkostossa on urheilijoita yläkouluikäisistä huippu-urheilijoihin, sekä valmentajia ja asiantuntijoita, joiden osaamista kehitetään yhteistyössä lajien kanssa.

Olympiavalmennuskeskukset

Suomessa on kaksi olympiavalmennuskeskusta: Helsinki ja Vuokatti-Ruka. Ne ovat suomalaisen huippu-urheilun osaamiskeskittymiä, joissa vauhditetaan suomalaisten kärkiurheilijoiden kansainvälistä menestystä. Urheilijat saavat nimetyissä lajeissa kansainvälisesti kilpailukykyistä valmennusta, asiantuntijatoimintaa, olosuhteet, asumisen, ruokailut ja kaksoisuratuen. ​

Olympiavalmennuskeskukset kasvattavat Suomelle maailman parhaita huippu-urheilijoita.

Olympiavalmennuskeskukset on tarkoitettu kansainvälisen tason huippu-urheilijoille, jotka täyttävät urheiluakatemian, lajiliittojen ja Olympiakomitean valintakriteerit. ​

Huippu-urheilun instituutti KIHU

Huippu-urheilun instituutti KIHU vastaa suomalaisen huippu-urheilun TKI-toiminnasta ja osallistuvan asiantuntijuuden kehittämisestä ja toteutuksesta urheilijan polulla.

Toiminnan tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa paras ja viimeisin tieto, osaaminen ja tuki urheilijoille, valmentajille, lajeille ja muille toimijoille koko urheilijan polulla. Urheilijan polun eri vaiheiden laatu- ja menestystekijöihin pohjautuvalla asiantuntija- ja TKI-toiminnalla mahdollistetaan lapsen ja nuoren kasvaminen ja kehittyminen menestyväksi huippu-urheilijaksi.

Liikuntalääketieteen keskukset

Liikuntalääketieteen keskukset toimivat keskeisessä roolissa Suomen Olympiakomitean terveydenhuollon verkostossa.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU
Paavo Nurmi -keskus (PNK)
Tampereen Urheilulääkäriasema (UKK)
Oulun Diakonissalaitos (ODL)
Helsingin Urheilulääkäriasema (HULA)
Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos (KULTU)

Lajien valmennusjohto

Lajien valmennusjohdon verkosto on lajiliittojen ja huippu-urheiluyksikön yhteistyöverkosto, jossa on mukana lajiliittojen valmennusjohdossa toimivia valmennuspäälliköitä ja päävalmentajia. Verkoston työtä ohjaa huippu-urheilun strategiset tavoitteet: huippu-urheilumenestyksen parantaminen, osaamisen kasvattaminen ja urheilun arvostuksen lisääminen.

Lajien valmennusjohdon verkostosta vastaa

Lajiryhmäverkostot

Joukkuepelit

Suomen suurimmat joukkuepelit ovat yhdistäneet voimansa paremman pelin puolesta. Yhteistä menestyssuunnitelmaa laatimassa olleet lajit ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, käsipallo, lentopallo ja salibandy. Yhteinen menestyssuunnitelma ”Parempaa peliä joka päivä” määrittää joukkuepeleille yhteiset painopisteet: peli, valmennusosaamisen kehittäminen ja urheilullisuus.

Kestävyyslajit

Kestävyyslajien yhteistyöverkostossa on mukana 13 kestävyyslajia (ampumahiihto, hiihtosuunnistus, kestävyysjuoksu, kilpakävely, maastohiihto, olympiasoutu, pikaluistelu, pyöräily, ratamelonta, pyöräsuunnistus, suunnistus, triathlon, uinti ja yhdistetty), sekä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, Huippu-urheilun instituutti KIHU, Helsingin Urheilulääkäriasema HULA ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA, Vuokatti Sport OTC, sekä Pajulahti OTC.

Lumilajit

Lumilajien verkostossa tehdään yhteistyössä mm. lajien kehitys- ja tutkimustoimintaa sekä asiantuntijatoimintaa tavoitteena kansainvälisen kilpailukyvyn varmistaminen. Lajeista mukana ovat alppihiihto, ampumahiihto, freeski, kumparelasku, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty.

Kysyttävää lajiryhmäverkostoista? Juha ja Toni auttavat.

Huippu-urheilun Tähtiseurat

Huippu-urheilun Tähtiseuraverkosto on lajiliittojen ja Olympiakomitean yhteistyöverkosto, joka työskentelee auttaakseen huippu-urheilusuuntautuneita seuroja kehittämään toimintaa siten, että se mahdollisimman hyvin tukee huippu-urheilun kehittymistä seuroissa.  Verkosto jakaa tietoa, osaamista ja kokemuksia eri lajien kesken. 

Kysy Eijalta huippu-urheilun Tähtiseuroista