Vi rör oss tillsammans: En fysiskt aktiv livsstil för en bra framtid

Arbetsgruppen för främjande av en fysiskt aktiv livsstil har jobbat intensivt för att hitta de tre teman med vilka man kan öka finländarnas fysiska aktivitet mest. Arbetet började hösten 2022 när Undervisnings- och kulturministeriet bildade arbetsgruppen Tillsammans 2022. Processen har varit omfattande och inkluderande: 80 deltagare gav 45 temaförslag att behandla tillsammans, och nästan 200 organisationer deltog till slut i den rådgivande omröstningen. De teman som valdes gemensamt var att främja familjemotion och en fysiskt aktiv livsstil, att förnya föreningsverksamheten så att den erbjuder en inspirerande plats för motion för allt fler och hålls livskraftig även i framtiden samt att påverka kommunernas motionstjänsters framtida roll och stöda bevarandet av tjänsterna.

Dessa teman är gemensamma och ger oss alla en möjlighet att göra vår andel i att främja en fysiskt aktiv livsstil.

80 olika instanser producerade 45 temaförslag och nästan 200 organisationer deltog i den rådgivande omröstningen.

En gemensam resa mot ett fysiskt aktivare Finland

Processen har varit omfattande och engagerande. Deltagarna i den rådgivande omröstningen var en mångsidig skara med bland annat motions-, folkhälso- och ungdomsorganisationer, forsknings- och läroanstalter, kommuner och företag.

Temana man kunde välja mellan bedömdes enligt överenskomna kriterier, bland annat samhällseffekter, nåbarhet och möjlighet till egen påverkan. Dessutom bedömdes kostnaderna för samhället samt kostnadseffektiviteten med beaktande av investerings- och underhållskostnader. Andra viktiga kriterier var långtidseffekter, till exempel effekten av en fysiskt aktiv livsstil hos barn på deras hela liv, livets övergångsskeden, inkluderande, likabehandling samt möjligheten att förändra strukturer som främjar en fysiskt aktiv livsstil.

De teman som valdes var att främja familjemotion, förnya föreningsverksamheten och stärka kommunernas motionsfrämjande roll. Dessa teman är gemensamma, valdes med en inkluderande process och ger oss alla en möjlighet att göra vår andel i att främja en fysiskt aktiv livsstil. Den olympiska kommitténs medlemmar visade sig särskilt villiga att främja de gemensamma valen.

Kom med – vi formar framtiden tillsammans

Den här processen var inte en slutpunkt, utan en gemensam början. Meningen är att de valda temana inkluderas i varje instans egna strukturer, utan nya överlappande system.

Vi vill fortsätta på den här vägen tillsammans, och vi inbjuder er därför att delta i workshoppar där de valda temana bearbetas vidare. Kom med och var en del av en framtid med mer fysisk aktivitet.

De valda temana samt kontaktpersoner:

Vi riktar ett varmt tack till alla som deltagit i våra webbinarier och delat med sig av värdefulla synpunkter. Våra webbinarier har visat att främjandet av en aktiv livsstil är mångfacetterat och omfattar många olika miljöer och livsområden. Tack till alla deltagare och organisatörer för ert viktiga arbete som har långtgående effekter.