Processen för en ny riktning inom barnidrotten inleddes tisdagen den 10 september. Totalt 40 idrottsförbund har anmält sig till processen. Olympiska kommittén har lyssnat noggrant på idrottsförbundens önskan om att bygga en gemensam riktning för barnidrotten. Olympiska kommittén och förbunden har börjat arbetet tillsammans. Målet är att samarbetet ska skapa världens bästa barnidrott.
Vid det första gemensamma mötet diskuterades barnidrottens värdegrund och hur varje idrott framstår ur ett barns perspektiv. Olympiska kommitténs Juha Sten, som fungerar som processens koordinator, betonar vikten av att arbeta tillsammans.
– Det här är inte ett projekt som Olympiska kommittén leder uppifrån. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans på riktigt. Världen förändras ständigt, och vi måste förstå hur barnen upplever sin fritidsaktivitet. Genom detta kan vi ta steg mot något nytt, beskrev Sten i sitt öppningstal.
Barndomen och barnidrotten är inte bara ett mellansteg. Det har ett egenvärde i sig att barnidrotten håller hög kvalitet.
Jarkko Finni, Finlands Friidrottsförbund
Genom att utveckla en gemensam riktlinje och en röd tråd svarar vi på behovet av att ha utövare i framtiden och locka både barn och ungdomar till sporten.
Tilda Rajamäki, Finska Skidförbundet
Oro för barnidrotten har lyfts fram ur både idrottsförbundens och toppidrottens perspektiv.
– I diskussionerna om ämnet upprepas samma teman: drop-out sker för tidigt, huvudidrott måste väljas för tidigt, utövandet är dyrt och allt för ofta vuxenstyrt. Dessutom har barnen för lite mångsidig rörelse inför tävlings- eller elitidrottskarriären.
– Världen förändras ständigt och vi måste förstå allt bättre hur utövandet ser ut i ett barns ögon. När vi lär oss att se idrott genom barnens ögon kan vi till exempel ta itu med grundorsakerna till varför man slutar så tidigt i Finland.
Tävlandet väcker också diskussion. Sten påminner dock om att syftet inte är att ta bort tävlandet från barnidrotten.
– Tävlandet är en integrerad del av idrotten – den får inte försvinna. Tävlandet ska dock utgå från barnen, inte från oss vuxna.
Betydelsen av barndomen måste förstås bättre
Mannerheims Barnskyddsförbunds specialsakkunniga Kirsi Pollari och påverkansdirektör Esa Iivonen deltog i uppstartstillfället för processen Ny riktning för barnidrotten, där de tog upp barns rättigheter och deras roll som en del av idrottens värdegrund.
Enligt Pollari och Iivonen har motion och idrott en central roll i barnets utveckling. Betydelsen av en trygg miljö och gemenskap är stor.
– Varje barn har rätt att bli hörd, och det är viktigt att deras åsikter beaktas. Det är därför bra att fundera över vilken miljö och gemenskap barnet tillhör och om den är trygg för barnet, beskrev Pollari.
Pollari betonade också barndomens unika värde och att vi måste förstå betydelsen av barndomen i sig.
– Det är lätt att förbise barndomens betydelse i nuet och lägga för stor vikt vid dess framtidsaspekt. Barnet bör ses som en aktiv deltagare och en del av gemenskapen. Barn påverkar även själva på många sätt. Detta bör även synas i fritidsaktiviteter.
– Barnidrotten är ett ämne som också intresserar media starkt. Därför ses temat som betydelsefullt för samhället. Att öka förståelsen för barnens rättigheter inom idrotten är därför oerhört viktigt, tillade Iivonen.
Arbetet fortsätter
Arbetsgruppsmötena för processen Ny riktning för barnidrotten fortsätter. Målet med arbetet är att hitta riktlinjer för att bland annat öka mängden fysisk aktivitet för barn, förbättra tävlingssystemen, undanröja hinder för att utöva flera idrotter samtidigt, hantera kostnader, samt öka tränarnas kunskap och uppskattning inom barnidrotten.
Tidtabellen och evenemangsteman
- 10.9.2024 Barnidrottens värdegrund
- 27.11.2024 Mängden fysisk aktivitet, mångsidighet och möjliggörande av multisport
- 28.1.2025 Ökad kunskap och uppskattning av träning i barndomsfasen
- 3/2025 Barnens tävlingsidrott och tävlingssystem
- 6/2025 Kostnader