Olympiska Kommittén har gjort framsteg i sina miljömål – arbetet fortsätter mot mer ambitiösa mål

Den Olympiska Kommittén har publicerat ett uppdaterat miljöprogram. Det första miljöprogrammet lanserades år 2021.

Karoliina Ketola, expert på hållbarhet vid Olympiska Kommittén, är nöjd med framstegen i arbetet. Målen i det första miljöprogrammet har framgångsrikt uppnåtts.

– Förutom att vi har uppnått målet att beräkna vårt koldioxidavtryck har vi också anslutit oss till det internationella klimatinitiativet Sports for Climate Action. Vi har också gjort framsteg när det gäller att främja aktiva transportmedel inom klubbverksamhet och som en del av en aktiv livsstil. Även om vi har gjort framsteg på dessa områden, återstår det fortfarande mycket arbete. Målen har nu höjts ytterligare, beskriver Ketola.

Miljöinsatser genomförs gemensamt på bred front

Målen i miljöprogrammet omfattar alla verksamheter inom Olympiska Kommittén. Under de senaste fyra åren har miljöansvar integrerats i tävlingsprocesserna, och nya verksamhetsmodeller har utvecklats. Till exempel hölls ett förläger inför OS i Paris på hemmaplan, utrustning från OS-byn delades och fraktades gemensamt med Paralympiska laget, antalet teamkläder minskades och återvinningsmöjligheter erbjöds för kläderna.

Inom aktiv livsstil och klubbverksamhet har fokus legat på nyttomotion och aktiva transportalternativ. Klubbnätverk har identifierat och delat modeller för att minska biltrafiken i samband med fritidsaktiviteter.

Även medlemsorganisationerna är djupt engagerade i miljöarbetet: varje medlemsorganisation i Olympiska Kommittén har sitt eget miljöprogram. Stöd har erbjudits till idrotts- och sportorganisationer för att skapa miljöprogram, utvärdera och uppdatera mål samt för att möta deras individuella behov.

Mot nya mål och åtgärder

Miljöprogrammet sträcker sig utöver Olympiska Kommitténs egen verksamhet och kan vid framgång påverka hela idrottsgemenskapen. Betydande förändringar kräver långsiktigt arbete i samarbete med idrottsgemenskapen.

Genom att ansluta sig till Sports for Climate Action-initiativet har Olympiska Kommittén förbundit sig att minska utsläppen med 50 procent före 2030 och att nå netto-nollutsläpp före 2040.

I samband med uppdateringen av idrottsgemenskapens ansvarighetsprogram har också nya miljö- och klimatmål definierats för idrottsorganisationer. Dessa mål främjas genom kontinuerliga ansvarighetskliniker, coachningar, möten och feedback.

– När det gäller miljöansvar är varje framsteg viktigt, även om målet ännu ligger framför oss. Som Olympiska Kommitté är vår uppgift att främja och stödja miljöansvar i vår egen verksamhet och stötta våra medlemsorganisationer i deras miljöarbete, summerar Ketola.