Idrottsgymnasierna firade 30 års jubileum – Urheas idrottsakademinätverk för dubbla karriärer premierades

Flera finländska elitidrottare har banat sin väg genom idrottsgymnasier. Idrottsgymnasierna firade jämna år under ett seminarium för idrottsinstitut i Helsingfors, i början av maj.

Att kombinera idrott och studier är utmanande och därför uppstod behovet på 1980-talet att erbjuda unga en möjlighet att kombinera en högklassig idrottskarriär med utbildning. På så vis är det möjligt att skapa balans mellan träning och studier. Målet är att skapa en omgivning där begåvade idrottare kan utvecklas, både som idrottare och studerande.

De första idrottsgymnasierna grundades på olika håll i Finland. Deras verksamhet började så småningom etableras. Systemet med upplägget av idrottsgymnasier har utvecklats och blivit bredare under årens lopp. Nätverket har blivit känt för att erbjuda unga möjligheten att nå framgång, både inom idrott och utbildning. Med hjälp av systemet har man utvecklat otaliga framgångsrika finländska idrottare i olika grenar – samt samtidigt uppmuntrat idrottarna att även satsa på sina studier.

Studier på idrottens villkor

Vid idrottsgymnasier studerar man på idrottens villkor. Läsordningen är flexibel. Träningarna ordnas i samband med skoldagen och erbjuder en möjlighet att träna för fullt och studera samtidigt.

I idrottsgymnasierna kan man också dra nytta av flexibla studiemöjligheter, som distansstudier eller intensivkurser. Detta möjliggör att man exempelvis kan slutföra studiehelheter i samband med träningsläger och tävlingsresor.

Tränare och lärare samarbetar för att stöda idrottare vid idrottsgymnasierna. Stödet kan omfatta personlig handledning och rådgivning för att studierna ska framskrida samt för att balansera studierna. I idrottsgymnasierna satsar man på att studerande får det stöd och den handledningen de behöver för att studierna ska framskrida.

Idrottsinstitutens framtid

Finlands idrottsakademinätverk har fyllt 30 år – men hur ser dess framtid ut? Simo Tarvonen, vice rektor för Backasbrinkens gymnasium (Mäkelänrinteen urheilulukio) och verkställande direktör för huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea, målar upp en framtidsvision med fyra olika modeller.

I den sammanslagna modellen har idrottsakademiernas särskilda uppdrag avskaffats och finansieringen avslutats. Varje institut har möjlighet att lägga tonvikten på idrott om den så önskar. I den förstärkta modellen har institutionerna en tydlig roll, idrottsorganisationerna är nära kopplade till idrottsakademierna och idrotten är ett uppskattat val som också möjliggör en ambitiös akademisk karriär. I den omvälvande modellen har AI en stark roll inom undervisning, coachning och träning, med allt fler idrottare i internationella lag eller stall, där idrottarna studerar på distans. Vi har inte kunnat förutspå framtiden för modellen ”ett språng in i det okända”.

– Systemet med idrottsinstitut har utvecklats under åren, men dess förväntade framtid kan se annorlunda ut, om man frågar olika instanser. Det centrala är att hitta en gemensam konsensus om hur en drömframtid är på 2030-talet och med vilka åtgärder kan den uppnås? Och framför allt: Hur försäkrar vi beslutsfattarna om att det lönar sig att satsa på den önskade riktningen? frågar Tarvonen under sitt anförande.

– Det är viktigt att känna till den gångna tiden, så att vi vet varifrån vi kommit. Det är också viktigt att urskilja den förväntade framtiden, så att vi kan röra oss mot den. Allt vi gör och också det vi inte gör, formar morgondagens historia, fortsätter han.

Urhea premierades till Årets idrottsinstitut

Elitidrottsenheten vid Finlands Olympiska Kommitté har premierat Huvudstadsregionens idrottsakademi Urheas idrottsakademinätverk med utmärkelsen Årets idrottsinstitut.

Enligt väljarna från elitidrottsenheten erbjuder Urheas nätverk av idrottsinstitut ett brett utbud av dubbla karriärmöjligheter inom gymnasie- och yrkesutbildning på både finska och svenska i hela huvudstadsregionen. Urheas institut har hjälpt många elitidrottare att nå toppen, inklusive flera idrottare som är uttagna till OS och Paralympics i Paris.

– TDet här är ett otroligt erkännande för både nätverksarbete och att man beaktar olika parter och människor som samarbetar. Man tar inte endast en enskild människa eller part i beaktande, utan beaktar särskilt nätverksarbete och styrkan i nätverksarbete, noterade Tarvonen.

Utmärkelsen Årets idrottsinstitut ges till ett framstående institut för ett framgångsrikt, mångsidigt och långsiktigt arbete med att stödja studier och träning av unga toppidrottare. Priset delas traditionellt ut i samband med de årliga idrottsakademidagarna, som samlar representanter från högstadier, gymnasier, olika grenar, idrottsakademier och idrottshögskolor från hela Finland.

Stafettpinnen för ren idrott går till Södra Karelen

Tarmo Koivuranta från Joensuu idrottsakademi lämnar över stafettpinnen för ren idrott till Elina Sinisalo från Södra Karelens idrottsakademi.

Stafettpinnen för utmaningskampanjen fair play och ren idrott lämnades över från Joensuu idrottsakademi till Södra Karelens idrottsakademi. Kampanjen har fått synlighet i vårt ansvarsarbete och ett ansvarspass för alla medlemmar vid idrottsinstituten har tagit form.

– Vid idrottsakademin i Joensuu är ansvarsfullhet ett av våra betydande värden. Det definierar hela andan och principerna bakom vår verksamhet – som berör alla i vårt nätverk. Med hjälp av ansvarspasset främjar vi den rena idrotten, berättar Tarmo Koivuranta från idrottsakademin i Joensuu.

I Södra Karelens idrottsakademi har planerna gällande det annalkande kampanjåret vid det här laget redan framskridit långt. Verksamhetsprinciperna för fair play togs i bruk i början av året.

– Utmaningskampanjen stöder det här arbetet och förstärker vårt arbete inom ansvarsfullhet, ren idrott och fair play. Vi kommer att ha budskapet i ljuskäglan och sprida gott innehåll som Ansvarsfull tränare (Vastuullinen valmentaja), Rent spel är bäst (Puhtaasti paras) och Rättvist spel är bäst (Reilusti paras) onlineutbildningar, planerar koordinator Elina Sinisalo vid Södra Karelens idrottsinstitut.

Idrottsakademiernas utmaningskampanj är en del av verksamheten för en mer etisk idrott, som bedrivs av Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI.

Mer innehåll om relaterade ämnen till denna artikel