Högskolenätverket av elitidrottsvänliga högskolor utvidgas – kvalitetserkännandet gick till tre nya högskolor

Jyväskylä universitet, Lapplands universitet och Vasa yrkeshögskola (VAMK) har premierats med kvalitetserkännandet ”elitidrottsvänlig högskola”. Det betyder vardagen för idrottande studerande fungerar bättre i de här högskolorna, var studiehandledandet och praxis verifierats som sådana, att de stöder idrotten och att kombinera idrott och studier. Högskolorna som premierats med kvalitetserkännandet har samarbetat länge och intensivt med idrottsakademierna på sina områden.

Erkännandet elitidrottsvänliga högskolor har väckt stort intresse i högskolenätverket och 16 högskolor har i skrivande stund ansökt om auditering. De första auditeringarna förvekligades i fjol. Hösten 2023 beviljades både yrkeshögskolan Haaga-Helia och Savonia-yrkeshögskolan kvalitetserkännandet.

– Erkännandet ”elitidrottsvänliga högskolor” öppnar nya möjligheter till att stöda idrottare i sin vardag. Dessutom betonas vikten av samarbete mellan högskolor och idrottsakademier. Nätverket expanderar, och det är utmärkt. Elitidrottsvänliga högskolor är en viktig del av elitidrottares liv och ett viktigt steg mot ett heltäckande stöd för idrottare, säger direktören för toppidrottsenheten på Finlands Olympiska Kommitté, Matti Heikkinen. Heikkinen är också ordförande för styrelsegruppen för elitidrottsvänliga högskolor.

Kvalitetsmodellen med 6 helheter

Evalueringen av elitidrottsvänliga högskolor baserar sig på en kvalitetsmodell. Modellen består av 6 bedömningsområden och 23 kvalitetsfaktorer. Dessa faktorer har bland annat att göra med handledning av individuella studier, flexibla studiearrangemang, att identifiera kunskaper som förvärvats genom idrott och samarbete med idrottsakademierna. Ett av de centrala målen är också att underlätta övergången till tredje stadiet efter studier på andra stadiet.

För att skapa evalueringsmodellen har man fått hjälp av specialisterna vid det Nationella centret för utbildningsvärdering (NCU). Auditeringarna är inkluderande och interaktiva. De hjälper högskolorna att känna igen styrkorna i sin verksamhet, bästa praxis, utvecklingsområden och för att skapa nya förutsättningar för kontinuerlig utveckling av verksamheten.

Auditeringarna av Jyväskylä universitet, Lapplands universitet och Vasa yrkeshögskola (VAMK) verkställdes under hösten 2023. De officiella erkännandena beviljades i samband med seminariet för idrottsinstitutioner i Helsingfors 6.5.2024.