Urheilijoille suunnatut opintokokonaisuudet

Tältä sivulta löydät urheilijoille suunnattuja opintokokonaisuuksia urheiluakatemian mukaan jaoteltuna.

LAB-ammattikorkeakoulu

LAB-ammattikorkeakoulussa tunnistetaan, että merkittävä osa suomalaisista huippu-urheilijoista suorittaa korkeakouluopintoja urheilu-uransa aikana. Haluamme tunnistaa oppilaitoksessa opiskelevat akatemiaurheilijat ja tarjota heille tukea niissä puitteissa, kun se opiskelijan valitsema koulutusala huomioon ottaen on mahdollista.

LAB urheilijalle

Lisätietoja: Pekko Pirhonen, hyvinvointikoordinaattori

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk:n tutkinto-opiskelijalla on mahdollisuus valita 8 op (4 x 2 op) liikunnan opintoja vapaavalintaisiin opintoihin.

Xamk järjestää urheiluakatemiavalmentajille esim. liikuntafysiologian kursseja ja urheilulääketieteen kursseja. Näille avoimen amk:n kursseille voivat osallistua myös urheilijat.

Lue lisää tästä linkistä.

Lisätietoja: Marja-Sisko Luode, liikunnan lehtori

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa urheilevan opiskelijan kaksoisuraa tuetaan joustavoittamalla opintoja mm. lisääntyvien verkkokurssien avulla sekä rakentamalla yksilöllisiä polkuja ohjauksen tuella. Lisäksi annetaan mahdollisuus osallistua urheilun vaatimiin harjoitteluaikoihin ja kisoihin, mahdollistetaan työharjoitteluiden joustava suorittaminen erilaisissa oppimisympäristöissä sekä tarjotaan urheiluun liittyviä opintojaksoja. Lisätietoja urheilijana SeAMKissa sivustolta.

Kaikkien alojen opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa urheiluliiketoiminnan sekä urheilijan hyvinvointiin liittyviä opintoja omaan tutkinto-ohjelmaansa soveltuen 10–25 op. Opiskelijan on mahdollista myös opinnollistaa urheilun kautta karttuvaa osaamista osaksi opintojaan. SeAMKin Wellbeing Lab -toiminta tukee urheilevien opiskelijoiden opintoja sekä mahdollistaa mm. urheiluvammojen kuntoutuksen ohjatusti. Lisäksi se antaa mahdollisuuden fysioterapeuttiopiskelijoille toimia urheiluakatemian lajiryhmissä sekä toteuttaa urheilijakartoituksia osana työharjoittelujaan.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu tarjoaa myös mahdollisuuden toisen asteen väyläopintoihin lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemialaisille.

Lisätietoja: urheiluakatemian yhdyshenkilö johanna.koivula@seamk.fi

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Täällä meillä akatemiaurheilijoiden on ollut mahdollista saada urheiluakatemiasta 5 op vapaasti valittaviin, esim. urheilu-uran todentaminen harjoituspäiväkirjan avulla.

Lisäksi Xamk Pulse (Xamkin avoin amk) tarjoaa opintojaksoja, mm. urheilufysiologiaan, ravitsemukseen, psyykkiseen valmennukseen. Urheilijat voivat myös osallistua näille kursseille. Kurssit ovat muutenkin kaikille avoimia, osa toki maksullisia.  

Essi Kähkönen, liikuntasuunnittelija

Itä-Suomen yliopistossa ja Karelia-ammattikorkeakoulussa on mahdollista suorittaa 15 opintopisteen urheiluakatemiaopinnot.

Itä-Suomen yliopisto

  • Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus järjestää joustavia opintoja avoimena yliopisto-opetuksena, jotka sopivat urheilijoille. Sopimusoppilaitosten toisen asteen opiskelijat voivat opiskella maksutta avoimen yliopiston opintoja ja aloittaa avoimen yliopiston kautta tutkintoon tähtäävät väyläopinnot. Opetustarjonta on laajasti verkko- ja etäopintoja, joten opiskelumahdollisuudet ovat joustavia. Tarjolla myös maksutonta opinto-ohjausta. Lisäksi esim. tietojenkäsittelytieteessä on toisen asteen tutkinnon suorittaneilla mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi jopa 15 op:n opinnoilla. Lue lisää tästä.

Jyväskylän urheiluakatemia tarjoaa yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa urheilijoilleen mahdollisuuden suorittaa 15 op urheiluakatemiaopintoja. Opinnot tukevat urheilu-uran ja opintojen yhdistämistä ja ne on tarkoitettu urheiluakatemian urheilijoille oppilaitoksesta riippumatta, siis myös esimerkiksi Jyväskylän yliopiston opiskelijoille.

Opintokokonaisuuteen kuuluu 3 osakokonaisuutta ja niitä voi suorittaa omien valintojen ja mahdollisuuksien mukaan joko vain yhden tai vaikka kaikki kolme. Opintokokonaisuudet ovat Urheilijan hyvinvointi (osa1), Urheilijan yhteistyösuhteet (osa2) ja Urheilijan urasuunnittelu (osa3). Lue lisää opinnoista.

Jyväskylän amk:n ja yliopiston opiskelijoille on tarjolla myös EduFutura-urheilijaopintoja. Ne ovat verkko-opintoja, joten voit sovittaa opinnot joustavasti harjoitus- ja opintosuunnitelmaasi. Ne arvioidaan hyväksytty/hylätty-asteikolla. Lue lisää urheilijaopinnoista.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk:n tutkinto-opiskelijalla on mahdollisuus valita 8 op (4 x 2 op) liikunnan opintoja vapaavalintaisiin opintoihin.

Xamk järjestää urheiluakatemiavalmentajille esim. liikuntafysiologian kursseja ja urheilulääketieteen kursseja. Näille avoimen amk:n kursseille voivat osallistua myös urheilijat. Lue lisää opinnoista.

Lisätietoja: Marja-Sisko Luode, liikunnan lehtori

Koonti opinnoista sekä linkit oppilaitosten sivuille ja opintojaksokuvauksiin.

Sekä Itä-Suomen yliopistossa että Savonia-ammattikorkeakoulussa on 15 opintopisteen Urheiluakatemiaopinnot-opintokokonaisuus.

Itä-Suomen yliopisto

  • Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus järjestää joustavia opintoja avoimena yliopisto-opetuksena, jotka sopivat urheilijoille. Sopimusoppilaitosten toisen asteen opiskelijat voivat opiskella maksutta avoimen yliopiston opintoja ja aloittaa avoimen yliopiston kautta tutkintoon tähtäävät väyläopinnot. Opetustarjonta on laajasti verkko- ja etäopintoja, joten opiskelumahdollisuudet ovat joustavia. Tarjolla myös maksutonta opinto-ohjausta. Lisäksi esim. tietojenkäsittelytieteessä on toisen asteen tutkinnon suorittaneilla mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi jopa 15 op:n opinnoilla
  • Lue lisää opinnoista.

Savonia-ammattikorkeakoulu

  • Urheilijan polkuopinnot. Urheilijan on mahdollista aloittaa amk-tutkintoon tähtäävä opiskelu avoimen amk:n kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelet ensin 60 op tavoitetutkintosi opintoja avoimessa amk:ssa ja haet sen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi.
  • Lue lisää opinnoista.

Lapin ammattikorkeakoulu

Polkuopinnot:

  • 60 op koulutusalan 1. vuoden opintoja tai opinto-ohjaajan laatima henkilökohtainen 60 op paketti koulutusalan opinnoista. Paketti on maksullinen.
  • Yleisen avoimen haun kautta paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Henkilökohtainen paketti voidaan laatia, jos mm. ryhmissä on tilaa.
  • AMK-polkuopintoihin ei ole koulutustaustavaatimusta ja ne antavat myös hakukelpoisuuden AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeuduttaessa
  • Lisätietoja: Tähtäimessä AMK-tutkinto – Lapin AMK
  • Lapin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutuksessa on tehty henkilökohtaisia polkuopintoja Palloliiton valitsemille opiskelijoille vuodesta 2018. Keväällä 2024 Palloliitto ei käynnistänyt omaa hakuaan. Lisätietoja: Liikunnanohjaaja (AMK) -tutkinnon haku – Palloliitto.fi. Käytännössä tämä prosessi on edennyt seuraavalla tavalla: Palloliitto on käynnistänyt oman haun, jonka jälkeen hakijat on pisteytetty tietyin kriteerein ja valituille opiskelijoille on laadittu henkilökohtaiset polkuopinnot 60 op opinto-ohjaajan haastattelun perusteella. Haastattelussa on otettu huomioon hakijan tausta ja räätälöity paketti tukemaan hakijan osaamisen kehittymistä. Hakijat ovat pääasiassa valmentajia.

Väyläopinnot:

  • Tarjotaan Lapin amk:n yhteistyöoppilaitoksille maksutta, eli kuka tahansa yhteistyöoppilaitoksessa opiskeleva voi hakeutua. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
  • Väyläopinnot ovat koulutuskohtaisesti määriteltyjä 15 opintopisteen kokonaisuuksia
  • Lisätietoja: Korkeakouluopintojen väylä (lapinamk.fi)

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoille laaditaan yhteistyössä opiskelijan kanssa henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan tavoitteet ja elämäntilanne. Opiskelijaa tuetaan yhdistämään urheilu ja opiskelu toimivaksi kokonaisuudeksi. Opiskelijan eri tavoin hankkimaa osaamista esimerkiksi työssä ja urheilussa tunnistetaan ja nivotaan osaksi opintoja. Tavoitteellisesta urheilemisesta tunnustetaan 10 opintopistettä tutkintojen vapaasti valittaviin opintoihin. Opiskelijalla on mahdollisuus valita tutkintoonsa opintoja myös muista korkeakouluista (ristiinopiskelu).

Lisätietoa: Urheiluakatemiayhdyshenkilö Tiia Ahola

Lapin yliopisto

Avoimen väylä

Lukiolaisten kurkistuskurssit

Lisätietoja: Merija Timonen, johtaja, Opetus- ja oppimispalvelut

LAB-ammattikorkeakoulussa on tarjolla Motari-opinnot toisen asteen opiskelijoille. Opinnot vähintään 30 op ja ovat maksuttomia. LAB:n yhteistyöoppilaitokset näissä Motari-opinnoissa toiselta asteelta ovat:
• Koulutuskeskus Salpaus
• Saimaan ammattiopisto Sampo
• Suomen Diakoniaopiston Lahden kampus (sosiaali- ja terveysala)
• Suomen Urheiluopisto (fysioterapia)
• Omnia (puutekniikka)

Lisätiedot:
https://lab.fi/fi/motari-opinnot
https://www.salpaus.fi/koulutus/motari-opinnot/

LAB-hakuopas urheilijalle

Lisätietoja: Johanna Ylinen, Päijät-Hämeen urheiluakatemian toiminnanjohtaja

Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto

Tampereen alueella urheilijamyönteisiä opintoja tarjoavat Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu, jotka muodostavat Tampereen korkeakouluyhteisön. Lisäksi urheilijalle sopiva kokonaisuus on Varalan Urheiluopistolla järjestettävä Liikunnanohjaaja (AMK, monimuotototeutus), jonka toteuttaa Haaga Helia yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Tampereen ammattikorkeakoulussa

Tampereen ammattikorkeakoulu tukee ja ohjaa opiskelijaa kaksoisuran toteuttamisessa. Opiskelijaurheilija laatii yhdessä oman opinto-ohjaajan kanssa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa huomioidaan opiskelijan yksilölliset tarpeet ja aikataulut. Opintojen edistymistä seurataan ja opiskelusuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti. Opiskelijaurheilija saa lisäaikaa opintoihinsa tehdyn opiskelusuunnitelman ja kaksoisuran mukaisesti.

Opiskelijaurheilija voi opinnollistaa eli saada opintopisteitä tavoitteellisesta urheilusta. Eri tutkinto-ohjelmissa tämä mahdollistuu eri tavoin opetussuunnitelman mukaan. Urheilijaopiskelija saa ohjausta opinnollistamiseen opinto-ohjaajalta.

Yksi tapa opinnollistaa urheilua on ilmoittautua mukaan Yrittäjyysportfolion rakentaminen -opintojaksolle.

Yrittäjyysportfolion rakentaminen (TAMKin ja Tampereen yliopiston opiskelijoille)

HUBS tarjoaa TAMKin ja Tampereen yliopiston opiskelijoille ajasta ja paikasta riippumattomia kestävän yrittäjyyden opintoja. Esimerkiksi opintojaksoista itsensä brändääminen ja yrittäjyyden kulmakivet sisältävät 2020-luvun urheilijalle tärkeitä taitoja.

Väylä- ja polkuopinnot Tampereen korkeakouluihin

Yhteishaun lisäksi urheilijaopiskelijalle on myös muita vaihtoehtoisia reittejä korkeakouluun. Näitä ovat väyläopinnot ammattioppilaitoksista (esim. Tredu ja SASKY) tai lukiosta (Tampereen kaupungin lukiot ja Akaan lukio), jolloin opiskelija jo toisen asteen opintojen aikana tekee opintoja TAMKissa. Suoritettuaan väyläopinnot opiskelija voi hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi.

TAMKin väyläopinnot ammattioppilaitoksen opiskelijoille | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

TAMKin väyläopinnot lukiolaisille | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

Lisäksi polkuopinnot TAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa ovat yksi hyvä tapa aloittaa ja tutustua korkeakouluopintoihin. Suoritettuasi tietyn määrän valitsemasi tutkinto-ohjelman opintoja, voit erillishaussa hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Avoimen AMKin polkuopinnot | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

Tampereen yliopisto tarjoaa avoimen yliopiston väylä- ja näyttöreittiopintoja.

Lisätietoa:
Huippu-urheilijana korkeakoulussa (tuni.fi) & Huippu-urheilijana TAMKissa

Urheiluakatemian korkea-asteen yhteyshenkilö, Kirsi Mänty, 050 421 1065, kirsi.manty[at]tuni.fi
Urheiluakatemian kaksoisurakoordinaattori, Krista Kyyrönen, 0503459920. krista.kyyronen[at]varala.fi

Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulussa opiskelevat urheilijat voivat sisällyttää tutkintoonsa osaksi vapaasti valittavia opintoja seuraavat opintojaksot:

URHEILUVALMENNUS, 15 opintopistettä

Opintojakso on tarkoitettu Turun Seudun Urheiluakatemiaan hyväksytylle urheilijalle, joka urheilee tavoitteellisesti kansallisella pääsarjatasolla (yksilölajeissa SM-sarjat, joukkuelajeissa SM-sarjat / aikuisten 1 div).

Opiskeleva urheilija ymmärtää urheilun ja opiskelun yhdistämisen haasteellisuuden ja siihen vaadittavan suunnitelmallisuuden. Urheilija ymmärtää terveydenhuollon, ravitsemuksen ja muiden asiantuntijatahojen merkityksen laadukkaassa ja tavoitteellisessa valmentautumisessa ja hyödyntää eri asiantuntijoita omassa valmentautumisprosessissaan.

Urheilevan opiskelijan eteneminen ja kehittyminen urheilijanpolulla kohti kansallista ja kansainvälistä urheilun huippua. Opiskelun eteneminen laaditun opintosuunnitelman mukaisesti.

Opintojakson sisältö

Urheilija toteuttaa tekemäänsä harjoitussuunnitelmaa. Urheilija hyödyntää urheiluakatemian tarjoamia harjoitusmahdollisuuksia omassa harjoittelussaan, osallistuu urheiluakatemian järjestämiin urheilijoille suunnattuihin tilaisuuksiin ja hyödyntää urheiluakatemian tarjoamaa asiantuntijaverkostoa tarvittaessa. Harjoitusleirit, kilpailumatkat ja edustustehtävät sisällytetään opintokokonaisuuteen erikseen sovittavalla tavalla.

HUIPPU-URHEILUVALMENNUS, 15 opintopistettä

Opintojakso on tarkoitettu Turun Seudun Urheiluakatemiaan hyväksytylle urheilijalle, joka urheilee kansainvälisellä tasolla ja edustaa kansallisen tason huippua.

Opiskeleva urheilija ymmärtää urheilun ja opiskelun yhdistämisen haasteellisuuden ja siihen vaadittavan suunnitelmallisuuden. Urheilija ymmärtää terveydenhuollon, ravitsemuksen ja muiden asiantuntijatahojen merkityksen laadukkaassa ja tavoitteellisessa valmentautumisessa ja hyödyntää eri asiantuntijoita omassa valmentautumisprosessissaan.

Urheilevan opiskelijan eteneminen ja kehittyminen urheilijanpolulla kohti kansallista ja kansainvälistä urheilun huippua. Opiskelun eteneminen laaditun opintosuunnitelman mukaisesti.

Opintojakson sisältö

Urheilija toteuttaa tekemäänsä harjoitussuunnitelmaa. Urheilija hyödyntää urheiluakatemian tarjoamia harjoitusmahdollisuuksia omassa harjoittelussaan, osallistuu urheiluakatemian järjestämiin urheilijoille suunnattuihin tilaisuuksiin ja hyödyntää urheiluakatemian tarjoamaa asiantuntijaverkostoa tarvittaessa. Harjoitusleirit, kilpailumatkat ja edustustehtävät sisällytetään opintokokonaisuuteen erikseen sovittavalla tavalla.

Lisätietoa: Mika Korpela, urheiluakatemian toiminnanjohtaja

Åbo Akademi
https://www.abo.fi/studera-hos-oss/kombinera-din-idrottskarriar-med-flexibla-studier/

Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun on mahdollista hakea erityisten saavutusten perusteella. Valintaperusteet löytyvät Opintopolusta.

Aalto-yliopistossa opiskelevilla Urhean jäsenillä on mahdollisuus sisällyttää seuraavat kurssit vapaavalintaisiin opintoihinsa:

Haku Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun erityisten saavutusten perusteella

Kilpaurheilun ja opintojen yhdistäminen Aallossa

Lisätietoja: Elina Nykänen, Suunnittelija | Planning officer, Global Management & Business Analytics, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Arcada yrkeshögskolan

Arcada-ammattikorkeakoulussa opiskelevat urheilijat voivat ottaa yhteyttä Urhea-yhteyshenkilö Joachim Ringiin vapaavalintaisten opintojen suunnittelussa.

Väyläopinnot: Avoin AMK | Arcada

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Urheilijoille kohdennetut polkuopinnot:

Infosivu uusille tutkinto-opiskelijoille

Lisätietoja: Kati Selvenius, lehtori, opinto-ohjaaja, urheilijaohjaaja

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurean pedagogiikan ja Learning by Developing (LbD) -oppimismallin keskiössä ovat opiskelijakeskeisyyden, työelämäläheisyyden, osaamisperustaisuuden, joustavuuden ja yksilöllisen ohjaustoiminnan vahvistaminen.  Kilpaurheilua harrastava opiskelija saa Laurealta apua opintojen suunnittelussa, jotta urheilun vaatimukset tulevat huomioiduiksi henkilökohtaisessa oppimissuunnitelmassa. Laureassa halutaan henkilökohtaisella ohjauksella tukea huippu- ja ammattiurheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja urheilussa kehittymistä tukien.

Urheilijana Laureassa -linkin takaa löytyy lisätietoa mm. hakuun liittyen:

Urheilija voi hakea Laureaan opiskelemaan normaalisti päivä-, monimuoto- tai verkko-opiskelijaksi tutkinnosta riippuen. Urheilija voi myös hakea erityisesti urheilijoille suunnattuihin Laurean avoimen AMK:n verkossa suoritettaviin polkuopintoihin. Koulutukset/polkuopintopaikat ovat tällä hetkellä seuraavat:

  • Liiketalous, verkko-opinnot: syksy 2024, kevät 2025
  • Fysioterapia, monimuoto-opinnot: kevät 2025
  • Sosionomi, verkko-opinnot: kevät 2025, syksy 2025

Lisätietoja: Jaana Ignatius, Johtaja, laatu- ja tietotuotantopalvelut

Metropolia ammattikorkeakoulu

Meillä ovat Metropolian avoimen AMK:n urheilijan väyläopinnot rakentumassa kevään aikana. Eli tulevat syksystä 2024 alkaen tarjolle. Valitettavasti prosessin ollessa vielä kesken, näiden tarkentavia tietoja ei ole vielä julkaistu verkkosivuillamme, mutta ne tulevat sinne täydentymään. Tässä vielä linkki urheilijan Metropolia sivuille ja väyläopinnot tarjontaan, jossa omana vaihtoehtonaan listauksessa jo näkyvissä urheilijan väyläopinnot. Tämä sivusto tullaan linkkaamaan urheilijan Metropolia sivuille, josta jatkossa kaikki oleellinen tieto löytyy.

Lisätietoja: Titta Komssi, Lehtori, TtM, ft, Fysioterapian tutkintovastaava

Vaasan ammattikorkeakoulu

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijaurheilijana sinulla on mahdollisuus hakea jäseneksi Vaasan seudun urheiluakatemiaan. Akatemian jäsenenä saat tukea kaksoisurasi toteuttamiseen ja pääset hyödyntämään kattavasti Akatemian tarjoamia jäsenpalveluita. Urheilusta hankittua osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa soveltuvin osin osaksi opintojasi. Opinto-ohjaajamme sekä urheiluakatemian kaksoisurakoordinaattori tukevat sinua henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi laatimisessa sekä tavoitteellisen urheilun ja korkeakouluopintojesi yhdistämisessä.

Vaasan ammattikorkeakoulun urheilijapolun kautta voit urheilijana hakea joustavasti ilman valintakoetta liiketalouden tutkinto-opiskelijaksi, monimuoto- tai päiväryhmään, suoritettuasi ensin 30 opintopistettä liiketalouden opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kajaanin ammattikorkeakoulussa voit yhdistää tavoitteellisen lajiharjoittelun ja korkea-asteen opinnot. Akatemiavalmennukseen valittujen urheilijoiden on mahdollista suorittaa osin tai kokonaan osaksi tutkintoa 5–15 opintopistettä urheiluakatemiaopintoja. Eri osaamisalat ja urheiluakatemiaopintopisteet: liiketalous 5 op, liikunta 15 op, matkailu 5 op, sairaan- ja terveydenhuolto 10 op, tekniikka, kone- ja rakennustekniikka 5 op ja tietojen käsittely 15 op.

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä on syntynyt joustava, erityisesti tavoitteellisille urheilijoille ja valmentajille suunnattu liikuntateknologian koulutuspolku.

Liikunnanohjaaja AMK + liikuntatieteiden maisteri
Insinööri tai tradenomi AMK + liikuntatieteiden maisteri
Liikuntatieteiden maisteriohjelma

Huippu-urheilijamyönteiset korkeakoulut

Opiskelua urheilun ehdoilla. Kuulostaisiko hyvältä?