Palvelumme urheilijoille
Oletko huippu-urheilija, nuori urheilija tai vasta lähdössä urheilijan polulle? Täältä löydät kattavasti sinulle hyödyllistä tietoa esimerkiksi kaksoisurasta tai vaikkapa urheilijan taloudesta.
Yläkoululainen – lähtisitkö urheilijan polulle?
Oletko tavoitteellisesti urheileva nuori ja haluaisit panostaa urheiluun enemmän? Tutustu mahdollisuuksiin, joita yläkouluikäisille on tarjolla. Lue lisää urheiluyläkouluista ja yläkoululeirityksestä.
Haku urheiluoppilaitoksiin
Toisen asteen opiskelupaikka haussa? Urheiluoppilaitos on sinua varten, jos urheilet tavoitteellisesti. Lue lisää urheiluoppilaitoshausta.
Huippu-urheilijamyönteiset korkeakoulut
Suomessa on jo viisi huippu-urheilijamyönteistä korkeakoulua, joissa opiskelevien urheilijoiden arki on toimivampaa ja opiskelua ohjataan urheilijaa tukien. Lue lisää huippu-urheilijamyönteisistä korkeakouluista.
Huippu-urheilun verkostot
Huippu-urheilu on verkostotyötä. Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset, lajiryhmien omat verkostot, liikuntalääketieteen keskukset ym. kehittävät jatkuvasti suomalaista huippu-urheilua ja valmentautumisen mahdollisuuksia.
Tietoa ja hyödyllisiä linkkejä
Puolustusvoimien urheilukoulu
Puolustusvoimien urheilukoulu kouluttaa tiedusteluryhmiä poikkeusolojen tarpeisiin. Sotilaskoulutuksen lisäksi Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen aikana.
Puolustusvoimien Urheilukoulu sijaitsee Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä. Kainuun prikaatissa Kajaanissa koulutetaan talvilajeista ampumahiihto, hiihtosuunnistus, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetyn hiihto.
Oletko nuoren urheilijan vanhempi?
Kasvata urheilijaksi – vanhemmat nuoren tukena -opas on tehty tavoitteellisesti urheilevien nuorten vanhemmille.
Vanhempien rooli nuoren urheilijan rinnalla on keskeinen ja matka huipulle on pitkä. Opas tarjoaa perusasioita nuoren tukemiseen tuolla hienolla matkalla ja auttaa pohtimaan, miten nuorta voisi parhaiten kannustaa ja rohkaista kohti urheilu-uraa ja samalla huolehtia, että perusasteen ja toisen asteen opinnot tulevat suoritettua.
Antidopingtyö
Antidopingohjelman perusta on, että emme hyväksy dopingia missään muodossa urheilussa. Yhteistyössä Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin ja muiden urheilun toimijoiden kanssa edistämme puhdasta urheilua Suomessa ja kansainvälisesti. Kouluksen ja viestinnän avulla ennaltaehkäisemme dopingrikkomuksiin tähtäävää toimintaa, ja tuemme urheiluseuroja niiden dopingin vastaisessa kasvatustoiminnassa.
Antidopingtyön päävastuu Suomessa kuuluu Suomen urheilun eettiselle keskus SUEKille. SUEK vastaa dopingvalvonnasta, antidopingkoulutuksesta, antidopingtyön kansainvälisestä yhteistyöstä ja antidopingtyön kansallisesta toimeenpanosta.
Urheilijat ja urheilun piirissä toimivat urheilijan tukihenkilöt ovat velvollisia noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Maailman antidopingsäännöstöä, sen piiriin kuuluvia kansainvälisiä standardeja, Suomen antidopingsäännöstöä, laji- ja kilpailukohtaisia antidopingsäännöstöjä sekä olympialaisiin liittyen Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) antidopingsäännöstöjä ja paralympialaisiin liittyen Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) antidopingsäännöstöjä.
Tutustu Suomen Olympiakomitean antidopingohjelmaan ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelmaan.
Onko käyttämäsi lääke sallittu vai kielletty urheilussa?
KAMU-lääkehaussa voit etsiä Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita, ja tarkastaa ovatko ne sallittuja, kiellettyjä vai ehdoin kiellettyjä.
ILMO – ilmoita dopingrikkomuksesta
Sinulla on oikeus ilmoittaa, jos epäilet doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.
Et ole yksin -palvelu tarjoaa tukea epäasiallista käytöstä kohdanneille
Kaikilla on oikeus nauttia harrastuksesta ilman pelkoa.
Oletko sinä kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Jos olet, ota yhteyttä Et ole yksin -palveluun. Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat/huoltajat, valmentajat, sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset.