Toisen asteen urheiluoppilaitokset

15 urheilulukiota ja 16 urheiluamista tarjoavat urheilusta motivoituneille nuorille ympäristön, jossa voi yhdistää opiskelun tavoitteelliseen valmentautumiseen. Näitä valtakunnallisen erityisen tehtävän saaneita oppilaitoksia kutsutaan urheiluoppilaitoksiksi. Ne toimivat kiinteässä yhteistyössä alueensa urheiluakatemian kanssa. Lajiliitot vastaavat urheiluoppilaitosten valmennustoiminnan linjauksista, ja toteutuksesta ja tuloksesta vastaavat urheiluoppilaitosten valmentajat.

Virallisten urheiluoppilaitosten lisäksi Suomessa toimii useita yksittäisiä lukioita ja ammattioppilaitoksia, joissa joustava urheilun ja opiskelun yhdistäminen on mahdollista. Näillä oppilaitoksilla ei ole urheiluvalmennuksen valtakunnallista erityistehtävää, vaan urheiluvalmennus on järjestetty koulun ylläpitäjän omalla päätöksellä.

Muistathan myös, että toisen asteen tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelu voidaan kokonaan räätälöidä urheilevan opiskelijan tarpeiden mukaan.

Kaksoisuran tekemisen tulee tukea urheilijana kehittymistä ja urheilutuloksen tekemistä.

Usein kysyttyä urheiluoppilaitoksista

Olet tullut oikeaan paikkaan. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

Haku urheilulukioihin poikkeaa opiskelijavalintaperusteiden osalta muista lukioista. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (max. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (max. 10). Urheilulukiot pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi. Katso lisää hakusivulta.

Kun haet ammatilliseen urheiluoppilaitokseen eli urheiluamikseen, tarkista oppilaitoksen verkkosivuilta, että tavoittelemasi ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen. Urheiluansioilla ei saa lisäpisteitä hakutilanteessa, joten sinun kannattaa hakea perustutkintoon, johon täytät pääsyvaatimukset. Voit saada urheilijastatuksen, kun opiskelupaikka on varmistunut. Hakijan lajiliittopisteet ovat lähtökohtana urheilijastatuksen myöntämiselle.

Yhteishaku on ensisijainen urheilijan hakukanava ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin. Urheiluamiksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Lisäksi oppilaitoksista voi aina tiedustella vapaita opiskelupaikkoja. Toimintatavat ja hakuajat ovat oppilaitoskohtaisia. Katso lisää hakusivulta.

Puolustusvoimien urheilukoulu

Puolustusvoimien urheilukoulu kouluttaa tiedusteluryhmiä poikkeusolojen tarpeisiin. Sotilaskoulutuksen lisäksi Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen aikana. 

Puolustusvoimien Urheilukoulu sijaitsee Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä. Kainuun prikaatissa Kajaanissa koulutetaan talvilajeista ampumahiihto, hiihtosuunnistus, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetyn hiihto.