Korkeakoulut
Suomessa on kahdeksan huippu-urheilijamyönteistä korkeakoulua! Tähän mennessä auditoidut korkeakoulut ovat:
21.9.2023 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
21.9.2023 Savonia-ammattikorkeakoulu
6.5.2024 Lapin yliopisto
6.5.2024 Jyväskylän yliopisto
6.5.2024 Vaasan ammattikorkeakoulu
19.9.2024 Itä-Suomen yliopisto
19.9.2024 Jyväskylän ammattikorkeakoulu
19.9.2024 Tampereen ammattikorkeakoulu
Lisää luettavaa huippu-urheilijamyönteisistä korkeakouluista
Materiaalipankista löydät huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen auditointikäsikirjan sekä HUMKK-laatutunnuksen saaneiden korkeakoulujen auditointiraportit.
Monet huippu-urheilijat suorittavat korkeakouluopintoja urheilu-uransa aikana, mikä edesauttaa heidän siirtymistään urheilu-uraa seuraavalle työuralle. Urheiluakatemioissa on jäseninä noin 1500 korkea-asteella opiskelevaa urheilijaa.
Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen myötä urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen helpottuu tulevaisuudessa yläkouluvaiheesta korkea-asteelle saakka.
Huippu-urheilijamyönteiset korkeakoulut tekevät tiivistä yhteistyötä urheiluakatemian kanssa, joka käytännössä tarkoittaa esimerkiksi joustavien opintopolkujen rakentamista urheilijoille sekä riittävää määrää henkilökohtaista opintojen ohjausta. Urheilijoiden kanssa työskentelevillä on myös oltava riittävä ymmärrys huippu-urheilijan arjesta. Korkeakoulu auttaa urheilijaa tunnistamaan urheilussa syntynyttä osaamista, sekä valmistautumaan tutkinnon suorittamisen jälkeiseen urasiirtymään yhteistyössä urheiluakatemian kanssa.
Korkeakouluja arvioidaan kuudella osa-alueella
Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointi pohjautuu laatumalliin, joka koostuu kuudesta arviointialueesta ja erilaisista laatutekijöistä. Nämä tekijät liittyvät muun muassa henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen, joustaviin opintojärjestelyihin, urheilun kautta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja urheiluakatemian kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yksi keskeisistä tavoitteista on myös sujuvoittaa urheilijoiden siirtymää korkeakouluopiskelijaksi toisen asteen opintojen jälkeen.
Arviointimallin rakentamiseen on saatu apua Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) asiantuntijoilta. Auditoinnit ovat osallistavia ja vuorovaikutteisia, ja niissä autetaan korkeakouluja tunnistamaan toimintansa vahvuudet, hyvät käytännöt ja kehittämiskohteet ja luodaan näin edellytyksiä toiminnan jatkuvalle kehittämiselle.
Mitä Dual Career -tarkoittaa kansainvälisesti?
Tutustu FISUn verkkosivuihin sekä aiheesta tehtyihin tutkimuskatsauksiin.
Lukuvuoden opiskelijaurheilija
Kuka on lukuvuoden opiskelijaurheilija ja millä perusteella sellainen valitaan?
HUMKK-laatutyön ohjausryhmä
Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyötä valvoo ohjausryhmä.
Jäsenet:
Panu Autio; Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja, Olympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsen
Jari Lämsä; Johtava asiantuntija – arviointi ja seuranta, Huippu-urheilun instituutti KIHU
Tuuli Merikoski; Perho Liiketalousopiston ja Urhean kaksoisura-asiantuntija, Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön puheenjohtaja
Merija Timonen; Opetus- ja oppimispalvelujen johtaja, Lapin yliopisto
Uutisia huippu-urheilijamyönteisistä korkeakouluista
Kysyttävää?
-
Jukka Tirri
opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija
044 780 0213