Urheilun verkostopäivät Helsingissä: Yhteinen tulevaisuus – yhteinen vastuu

Helsingissä järjestetyt suomalaisen huippu-urheilun ja seuratoiminnan verkostopäivät pureutuivat liikunnan ja urheilun ajankohtaisiin kysymyksiin yli 200:n osallistujan voimin. Mukana päivillä oli urheilijoiden ja valmentajien edustajia sekä asiantuntijoita seuroista, lajiliitoista, urheiluakatemioista, valmennuskeskuksista, Olympiakomiteasta ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Huippu-urheilun osalta päivillä puhuttivat erityisesti viime aikojen vaisu huippu-urheilumenestys ja rakenteilla oleva uusi huippu-urheilustrategia

– Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten jälkeisessä julkisessa keskustelussa on korostunut kysymys siitä, onko suomalainen urheilu kriisissä? Haluan ajatella, että jokainen kriisi on mahdollisuus. Nyt meillä on sekä tarve että mahdollisuus muuttaa suuntaa ja tehdä uusi, tuore alku suomalaiselle urheilulle. Se voi vaatia rohkeita päätöksiä, ja ennen kaikkea se vaatii yhteistä tahtotilaa ja yhteistä vastuunkantoa nykytilasta ja paremmasta tulevaisuudesta, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kiteytti.

Päivillä käytiin läpi kuluvan syksyn aikana toteutetun laajan verkostokyselyn tuloksia. Fountain Parkin toteuttamaan kyselyyn kutsuttiin mukaan yli 1000 huippu-urheiluverkoston jäsentä. Kyselyssä kartoitettiin niitä tekijöitä ja toimenpidekokonaisuuksia, joilla tehokkaimmin parannetaan suomalaista huippu-urheilumenestystä. Kyselyyn vastasi lähes 400 edustajaa urheilijoista, valmentajista, lajiliitoista, urheiluakatemioista, valmennuskeskuksista ja muista verkoston toimijoista.

Kyselyn tuloksissa korostuivat ensisijaisesti tarve johtamis- ja valmennusosaamisen kehittämiseen sekä tukijärjestelmän tehostamiseen. Tukijärjestelmien osalta toivottiin erityisesti pitkäjänteisempiä tukipäätöksiä ja urheilijoiden ja valmentajien arjen entistäkin vahvempaa tukemista. Lisäksi esiin nousivat huippuvaiheen järjestelmän tiivistäminen ja selkeyttäminen, olympiavalmennuskeskusten vahvistaminen ja modernien teknologioiden hyödyntäminen kuitenkin niin, että teknologia ei voi ohittaa ihmisten välistä vuorovaikutusta ja ihmisten kohtaamista. Vastaajia huolestutti eniten vaikeus asettaa kaikille yhteisiä tavoitteita ja määritellä vastuut ja resurssit niin että kaikki ovat valmiita sitoutumaan niihin.

Huippu-urheilun strategiatyötä jatketaan käytyjen keskustelujen perusteella syksyn aikana. Strategiasta päätetään Olympiakomitean syyskokouksessa 30.11.

Seurakehittäjille vinkkejä osallistamiseen

Seuratoiminnan keskusteluissa paneuduttiin osallistamistaitoihin. Seurakehittäjät saivat vinkkejä ja konkreettisia työkaluja osallistamiseen. Kouluttajana toiminut Salla Saarinen kannusti seurakehittäjiä ja seuroja aktiiviseen kuunteluun. Kysy, älä oleta! Jokainen tekee vapaaehtoistyötä omilla ehdoillaan ja suhteessa omaan jaksamiseensa. Vapaaehtoistyö on tärkeää paketoida tiiviisiin tehtäviin.

Saarinen korosti esityksessään kohderyhmäajattelun tärkeyttä. Seurojen tulisi räätälöidä palveluitaan kohderyhmien tarpeiden mukaisesti. ”Kaikkea kaikille” tarkoittaa ”ei mitään kenellekään”.

Tilaisuudessa kuultiin, miten vuoden Tähtiseurana palkittu Haukiputaan Heitto on rakentanut laajan osallistamiskulttuurin seuraan. Seura on valinnut lapset ja nuoret tärkeimmäksi kohderyhmäkseen. Seura kuuntelee ja osallistaa nuoria joka tasolla aina seura-asujen valinnasta treenien sisältöön.  Lue lisää Haukiputaan Heitosta.

Fountain Park: Strategisten linjauksien kommentointi. Verkko-osallistamisen tulokset 7.10.2024

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista