Monelle huippu-urheilijalle pääsy olympiakisoihin on uran huipennus, johon valmistaudutaan pitkään ja huolella. Siksi ei ole ihan sama, onko kisakylässä ilmastointia tai tottuuko vatsa paikalliseen kahviin. Kisamatkalle pakataan mahdollisuuksien mukaan kaikki, mikä edesauttaa hyviä kisasuorituksia. Ympäristösyistä kaiken mukaan lähtevän tavaran tarpeellisuus punnitaan kuitenkin huolella.
Iso osa Pariisin kisoihin rahtina kuljetetuista tuotteista liittyy urheilijoiden ja taustajoukkojen terveydestä ja kunnosta huolehtimiseen. Joukkueella on käytössään muun muassa diagnostiikkalaite, palautumis- ja fysioterapiatarvikkeita, hierontapöytiä, kylmäallas, ilmanpuhdistimia, kasvomaskeja ja käsidesiä. Mukana ovat myös Olympiakomitean ravitsemusterapeutin valitsemat urheilu- ja palautusjuomat sekä ravintolisät.
Urheilijat ja taustajoukot viettävät paljon aikaa kisakylässä, joten joukkueen yhteiset tilat sisustetaan niin, että niissä on helppo työskennellä ja viettää aikaa. Ajanvietteeksi urheilijoille on tarjolla muun muassa erilaisia pelejä.
Pariisin kisojen vastuullisuusohjelman mukaisesti joukkueet voivat lahjoittaa kisojen jälkeen tarpeettomiksi jääneet tavarat kisajärjestäjän osoittamiin lahjoituspisteisiin.
CHS Air & Sea huolehtii olympiarahdista
Suomen Olympiakomitean ja Paralympiakomitean yhteistyökumppani CHS Air & Sea on huolehtinut useiden talvi- ja kesäolympialaisten rahdeista jo vuosien ajan. Onnistuneet tavarakuljetukset edellyttävät huolellista suunnittelua ja saumatonta yhteistyötä.
Pariisin kisojen rahtikokonaisuuden valmistelu alkoi hyvissä ajoin vuoden alussa, kertoo CHS:n avainasiakaspäällikkö Jason Kelppe.
– Rahdin suunnittelussa oli otettava huomioon sekä kisojen aikataulut että tiukat turvatoimet. Rahtivalmistelujen viimeistelyt kisoihin alkavat, kun saamme kisajärjestäjiltä rahtiohjeet. Niiden mukaan päätämme lopulliset reitit ja aikataulut. Jokainen kisa on erilainen ja aina yhtä kiinnostava projekti.
– Nyt, kun kisat olivat Euroopassa, vältyimme tullaukseen liittyvältä paperityöltä. Tärkein asia huolinnassa ja kuljetuksissa on kuitenkin, että tavarat saadaan toimitettua kisakohteeseen turvallisesti, ehjänä ja oikeaan aikaan. Aikaikkuna turvatarkastukseen voi olla vain viikko, joten meidän täytyy olla valmiina reagoimaan nopeasti.
Olympia- ja paralympiakomitealla on kustannustehokkaana ratkaisuna oma yhteiskontti, jota säilytetään CHS:n varastossa.
– Olympia- ja paralympiajoukkueiden yhteiskontti kuljetettiin Pariisiin maantierahtina. Pariisin kisakylässä kontti toimii varastona, josta kisatiimi hakee täydennystä tarvikkeisiin. Yhteiskontin lisäksi järjestimme lämpötilasäädellyn kuljetuksen elintarvikkeille. Tämä erilliskuljetus jatkoi Pariisista Marseilleen, jossa purjehtijoilla ja valmentajilla oli käytössään myös oma, kisojen loungena toimiva kontti. Kontti toimii myös purjehdustarvikkeiden ja kuntosalilaitteiden säilytystilana.
Purjehdusvalmentaja Anton Garrete, huippu-urheiluvastaava Toni Roponen Suomen Olympiakomiteasta ja Suomen purjehdusmaajoukkueen viestinnästä vastaava Johan Ekblom Marseillessa.
Tukijoukot auttavat urheilijoita keskittymään tärkeimpään
CHS:n markkinointipäällikkö Marianne Harjula korostaa, että olympiakumppanuus merkitsee kotimaiselle yritykselle paljon muutakin kuin kisarahdin toimittamista kisakaupunkiin ja takaisin.
– Tämä on sellainen kokonaisvaltainen kumppanuus, jossa meidän logistiikka-asiantuntijamme ovat todella mielellään ja ylpeästi mukana. Jasonin lisäksi Special Service Supervisor Lauri Heikkinen ja varaston esimies Jere Björninen osallistuivat henkilökohtaisesti tavaroiden pakkaamiseen yhdessä Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Liisa Ahlqvist-Lehkosuon ja asiakkuuspäällikkö Lauri Ijäksen kanssa.
– Yhdessä pakkaaminen on tuonut koko tiimille ihan mahtavaa me-henkeä. Hyvää mieltä koko toimistomme henkilökunnalle lisää tieto siitä, että kumppanuuden avulla voimme konkreettisesti auttaa ja kannustaa koko Suomen joukkuetta ja tukea lasten ja nuorten liikuntaa Suomessa, Harjula sanoo.
Olympiakomitean asiakkuuspäällikkö Lauri Ijäs pitää CHS:n tukea olympia- ja paralympiajoukkueelle ensiarvoisen tärkeänä.
– Kun logistiikka sujuu hyvin ja suunnitelmien mukaan, se voi tuntua itsestään selvältä. Kuljetuksen aikana voi kuitenkin tapahtua yhtä ja toista niin maalla kuin merelläkin. Pariisin rahtitoimitukset sujuivat todella hyvin ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä CHS:n kuljetuspalveluun. Kun joukkueilla on oikea-aikaisesti käytössään kaikki se, mitä tarvitaan, tuemme parhaiten urheilijoiden keskittymistä siihen tärkeimpään, omiin kisasuorituksiin.
Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: asiakkuuspäällikkö Lauri Ijäs, 040 754 0229, lauri.ijas@olympiakomitea.fi
CHS Group: markkinointipäällikkö Marianne Harjula, 050 4771 270, marianne.harjula@chs.fi
CHS Group on kotimainen perheyritys, joka kuuluu Suomen suurimpiin logistiikka-alan yrityksiin. Tarjoamme kuljetus-, huolinta- ja varastointipalveluita sekä toimitusketjun hallintaratkaisuja kaikkialla maailmassa. Kuljetuspalvelumme kattavat kaikki kuljetusmuodot ympäri maapallon: lentorahdin, merirahdin, maantiekuljetukset ja rautatiekuljetukset tullikäytäntöineen. Erikoispalveluihimme kuuluvat: lämpötilasäädellyt kuljetukset, kulttuuri- ja taidelogistiikka, messu- ja tapahtumalogistiikka, projekti- ja erikoiskuljetukset sekä logistiikan ja varastoinnin ulkoistus. www.chs.fi