Toimintakyky tapetilla – Olympiakomitea ja Deloitte haastavat yrityksiä muuttamaan työkulttuuria

Suomen Olympiakomitea ja Deloitte käynnistivät henkilöstöjohtamisen ammattilaisille suunnatun toimintakykykurssin 17.6 Helsingin Olympiavalmennuskeskuksessa. Keskeisenä tavoitteena on herättää keskustelua ja kutsua yritykset mukaan kamppailemaan toimintakyvyn puolesta.

Kurssi lähti energisesti käyntiin olympianyrkkeilijä Mira Potkosen vetämillä aamutreeneillä, jonka jälkeen paneuduttiin toimintakyvyn eri osatekijöihin ja suomalaisten toimintakyvyn nykytilaan.
Asiantuntijaluentona kuultiin unilääkäri Henri Tuomilehdon ajatuksia unen ja palautumisen merkityksestä hyvinvoinnille.

Olympiakomitean Liikkeen ja liikunnallinen elämäntavan johtaja Petri Keskitalo herätteli yleisöä liikkumattomuuden faktoilla ja tulevaisuusnäkymillä.

– Jos kehitys jatkuu nykyisen kaltaisena ja ihmisten fyysinen kunto laskee edelleen, meidän on erittäin vaikea ylläpitää hyvinvointivaltiota, koska esimerkiksi pelastustoimeen tai poliisivoimiin ei riitä tarpeeksi hyväkuntoisia työnhakijoita.

– Suomella on myös kyseenalainen kunnia olla Länsi-Euroopan johtava maa kakkostyypin diabeteksen ilmaantuvuudessa. Kun tähän lisätään työkyvyttömyyseläkkeet, joista 50 % johtuu mielenterveysongelmista, ollaan isojen asioiden edessä.

– Mutta meillä on myös ratkaisuja, joita olemme yhdessä etsineet Deloitten kanssa. Ensinnäkin pitäisi ymmärtää liikkumisen ja liikunnan ero. Me tarvitsemme organisoidun liikunnan lisäksi sekä paikallaanolon katkaisua että aktiivista liikettä. Tässä nousevat esiin erilaiset organisaatiokulttuurit, joihin pystymme vaikuttamaan yhteistyön kautta.

– Vaikka työhyvinvoinnista puhutaan paljon ja tiedetään, että se koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista, fyysinen aktiivisuus ei ole riittävän vahvasti mukana johtamisen rakenteissa. On työpaikkoja, joissa on viety asiaa eteenpäin esimerkiksi Suomen aktiivisin työpaikka -kartoituksen kautta, mutta liian usein fyysinen aktiivisuus jää HR:n huoleksi ilman johdon tukea.

– Deloitten kanssa tehtävän yhteistyön ja tällaisten seminaarien kautta pääsemme nostamaan esille organisaatioiden ratkaisuja ja vaikuttamaan konkreettisesti liikkumisen kulttuuriin. Koen, että teemme tässä tärkeää yhteiskuntavastuullisuustyötä, Keskitalo summaa.

Henkilöstön hyvinvointi on avain yrityksen menestykseen

Deloitten toimitusjohtaja Lari Hintsanen näkee yrityksissä ison mahdollisuuden muutokseen.

– Deloittella tarkoituksemme on auttaa asiakkaitamme, toisiamme ja yhteiskuntaamme muutoksessa parempaan. Liikunnallista elämäntapaa edistävällä hankkeella meillä on mahdollisuus vaikuttaa laajasti suomalaisten elämään.

– Human Capital Trends 2024 -tutkimuksessamme mainitun Human Sustainability -käsitteen mukaan organisaatioiden tulisi keskittyä enemmän toimiin henkilöstönsä kasvun ja hyvinvoinnin eteen – jotta jokaisella yksilöllä olisi mahdollisuus edistää hyvinvointiaan, osaamistaan ja urapolkuaan.

– Kun organisaatio panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin, se menestyy paremmin. Minun on helppo yhtyä tutkimuksessa esitettyyn näkemykseen ’Companies can’t offer you employment forever, but they should make you employable forever’ (Gabriel Sander, Head of Human Resources for Cuervo). Toimintakykykurssi on yksi erinomainen inspiraation lähde liikunnallisuudelle, yhdessäololle ja hankkeen näkyväksi tekemiselle, Hintsanen sanoo.

Toimintakykykurssi jatkuu syksyllä. Jos organisaatiosi on kiinnostunut, ota yhteyttä Karri Koivuun.

Lisätietoa Toimintakykyinen Suomi -konseptista

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: Asiakkuuspäällikkö Karri Koivu, puh. 040 504 8714
Deloitte Finland: Brandi-, markkinointi- ja viestintäjohtaja Rami Saarela, puh. 050 5252 173

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista