Suomen Olympiakomitea on väliaikaisesti uudelleenorganisoinut toimintojaan huippu-urheilun ja jäsenjärjestöjen palvelujen osalta. Keskeisessä asemassa on urheilijoiden ja lajien työn tukeminen, huippu-urheilun strategiatyön turvaaminen ja arjen työn varmistaminen.
– Viime päivinä olemme olleet esillä huippu-urheiluun liittyvien asioiden osalta. On kuitenkin hyvä muistaa koko toimintakenttämme laajuus. Suomen Olympiakomitea on jäsenistöään palveleva suomalaisen liikunnan ja urheilun keskusjärjestö. Tarjoamme monenlaisia palveluita noin sadalle jäsenjärjestölle, sadoille seuroille ja lähes tuhannelle huippu-urheilijalle. Näiden palveluiden turvaaminen on prioriteettimme juuri nyt, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto sanoo.
Suomen Olympiakomitea vastaa mm. satojen huippu-urheilijoiden rahastoista, vakuutuksista ja talouspalveluista, noin 600:n tähtiseuran laatuohjelmasta, 19 urheiluakatemian, yhdeksän valmennuskeskuksen ja kahden Olympiavalmennuskeskuksen verkostosta ja lähes 850 000 käyttäjän Suomisport-digipalvelun toiminnasta, sekä lukuisista muista jäsenistölle, seuroille ja urheilijoille suunnatuista palveluista. Lisäksi Olympiakomitea valmistelee ja lähettää joukkueet 15 monilajiseen arvokilpailuun jokaisella nelivuotisella olympiadilla.
Susiluodon mukaan huomiota täytyy erityisesti kiinnittää siihen, että tämän syksyn lajien tehostamistukiprosessi viedään läpi normaaliin tapaan ja ensi vuoden neljän monilajisen arvokisan valmistautuminen turvataan. Samalla pitää varmistaa arjen toimintojen ja palvelujen sujuvuus koko verkostolle.
– Olemme tehneet henkilöjärjestelyjä poikkeustilanteen ajaksi. Seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla johtaa väliaikaisesti myös huippu-urheiluyksikön toimintaa niin, että kaikki ydintoiminnot turvataan ja urheilijoiden ja lajien arki ei vaarannu. Samalla varmistetaan, että kaikille tärkeille asioille on nimetty vastuuhenkilö, joka toimii myös yhteyshenkilönä verkoston suuntaan, Susiluoto sanoo.
Tilanne aiheuttaa muutoksia myös tehtäviin seura- ja jäsentoimintayksikössä. Suomisportin operatiivisista asioista vastaa toistaiseksi Carita Riutta ja seuratoimintaverkostoa koordinoi Sandra Siren.
Uuden strategian luominen ja tavoitteiden määrittely etenee koko verkoston yhteistyönä
Nykyinen verkostoyhteistyönä rakennettu huippu-urheilustrategia päättyy tähän syksyyn. Samalla Olympiakomitean jäsenistö on päättänyt siirtymisestä ns. ”rullaavaan strategiaan”, jossa strategiakausista luovutaan, ja strategiaa päivitetään vuosittain vaihtuvien tilanteiden ja tarpeiden mukaan.
– Huippu-urheilun tulevia strategisia linjoja ryhdyttiin rakentamaan jo viime keväänä yhteisessä startissa, jossa oli mukana monisatapäinen joukko lajiliittojen, valmennuskeskusten, tutkimuslaitoksen ja ministeriön edustajia. Tässä työssä on edetty useissa pienemmissä työryhmissä, ja näiden ryhmien syötteet käsiteltiin Olympiakomitean hallituksessa Vierumäellä 6.–7.9.
– Hallitus teki verkoston syötteistä omat yhteenvetonsa ja näkemyksensä, joiden pohjalta keskustelua jatketaan syksyn aikana. Mitään päätöksiä asiassa ei ole tehty, vaan päätökset tehdään hallituksen esityksestä jäsenkokouksessa, Susiluoto selventää.
Hallituksen julkaisemista näkemyksistä ja huippu-urheilun strategiasta keskustellaan useissa pienemmissä työryhmissä syksyn aikana. Laajan verkoston kesken keskustelua käydään 7.-8.10.2024 suomalaisen urheilun verkostopäivillä.
– Työstämme syksyn aikana myös liikunnan ja urheilun yhteisiä selvityksiä. Jäsenistön toiveesta vuoden 2024 alussa aloitetut selvitykset koskevat liikunta- ja urheiluyhteisön yhteisiä palveluita ja johtamis- ja hallintomallia sekä liikunnan ja urheilun roolien ja tehtävien jakoa. Näiden tavoitteena on valmistautua tuleviin haasteelliseen julkisen talouden sopeuttamiseen ja varmistaa ydinpalvelut jäsenille, Susiluoto sanoo.
Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, +358 50 331 9832.
Keskeisiä päivämääriä ja prosessien eteneminen vuonna 2024
- 8.2. Huippu-urheiluverkoston strategiapäivä: huippu-urheilustrategiatyön käynnistys
- 28.5. Olympiakomitean kevätkokous: keskustelu selvityksistä ja strategiasta
- 6.–7.9. Olympiakomitean hallitus: keskustelu strategiasta työryhmien syötteiden perusteella
- 23.9. Olympiakomitean hallituksen kokous
- 26.9. Jäsenjärjestöjen tj/pj-tapaaminen: keskustelu strategiasta ja selvityksistä
- 7.–8.10. Huippu-urheilun verkostopäivät: keskustelu strategiasta ja hallituksen näkemyksistä
- 21.10. Olympiakomitean hallituksen kokous
- 30.11. Syyskokous: Hallitusvaali, päätös etenemisestä strategian ja selvitysten suhteen