Suomen Olympiakomitean hallitustiedote: Olympiakomiteaa uudistetaan voimakkaasti

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 21.10. Hallitus päätti pitkään valmistelluista toimenpiteistä, joilla Olympiakomiteaa uudistetaan voimakkaasti. Olympiakomitea muuttaa uusiin toimitiloihin Olympiastadionille ja syyskokoukselle ehdotetaan sekä järjestön strategian päivittämistä että merkittäviä kustannustehokkuustoimenpiteitä. Olympiakomitealle valitaan uusi hallitus ja puheenjohtaja syyskokouksessa 30.11. 

– Olemme vuoden aikana kuulleet laajalti verkostoja ja käyneet läpi selvityksiä liittyen kuluneeseen strategiakauteen ja Olympiakomitean toimintaan. Vuosi sitten käynnistettyjen selvitysten ja analyysien pohjalta etenemme kohti Olympiakomitean laajempaa uudistamista, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo.

Olympiakomitea muuttaa Olympiastadionille – strategisesta uudistumisesta esitys syyskokoukselle

Hallitus päätti syyskokoukselle tehtävistä esityksistä koskien Olympiakomitean strategian päivittämistä. Olympiakomitean syyskokous 2023 päätti rullaavaan strategiaan siirtymisestä. Hallitus tuo vuoden 2024 syyskokoukselle päätettäväksi uudistetun huippu-urheilustrategian linjauksia ja jättää strategiatyön seuraavat askeleet uudelle hallitukselle. Hallitus on aiemmin antanut suosituksensa huippu-urheilua koskevista linjauksista.

Hallitus päätti myös syyskokoukselle tehtävästä esityksestä koskien liikunta- ja urheiluyhteisön selvityksiä. Selvitykset olivat ensimmäistä kertaa lähetekeskustelussa kevätkokouksessa ja niissä tavoitellaan toisaalta liikunta- ja urheiluyhteisön yhteisen tavoitteen, roolien ja tehtävien selkeyttämistä sekä kustannustehokkuustoimenpiteitä. Syyskokouksessa päätöksiä tehdään koskien yhteisten palveluiden keskittämistä, urheiluyhteisön yhteisen strategiatyön käynnistämistä sekä osallistavaa hallintomallia.

Lisäksi hallitus teki päätöksen Olympiakomitean toimitilojen muuttamisesta Olympiastadionille keväällä 2025. 

– Haluamme mahdollistaa Olympiakomitealle tuoreen alun uusissa tiloissa ja ympäristössä, joka henkii Suomen kunniakasta urheiluhistoriaa. Toivomme, että Olympiastadionille rakentuu koko urheiluyhteisön uusi koti, johon liittyvät myös muut liikunta- ja urheilujärjestöt, Vapaavuori sanoo.

– Olympiakomitean täytyy tehdä kaikkensa parantaakseen toimintaansa koko suomalaisen liikunnan ja urheilun hyväksi. Tässä työssä Olympiakomitea ei voi onnistua yksin, vaan se tarvitsee tuekseen urheilijat ja valmentajat, jäsenjärjestöt, opetus- ja kulttuuriministeriön, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja koko verkoston. Uudistumisen yhteydessä on tärkeää panostaa voimakkaasti parempaan yhteistyöhön ja luottamukseen näiden tahojen kanssa. Tämä on asia, jonka tarve nousi esiin myös ministeriön toteuttamassa huippu-urheilun ulkoisessa arvioinnissa, Vapaavuori sanoo.

Lisäksi hallitus hyväksyi Olympiakomitean ympäristöohjelman ja huippu-urheiluyksikön esityksen Milano-Cortinan valintajärjestelmäksi. Seuraavat talviolympialaiset järjestetään Milanossa ja Cortinassa Italiassa 6.-22.2.2026. 

Olympiakomiteassa alkavat muutosneuvottelut

Hallitus antoi Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluodolle mandaatin käynnistää muutosneuvottelut, jotka kohdistuvat koko organisaatioon pois lukien huippu-urheiluyksikkö.

– Huippu-urheilumenestyksen turvaaminen kohti Milano-Cortinan talviolympialaisia on kärkiprioriteettimme. Pariisin olympialaisten tulos oli valtava pettymys, ja katsomme, että huippu-urheilulle on annettava rauha organisoitua ensi vuoden alussa valittavan uuden johdon toimesta, Taina Susiluoto sanoo.

– Muutosneuvotteluilla reagoimme vaikeaan taloustilanteeseen; sekä elinkeinoelämän että urheilun sponsorimarkkinan haasteet ovat tunnetut ja syksy on ollut vaikea meidän omalle varainhankinnallemme, Susiluoto kertoo.

Syyskokous valitsee uuden hallituksen 30.11.

Hallitus päätti kutsua Suomen Olympiakomitean sääntömääräisen vuosikokouksen koolle lauantaina 30.11. 2024 klo 10.00 alkaen Helsinkiin ja hyväksyi samalla kokouksen esityslistan. Hallitus päätti esittää vuosikokoukselle hyväksyttäväksi vuoden 2025 talous- ja toimintasuunnitelman, jonka budjetin loppusumma on noin 9 miljoonaa euroa. 

Olympiakomitean uusi hallitus aloittaa toimintansa heti syyskokouksen jälkeen.

Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, 050 3319832.