Suomen Olympiakomitea selvittää mahdollisuutta muuttaa Helsingin Olympiastadionille yhdessä urheiluyhteisön kanssa

Vajaat seitsemän vuotta sitten alkuvuodesta 2018 urheilujärjestöt muuttivat Sporttitaloon Pitäjänmäelle. Muuttoa edelsi pitkä valmistelu ja yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona oli muutto Olympiastadionille. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ollut täyttä varmuutta Stadionin remontin kestosta ja vaikutti myös siltä, etteivät Stadionin toimitilat riittäisi laajalle urheiluyhteisölle. Tehtiin päätös muuttaa Pasilasta Pitäjänmäelle. Vuosien varrella yhteisömme on laajentunut ja Sporttitaloon on muuttanut jatkuvasti uusia lajiliittoja. Tällä hetkellä yli 50 lajiliittoa ja muuta urheilujärjestöä työskentelee saman katon alla.

Toteutimme keväällä jäsenjärjestöille kyselyn, jossa selvitimme toimitilatarpeita. Koronavuodet muuttivat työntekemisen mallia ja etätyöt ovat tulleet osaksi työkulttuuria. Sen lisäksi yhä useampi tekee töitä liikunnan ja urheilun toimintaympäristöissä. Nykyisen Sporttitalon tilat ovat käyneet monelle järjestölle liian tilaviksi. Mahdollisia vaihtoehtoja nykyisille tiloille lähdettiin kartoittamaan viime talvena ja kevään aikana selvisi, että Stadionilta oli vapautunut merkittävästi neliöitä.

-Nykyinen Sporttitalo on palvellut meitä hyvin. Koronan jälkeen tilat ovat käyneet toisaalta liian suuriksi ja toisaalta tiloilta kaivataan enemmän yhteisöllisyyttä. Olympiastadion mahdollistaisi nykyistä keskeisemmän sijainnin ja suomalaisen urheilukulttuurin kannalta täysin ainutlaatuisen ympäristön, minkä takia tilaisuus kannattaa huolella harkita, toteaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Jos muutto toteutuu, ei Stadionin tiloihin ole suunnitteilla järjestökohtaisia toimistoja, vaan alustavan suunnitelman mukaan järjestöt toimisivat yhteisissä toimitiloissa, jotka suunnitellaan modernin työntekemisen tarpeista lähtien. Yhteiset tilat lisäisivät toivottavasti myös lajiliittojen välistä yhteistyötä. Yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa toteutettavassa tilasuunnittelussa otetaan huomioon, että yhteisöllisyyden rinnalla myös työskentely oman organisaation kesken varmistetaan. Tilojen merkittävä tiivistäminen toisi myös kustannussäästöjä.

Kesän aikana monien jäsenjärjestöjen kanssa on käyty alustavaa keskustelua aiheesta ja toimitila-asiaa on esitelty myös touko- sekä kesäkuun toiminnanjohtajainfoissa. Tila-asiasta käydään keskustelua myös 27.8. järjestettävässä jäseninfossa. Tulemme lähestymään jäsenjärjestöjä yksityiskohdin ja tarkemmin kustannustiedoin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Tavoitteena on, että päätös mahdollisesta muutosta tehdään syyskuun aikana, jolloin muutto ajoittuisi alkukevääseen.

Avoin tilasuunnittelutilaisuus Olympiastadionilla 2.9.2024 klo 9-12

Ensimmäinen jäsenjärjestöille avoin tilasuunnittelutilaisuus järjestetään Olympiastadionilla 2.9. 2024 kello 9-12.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset tilaisuuteen