SporttiData tuo suomalaisen urheilun numerot yhteen 

Missä päin Suomea on eniten lisenssiharrastajia? Miten urheilu korreloi terveyden ja muiden yhteiskunnallisten mittareiden kanssa? Mikä laji pitää lisenssiharrastajat parhaiten mukana lajin toiminnassa? 

SporttiData tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa kattavan kokonaiskuvan suomalaisen urheilun tilasta – numeroina ja faktoina. Se kokoaa yhteen tietoa muun muassa lisenssiharrastamisesta, seurojen taloudesta ja urheilun yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. SporttiData on julkinen, urheiluyhteisölle tuotettu raportti, joka on lajiliittojen, seurojen, liikkujien ja laajemminkin yhteiskunnan hyödynnettävissä koska vain.    

Tänään julkaistu SporttiData-raportti sisältää seuraavat kokonaisuudet: 

  1. Lisenssiharrastamisen mittarit –osio kertoo, kuinka paljon eri lajeilla on lisenssiharrastajia, missä harrastajat alueellisesti sijaitsevat ja kuinka hyvin lajit pitävät harrastajat mukana toiminnassaan. 
  2. Liikunnan ja urheilun vaikuttavuusmallinnus -osiossa kuvataan yhteiskunnallisten muuttujien suhdetta sportin muuttujiin, kuten korreloivatko liikuntapaikkarakentaminen ja lisenssiharrastajien alueellinen määrä keskenään ja onko harrastamisella ja terveyden mittareilla kenties positiivinen korrelaatio.
  3. Urheiluseurojen taloudellisen toiminnan kuvaus –osiossa esitetään Tilastokeskuksen aineiston pohjalta urheiluseuratoiminnan taloudellista toimintaa kuvaavia tietoja.  

– Olemme onnistuneet rakentamaan suomalaiseen urheiluun digitaalisen ekosysteemin, jossa on yli 900 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Tällainen määrä käyttäjiä tuottaa valtavan määrän dataa. Nyt tämä data kootaan ensimmäistä kertaa yhteen SporttiData-raportin muodossa. Toivomme, että raporttia voidaan hyödyntää laajasti niin urheilun, kun muunkin yhteiskunnan tarpeisiin. Samalla raportti kuvastaa meidän uutta ja modernia tekemistä suomalaisen urheilun edistämiseksi, toteaa Olympiakomitean hallinnosta, digitalisaatiosta ja datasta vastaava Emilia Ottela. 

Datalähteet 

SporttiDatan keskeisenä tietolähteenä on hyödynnetty Suomisport-palvelun lisenssinhallintajärjestelmästä saatavia tietoja. Kalenterivuoden 2024 aikana Suomisportista hankittiin yli 70 lajiliiton lisenssejä. Raportin lisenssiharrastamisen kokonaisuudessa on hyödynnetty myös muita järjestelmiä sellaisilta lajiliitoilta, jotka eivät käytä Suomisportia. Näitä ovat: Palloliitto, Voimisteluliitto ja Taitoluisteluliitto. Golfliiton osalta vastaavana tietolähteenä on lajiliiton jäsentiedot.  

Lisenssitiedon lisäksi tietolähteinä raportissa on käytetty Tilastokeskuksen avointa tietokantaa (stat.fi) sekä yritystietopalvelun maksullisia tietoja, THL:n Sotkanet-rajapintaa sekä Jyväskylän yliopiston ylläpitämää LIPAS-liikuntapaikkarakentamisen tietokantaa. 

SporttiDataa laajennetaan ja kehitetään jatkossa. Tavoitteena on kehittää raportti mahdollisimman monen tietolähteen osalta säännöllisesti ja automaattisesti päivittyväksi, kokoavaksi ja ajantasaiseksi urheilun tietolähteeksi. 

Lisätietoja: 

Emilia Ottela: Yleiskysymykset SporttiDatasta. 

Juha Saapunki : SporttiData osana urheiluyhteisön tiedolla johtamista ja urheilun datastrategiaa. 

Topias Koukkula: Tarkemmat SporttiDatan sisältöön ja tuloksiin liittyvät kysymykset.