Pariisi 2024: Suomalaiset Pariisissa tiistaina 6.8. – Tervo ja Kosonen moukarin olympiafinaalissa, suomalaisia vauhtiin myös painissa ja rullalautailussa  

Krista Tervo ja Silja Kosonen nähdään tiistaina naisten moukarifinaalissa. Tervo täräytti tiensä finaaliin uusin SE-lukemin 74,79.  

– Ei ollut todellakaan helppoa lähteä näihin kisoihin, kun kauden keskiarvo on X. Päätin, että tulen tänne rennolla fiiliksellä, ja aion mennä samalla fiiliksellä finaaliin, Tervo summasi karsintakilpailun jälkeen.  

Kososelle finaalipaikka aukesi kolmannella karsintaheitolla tuloksella 72,11.  

– Lopussa alkoi jo vähän jänskäämään, mutta mä tiedän, että olen varma heittäjä. Olen jokaisessa kisassa heittänyt sitä reilua seiskakymppistä, niin ei se silleen jännittänyt. Koitin pitää pään kylmänä. Aika yllättävän hienolta tuntuu, että pääsin finaaliin, ja vielä Kristan kanssa, Kosonen sanoi. 

Myös Elmo Lakan kilpailut jatkuvat 110 metrin aitojen keräilyerissä. Lakka juoksi sunnuntain 4.8. alkuerissä eränsä seitsemänneksi ajalla 13,84. Keräilyeristä on tarjolla vielä kuusi jatkopaikkaa välieriin.  

Lappalainen 1500 metrin alkuerissä – Etelätalo, Helander ja Keränen keihään karsinnassa 

Sara Lappalainen starttaa toisissa olympialaisissaan tiistaiaamuna 1500 metrin alkuerissä. Matka Pariisiin on kulkenut Reimsin valmistautumisleirin kautta.  

– Reimsissä oli tosi kuumaa ja sieltä sai hyvän lämpösopeutumisen. Siellä sain keskiviikkona tehtyä myös viimeisen kovan viimeistelyharjoituksen, joka meni älyttömän hyvin. Se kertoi, että kunto on erinomainen ja olen valmiina kisoihin.  

– Yritän olla erässäni kuuden joukossa. Jos en ole, sitten mennään keräilyeriin. Minulla on vähän sellainen kutina, ettei alkuerissä juosta ihan älyttömän kovaa. Jos finaaliin haluaa, pitää olla SE-kunnossa, Lappalainen pohti.  

Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Toni Keränen nähdään miesten keihään karsintakilpailussa tiistaiaamuna. Karsintaraja finaaliin on 84 metriä. 

Etelätalo sijoittui Tokion olympialaisissa kahdeksanneksi. Tokion opit ja muistot kaivetaan esiin myös näissä olympiakarsinnoissa.  

– Pitää muistella Tokion karsintaa. Siellä onnistuin heittämään ensimmäisellä 84,50. Se kävisi näissäkin kisoissa. Suurin lataus on nytkin selkeästi karsintaan. Finaali ei ole vielä mielessä. Siihen on sitten aikaa karsinnan jälkeen. 

Helanderin valmistautumista on varjostanut pieni välilevyn pullistuma.  

– Tilanne on ihan hyvä. Selkä on vähän arvoitus. Välillä se on parempi ja välillä huonompi. Toivotaan, että osuisi vähän parempi päivä tiistaille. Muuten kunto on hyvä. Torstaina tein vielä kevyen heittoharjoituksen ja se meni ihan hyvin. Ihan hyvällä fiiliksellä lähden karsintaan.  

Myös Keränen suuntaa karsintaan hyvillä mielin. Hän selvitti tiensä keihään finaaliin myös EM-kilpailuissa Roomassa – finaaliheitot ovat Keräsellä kirkkaana mielessä.  

– Minulla on kohtuullisen lähimuistissa sellaiset heitot, millä finaaliin mennään. Mitään ihmeellistä ei tarvitse tehdä. Muistaa vain pari tekniikkajuttua ja lataa kovaa. Nyt on tarkoitus kerätä karsintaan asti hyvää energiaa, että siinä sitten syttyy. Aamu tuo karsintaan oman lisänsä. Siinä pitää olla terävänä ja valmiina suorittamaan sinne oman kovan tekemisen ylärekisteriin, ja onnistumistahan se vaatii, että finaaliin pääsee. 

Kreikkalais-roomalaisen painin alkukierrokset käynnistyvät – Sarkkinen ja Savolainen avaavat kilpailunsa 

Toista kertaa olympialaisissa kilpaileva Arvi Savolainen odottaa olympiapaineilta Pariisissa “hyvää kulkua”.  Savolainen kilpailee kreikkalais-roomalaisessa painissa 97 kilon sarjassa.  

– Valmistautuminen on sujunut hyvin. Edellisestä ulkomaan reissusta on jo aikaa ja viimeiset viikot on saanut valmistautua Urheassa. Sinne on saatu ulkomaisia treenikavereita ja siellä on tehty viimeiset harjoitukset – se on sujunut oikein mallikkaasti.  

– Odotan, että paini olisi sellaista, että siinä olisi sellaisia nautinnon hetkiä ja sitten, kun se kulkee, niin sehän on yleensä ihan mukavaakin. Odotan, että matolla pääsisi suoriutumaan hyvin ja siitä jäisi hyvä fiilis.  

Arvi Savolainen. Kuva: Jesse Väänänen

Jonni Sarkkinen on mukana olympialaisissa puolestaan ensimmäistä kertaa. Hän kilpailee kreikkalais-roomalaisen painin 77 kilon sarjassa. Sarkkinen on pyrkinyt jättämään ylimääräisen jännityksen Suomeen. 

– On ollut hyvä treenata ja valmistautua. Yritän lähteä näihin kisoihin ihan samalla tavalla kuin mihin tahansa muihinkin kisoihin. Mietin, että jätin jännittämisen nyt Suomeen. Nyt vain keskityn omaan kisaan ja yritän pitää kaikki turhat jutut poissa.  

– Kisoihin pitää mennä miettimään vain yhtä matsia ja tilannetta kerrallaan. Pitää yrittää pitää mieli niin, ettei se ajatus lähde karkailemaan liian kauas. Alla on hyvä treenijakso. Vihaan häviämistä, joten jokaiseen matsiin lähden taistelemaan täysillä ja hakemaan voittoa.  

Jonni Sarkkinen. Kuva: Jesse Väänänen

Sirviö vauhtiin rullalautailun parkin karsinnassa  

Heili Sirviö on Suomen kaikkien aikojen nuorin olympiaedustaja. Sirviö on vasta 13-vuotias, mutta kuuluu jo nyt maailman rullalautailun kärkeen. Sirviö kertoo skeittaavansa päivittäin useita tunteja.  

– Jos haluan ottaa vähän chillimmin, skeittaan kaksi-kolme tuntia. Joskus taas enemmän. Esimerkiksi neljästä kahdeksaan tuntia.  

Olympialaiset ovat jo tähän mennessä olleet Sirviölle unohtumaton kokemus. 

– On ollut tosi kivaa. Kaikki on ollut tosi mukavaa ja mennyt hyvin. Kun näin Tokion olympialaisissa muita nuoria tyttöjä kilpailemassa, ajattelin, että haluan itsekin olla tuolla.  

Heili Sirviö. Kuva: Jesse Väänänen

Kurtbay/Keskisen kilpailut jatkuvat  

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen jatkavat kilpailujaan purjehduksen Nacra 17 –luokassa tiistaina. Maanantaina 5.8. kaksikko kohtasi vesillä haasteita.  

– Vauhti ei vain riittänyt tänään, se oli se suurin juttu. Ei vain kulkenut, Kurtbay summasi kilpailun jälkeen.  

– Kai se pitää huomenna kolme lähtöä voittaa, jos haluaa edes yrittää pärjätä. Ei taida olla omissa käsissä enää, kommentoi puolestaan Keskinen. 

Kaksikko starttaa tiistain lähtöihin sijalta seitsemän.  

Suomalaiset Pariisissa tiistaina 6.8. (Suomen aikaa)  

11.05 Yleisurheilu, N 1500 m, alkuerät: Sara Lappalainen 
11.20 Yleisurheilu, M keihäs, karsinta, A-ryhmä: Oliver Helander, Toni Keränen 
11.50 Yleisurheilu, M 110 m aj, keräilyerät: Elmo Lakka 
12.00 Paini, M kr. room. 77/97 kg, alkukierrokset: Jonni Sarkkinen, Arvi Savolainen 
12.50 Yleisurheilu, M keihäs, karsinta, B-ryhmä: Lassi Etelätalo 
13.05 Purjehdus, Nacra 17: Kurtbay/Keskinen 
13.30 Rullalautailu, N park, karsinta: Heili Sirviö 
(18.30 Rullalautailu, N park, finaali) 
(19.15 Paini, M kr. room. 77/97 kg, välierät) 
20.57 Yleisurheilu, N moukari, finaali: Silja Kosonen, Krista Tervo 

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi