Pariisi 2024: Suomen joukkueen saldoksi Pariisista jäi yhdeksän pistesijaa 

Kuva: Jesse Väänänen

Pariisin kesäolympialaiset päättyivät suomalaissuoritusten osalta sunnuntaina 11.8. Suomen saldoksi Pariisissa kirjattiin 9 pistesijaa. Suomi jäi ensimmäisen kerran kesäolympialaisten historiassa ilman ainuttakaan mitalia.  

Suomen joukkueen johtaja Leena Paavolainen toteaa, että Suomen joukkueen tulos oli pettymys, vaikka suurin osa urheilijoista onnistui lähtötasoonsa nähden omalla tasollaan tai sitä paremmin. 

– Noin 25 % joukkueen urheilijoista ylitti itsensä ja sijoittui paremmin tulosluetteloissa kuin lähtölistoissa. Noin 30 % urheili omalla tasollaan ja noin 45 % jäi lähtölistoja huonommille sijoille. Vaikka yli puolet urheilijoista onnistui vähintään omalla normaalitasollaan, niin tällä kertaa epäonnistumiset osuivat ennakkoon kovimpien urheilijoiden kohdalle, mikä näkyy tietenkin tylyllä tavalla mitalisarakkeessa, Paavolainen sanoo.  

Paavolainen kiittää urheilijoita, valmentajia ja joukkueen taustahenkilöstöä. 

– Tulos ei ole toivottu ja pettymys on syvä. Silti, kun katson näitä joukkueen urheilijoita ja näitä ihmisiä, jotka edustavat eri lajeja, toimivat Olympiakomiteassa, urheiluakatemioissa, valmennuskeskuksissa, KIHUssa, lajiliitoissa ja seuroissa, niin uskallan sanoa, että nämä ihmiset laittoivat itsensä likoon ja yrittivät täysillä loppuun saakka. Pystyimme rakentamaan joukkueen sisälle toimintakulttuurin ja ilmapiirin, jossa jokaisella oli mahdollisuus onnistua omana itsenään. 

– Nyt meillä alkaa tiukka analyysi urheilijoiden, lajien ja muiden keskeisten huippu-urheiluverkoston toimijoiden kanssa siitä, missä asioissa meidän on parannettava jatkossa. Johtopäätöksiä tulokseen vaikuttaneista syistä voidaan tehdä vasta analyysin valmistuttua, sanoo Paavolainen. 

Matti Heikkinen: kovilla valinnoilla kohti uutta strategiaa 

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen peräänkuuluttaa kovia valintoja rakenteilla olevaan suomalaisen huippu-urheilun uuteen strategiaan.  

– Asetimme päättyneelle olympiadille tavoitteeksi Pekingin ja Pariisin kisoista yhteensä 10 mitalia ja 20 pistesijaa. Tuloksemme oli 8+20. Tavoite oli kova, sillä viime olympiadilla saavutimme 8 mitalia ja sitä edellisellä 6. Tavoitteemme suomalaisessa huippu-urheilussa ovat laajat, ja on ilman muuta tärkeää, että pystymme menestymään myös kesäolympialaisissa, Heikkinen sanoo.  

Heikkisen mukaan suomalaisen huippu-urheilun tulevaa strategiaa rakennetaan laajan verkoston voimin, ja työssä ovat mukana lajiliitot, valmennuskeskukset, akatemiat ja muut verkoston toimijat.   

– Tästä tilanteesta nousemisessa ei ole kysymys pelkästään Olympiakomitean tekemästä työstä, vaan siitä miten me urheilujärjestelmänä ja yhteiskuntana vastaamme yhä kovenevaan kansainväliseen vaatimustasoon. 

– Voimme menestyä kansainvälisessä kilpailussa vain, jos saamme parhaat urheilijat riittävän nuorena kulkemaa polkua, jossa valmentaudutaan parhaassa valmennuksessa, parhaissa olosuhteissa ja parhaiden tukipalvelujen äärellä ja riittävien osaamis-, olosuhde- ja talousresurssien tukemina. Arjen työ ratkaisee, huipulle ei ole oikotietä, Heikkinen sanoo.   

Jan Vapaavuori: Suomalaiset haluavat huippu-urheilumenestystä 

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori korostaa, että Pariisin tulos on analysoitava tarkasti urheilijoiden, valmentajien ja lajien kanssa.  

– Tässä on kaksi ulottuvuutta: Miten pärjäsimme tällä joukkueella näissä kisoissa, ja mikä on meidän järjestelmämme kyky tuottaa mitalipotentiaalisia urheilijoita kesäolympialaisiin? Olemme olennaisesti muita Pohjoismaita jäljessä erityisesti jälkimmäisen kysymyksen osalta. 

– Suomessa käynnistettiin 15 vuotta sitten huippu-urheilun muutosprosessi. Nyt voidaan todeta, että kesäolympialajien osalta muutosprosessi on epäonnistunut. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että talvilajeissa ja joukkuepeleissä olemme menneet eteenpäin. 

– Nyt on tärkeää analysoida, mikä meni pieleen. Kysymykset eivät ole helppoja, ja vastuu on usealla taholla. Asiat eivät muutu siten, että tehdään asiat vähän paremmin kuin aiemmin. Ensimmäinen analyysi kisojen tuloksesta käsitellään Olympiakomitean hallituksessa syyskuun alussa. Sitä seuraa asian huomioiminen huippu-urheilun uuden strategian luomisessa, Vapaavuori sanoo. 

Vapaavuoren mukaan huippu-urheilumenestyksen merkitys suomalaisille on ilmeinen, ja hän peräänkuuluttaakin laajaa kansalaiskeskustelua aiheesta.  

– Noin 70 % suomalaisista pitää huippu-urheilumenestystä tärkeänä ja yli puolet suomalaisista seuraa olympialaisia. Tämä on osoitus siitä, että huippu-urheiluun kannattaa ja pitää satsata nykyistä enemmän, jotta menestystä voidaan saada. Asiasta pitää käydä laaja julkinen keskustelu. 

Vapaavuori painottaa, että panostuksissa ei puhuta pelkästään rahasta, vaan siitä miten liikuntaa ja urheilua ylläpidetään ja arvostetaan koko yhteiskunnassa ja koko ihmisen iän ajan.  

– Yhteenvetona suomalaisen huippu-urheilun tilasta voidaan kärjistetysti sanoa, että jatkuvasti pienentyvä ja yhä huonokuntoisempi suomalainen ikäluokka suuntautuu pääsääntöisesti joukkuelajeihin, ja kohtaa maailmalla yhä kovemman kansainvälisen kilpailun, jossa Suomella on suhteellisesti ottaen käytössään kilpailijamaita pienemmät resurssit.  

– Tässä kehityskulussa jo nykymenestyksen säilyttäminenkin vaatii isoja satsauksia ja hyvää onnistumista. Menestys on seurausta siitä, että rakenne, strategia, resurssit, osaaminen ja toimintatavat ovat kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla, ja näiden asioiden eteen meidän on tehtävä entistä voimakkaammin töitä, Vapaavuori sanoo. 

Pariisin kesäolympialaiset päättyvät tänään. Päättäjäisissä Suomen lippua kantaa seitsenottelija Saga Vanninen

Lisätiedot: 

Suomen Olympiakomitea, huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen, 040 0917703. 

Suomen olympiajoukkueen johtaja Leena Paavolainen, 040 0229652. 

Suomalaisten loppusijoitukset Pariisissa: 

5. Pihla Kaivo-oja, nyrkkeily, 50 kg 
5. Heili Sirviö, rullalautailu, park 
5. Silja Kosonen, yleisurheilu, moukari 
6. Wilma Murto, yleisurheilu, seiväs 
6. Krista Tervo, yleisurheilu, moukari 
7. Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen, purjehdus, nacra 17 
8. Arvi Savolainen, paini, kreikkalais-roomalainen 97 kg 
8. Suomen joukkue (Emma Kanerva, Joanna Robinson, Henri Ruoste), kouluratsastus 
8. Lassi Etelätalo, yleisurheilu, keihäs 
9. Luukas Saha, judo, 66 kg 
9. Martti Puumalainen, judo, 100+ kg 
9. Oliver Helander, yleisurheilu, keihäs 
10. Toni Keränen, yleisurheilu, keihäs 
12. Emma Kanerva, kouluratsastus 
13. Jonni Sarkkinen, paini, kreikkalais-roomalainen 77 kg 
13. Nathalie Blomqvist, yleisurheilu, 5000 m 
14. Elina Lampela, yleisurheilu, seiväs 
15. Ronja Grönblom/Veera Hokka, purjehdus, 49er FX 
15. Saga Vanninen, yleisurheilu, seitsenottelu 
16. Monika Mikkola, purjehdus, ILCA6 
18. Matti Mattsson, uinti, 200 m rintauinti
20. Eetu Kallioinen, ampumaurheilu, skeet 
20. Jakob Eklund, purjehdus, iQFOil 
20. Ilona Mononen, yleisurheilu, 3000 m ej 
21. Suvi Koskinen, yleisurheilu, moukari 
22. Aleksi Leppä, ampumaurheilu, ilmakivääri 
22. Lotta Harala, yleisurheilu, 100 m aj 
24. Aleksi Leppä, ampumaurheilu, pienoiskiväärin asentokilpailu 
26. Ida Hulkko, uinti, 100 m rintauinti 
28. Ella Junnila, yleisurheilu, korkeus
29. Urho Kujanpää, yleisurheilu, seiväs 
30. Noora Antikainen, ampumaurheilu, trap 
30. Anniina Ahtosalo, maantiepyöräily, aika-ajo
30. Henri Ruoste, kouluratsastus 
30. Topi Raitanen, yleisurheilu, 3000 m ej 
30. Anni-Linnea Alanen, yleisurheilu, keihäs 
32. Aku Partanen, yleisurheilu, 20 km kävely 
33. Antti Tekoniemi, jousiammunta 
35. Tapio Pulkkanen, golf 
36. Veera Manninen, kenttäratsastus 
37. Anniina Ahtosalo, maantiepyöräily, maantieajo 
38. Kalle Koljonen, sulkapallo 
45. Sami Välimäki, golf 
54. Joanna Robinson, kouluratsastus 
54. Lotta Kemppinen, yleisurheilu, 100 m 
57. Ursula Wikström, golf 
65. Camilla Richardsson, yleisurheilu, maraton 
Ei sijoitusta Eveliina Määttänen, yleisurheilu, 800 m (keräilyerät) 
Ei sijoitusta Reetta Hurske, yleisurheilu, 100 m aj (keräilyerät) 
Ei sijoitusta Viivi Lehikoinen, yleisurheilu, 400 m aj (keräilyerät) 
Ei sijoitusta Elmo Lakka, yleisurheilu, 110 m aj (keräilyerät) 
Keskeytys Noora Komulainen, golf 
Keskeytys Joni Savaste, maastopyöräily 
Keskeytys Sanna Siltakorpi, kenttäratsastus 
Keskeytys Kaarle Tapper, purjehdus, ILCA7 
Keskeytys Sara Lappalainen, yleisurheilu, 1500 m 
Ei osallistunut Senni Salminen, yleisurheilu, kolmiloikka 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista