Pariisi 2024: Suomalaiset Pariisissa sunnuntaina 28.7. – vilkas suomalaispäivä luvassa

Sunnuntaina nähdään olympia-areenoilla useita suomalaissuorituksia. Kilpailunsa avaavat kivääriampuja Aleksi Leppä, judoka Luukas Saha, uimari Ida Hulkko, nyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja sekä purjehtijat Ronja Grönblom, Veera Hokka ja Jakob Eklund. Lisäksi kenttäratsastajat Veera Manninen sekä Sanna Siltakorpi jatkavat kilpailuaan maastokokeessa. 

Aamun ensimmäisenä suomalaisena areenalle astuu judoka Luukas Saha, joka suuntaa luottavaisin mielin kohti kisapäivää. Saha kuvaa valmistautumista onnistuneeksi – “kommelluksilta” on vältytty.  

– Odotan omaa kisapäivää innolla. Olen leireillyt alkukesän Sloveniassa, Kroatiassa ja Espanjassa. Loppupätkän olen saanut olla Suomessa. Sparrit ovat olleet apuna Suomessa.  

Saha kohtaa avausottelussaan Turkin Muhammed Demirelin

– Kisa-areena on uusi, mutta aiemmin olen kyllä kilpaillut Ranskassa. Pariisista on hyviä muistoja. Ensimmäisen kerran pääsin Grand Slam –mitaliotteluun juuri täällä Pariisissa. Tavoitteeni on mitali. Jos asiat menevät kohdilleen, on minulla satavarmasti mitali kaulassa, Saha toteaa itsevarmasti. 

Luukas Saha mediatilaisuuden jälkeen.

Aleksi Leppä avaa kilpailunsa miesten ilmakiväärin peruskilpailulla, ja kuvaa harjoitusten sujuneen Pariisissa hyvin.  

– Täällä on hyvät radat ja olen päässyt treenaamaan riittävästi. Majoituspaikka on aivan radan vieressä. Se on ollut mukava. Hommat ovat toimineet kaikin tavoin varsin mallikkaasti. Tästä on hyvä jatkaa, hän summaa.  

Toisiin olympialaisiinsa starttaava uimari Ida Hulkko suuntaa alkueriin luottavaisin mielin.  

– Päällimmäisenä on sellainen vapauden tunne verrattuna Tokioon. Palapelin palasia on rakenneltu kasaan nyt muutaman vuoden ajan. Toivotaan ja uskotaan siihen, että ne loksahtavat sunnuntaiaamuna kohdilleen. Lähdetään hakemaan ehjää ja hyvää suoritusta.  

– Aika nähdään, kun kädet osuvat maaliin. Mitä ovia se sitten avaa, se on siinä hetkessä kellon määriteltävänä. Lähden nauttimaan kisastartista ja olympiatunnelmasta, Hulkko summaa.  

Pihla Kaivo-oja kilpailee olympialaisissa puolestaan ensimmäistä kertaa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettuu sambialainen Margaret Tembo

– Olympialaiset ovat iso askel. Mahtavaa ja arvokasta päästä kokemaan nämä myös tulevaa varten. Olen hyvillä fiiliksillä. Valmistautumisleiri Saksassa sujui hyvin. Kehitimme ja vahvistimme omia vahvuuksiani sekä mielen viretilaa.  

Pihla Kaivo-oja.

Purjehtijat pääsevät vauhtiin Marseillessa 

Purjelautailija Jakob Eklund starttaa hyvillä mielin ensimmäisiin olympialaisiinsa. Sunnuntaina on luvassa neljä lähtöä. 

– Tämän eteen on tehty kovasti töitä. Eka etappi oli se karsinta ja nyt alkaa toinen vaihe. Pitää totta kai lähteä nauttimaan, mutta pitää myös antaa kaikkensa ja katsoa mihin se riittää – toivon mukaan riskit kantaa hedelmää. On tuntunut hyvältä olla täällä. Hyvä vire on päällä ja toivottavasti saan sitä hyödynnettyä, ja teen hyviä päätöksiä.  

Entä miltä kisaviikon sääennuste näyttää? 

– Aika kevyeltä, ehkä kevyttä keskituulta. Katsotaan mitä tulee, joka kisapäivän aamuna nähdään sitten ja otetaan avoimin mielin kaikki mikä tulee. 

Jakob Eklund.

Myös 49er FX –luokassa ensimmäisissä olympialaisissaan kisaavat Ronja Grönblom ja Veera Hokka ovat valmiina tuleviin koitoksiin ja sunnuntain kolmeen lähtöön. 

– Valmiina ollaan, vene on prepattu ja viimeiset treenit vedetty. Ei tässä muuta voi kun olla valmiina. Ollaan haettu tatsia kevyessä tuulessa ja katseltu millaisia tuulia täällä on ja odotettavissakin on ilmeisesti kevyttä, niin ihan kiva tehdä viimeistelyt kevyessä myös, Hokka toteaa. 

Marseillen kisasatama saa kaksikolta kehuja. 

– Täällä on asiat vaikka kuinka hyvin! Hyvät puitteet ja satama on samalla alueella kuin hotelli – täällä on purjehtijan hyvä olla, Grönblom summaa. 

Veera Hokka ja Ronja Grönblom Marseillessa.

Suomalaiset Pariisissa sunnuntaina 28.7. (Suomen aikaa)  

11.00 Judo, M 66 kg, välieriin asti: Luukas Saha 
11.30 Kenttäratsastus, maastokoe: Sanna Siltakorpi, Veera Manninen 
12.15 Ampumaurheilu, M ilmakivääri, peruskilpailu: Aleksi Leppä 
12.27 Uinti, N 100 m ru, alkuerät: Ida Hulkko. 
13.33 Purjehdus, M iQFOil: Jakob Eklund 
13.35 Purjehdus, N 49er FX: Ronja Grönblom/Veera Hokka 
(17.00 Judo, M 66 kg, keräily- ja mitaliottelut) 
22.04 Nyrkkeily, N 50 kg, R32: Pihla Kaivo-oja 
(22.10 Uinti, N 100 m ru, välierät) 

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi