Pariisi 2024: Myös Amanda Kotajalle satasella pronssia – vaaralliseksi tiedetty treenikaveri Lea Bayekula vei paralympiavoiton

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU

Stade de Francen illassa saatiin Suomeen toinen T54-luokan 100 metrin pronssimitali ja yhteensä Pariisin paralympialaisten kolmas mitali, kun Amanda Kotaja kelasi naisten finaalissa pronssille. Etukäteen kovaksi haastajaksi tiedetty ja alkuerissäkin myrskyvaroituksen antanut Belgian Lea Bayekula vei voiton ja USA:n maailmanennätysnainen Tatyana McFadden otti hopeaa pettyneen Kotajan edestä.

Kuten hieman aiemmin samana iltana Leo-Pekka Tähden 100 metrin finaalissa, ei Amanda Kotajankaan finaalissa voittaja ollut kenties se, jota kaikkein eniten odotettiin.

Alkuerissä tyhjällä renkaalla aikaan 16,00 itsensä finaaliin kelanneen Kotajan Pariisin iskukunnosta ei vielä ollut alkuerävedon perusteella tarkkaa tietoa, mutta erissä nopeimmin aikaan 15,55 kelannut McFadden oli odotettu mitalisti, ja aikaisemmin päivällä toiseksi nopeimmin kelannut Lea Bayekula Kotajankin mielestä vaarallisen nopea alkueräajallaan 15,87.

Finaalissa Bayekula kiri huimalla vedolla voittajaksi tehden sekä oman ennätyksensä ja uuden paralympiaennätyksensä 15,50, joka on neljä sadasosaa nopeampi kuin kauden rankingykkösenä tähän asti olleen Kotajan kesäkuinen Nottwillin kelaus 15,59.

– Kisa oli kova. Tiesin, että tullaan menemään kovaa, mutta se miten kova voittoaika oli, oli vielä kovempi mitä osasin ajatella. Oma kelaus paras koskaan arvokisoissa kelaamani suoritus, joten siinä mielessä täytyy olla tyytyväinen, mutta toki kultaa halusin, ja se jäi. Pitää ehkä vielä vähän analysoida suoritusta tarkemmin – uskon, että tämä pronssi varmasti tästä vielä kirkastuu hetken päästä, tunteiden vallassa ollut Kotaja mietti.

Hävittyään Tokiossa paralympiavoiton vain muutamalla sadasosalla nyt viidenneksi tulleelle Kiinan Zhaoqian Zhoulle Kotaja lähti hakemaan Pariisista selkeää kultaa. Pettymys huokuikin finaalin jälkeen urheilijasta ulos myös kyynelinä.

Pettymyksen keskellä löytyi kuitenkin ylpeyttä oman treenitallin harjoituskaverista Bayekulasta. Kotaja aloitti reilu vuosi sitten hollantilaisen Arno Mulin valmennustiimissä, johon Bayekulakin kuuluu.

– Toki olen onnellinen Lean puolesta, hän on ihan huipputyyppi. Hän tuli vuosi sitten meidän tiimiin, ja on kehittynyt ihan hurjasti. En tajua, miten vuodessa voi kehittyä noin paljon. Lea on tehnyt ihan valtavan työn. Hän todellakin ansaitsee kullan. Jopa tämän kesän aikana hän on päässyt ihan hurjasti eteenpäin. Se oli täysin ansaittu voitto, hän veti ihan hurjan hienon kisan.

Ennen Pariisia tulevat kulta- ja pronssimitalisti treenasivat yhdessä myös viimeistelyleirillä Portugalissa, missä Kotaja näki, että Bayekula tulee olemaan Pariisissa paha vastustaja.

– Ollaan pystytty jo treeneissä kilpailemaan. Jo leirillä ja tunsin ja näin, että sieltä saattaa tulla kyllä kovaa. Kun tänne tultiin, niin tiesin, että Lea tulee olemaan yksi vaarallisimmista, ja hän osoitti sen. Me pusketaan Lean kanssa molemmin puolin tosiamme eteenpäin – jatketaan edelleen hyvässä hengessä treeneissä.

Teksti: Suomen Paralympiakomitea

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista