Pariisi 2024: Suomalaiset Pariisissa keskiviikkona 7.8. – Murto ja Lampela seiväshypyn olympiafinaalissa

Wilma Murto ja Elina Lampela selvittivät tiensä seiväshypyn finaaliin maanantaina 5.8. Poikkeuksellisessa seiväsfinaalissa kilpailee jopa 20 urheilijaa. Vain 11 naista ylitti maanantain karsinnassa 455. Heidän takanaan yhdeksän kilpailijaa jakaa 12:nnen sijan tuloksella 440, joten myös he kaikki kilpailevat finaalissa. 

Murto oli tyytyväinen karsinnan suorituksiinsa.  

– Viimeinen verkka- ja kisahyppy olivat sellaisia, joista jäi hyvä tatsi. Olen tyytyväinen, että oma juoksu oli tasaista ja johdonmukaista. Silloin on helpompi löytää kaikki muut asetukset kohdalleen. 

Myös Lampela suuntaa finaaliin hyvillä mielin.  

– Aika hyvin saatu ajoitettua kunto tänne. Jos juoksu tulee yhtä hyvin tai paremmin, lähden tavoittelemaan uutta ennätystä. Uskon, että yli 460 voi mennä.  

Harala, Hurske ja Alanen vauhtiin – Lappalainen 1500 metrin keräilyerissä 

Lotta Harala ja Reetta Hurske starttaavat keskiviikkona 100 metrin aitojen alkuerissä. Molemmat lähtevät tavoittelemaan paikkaa välierissä.  

Haralan matka Pariisiin on taittunut Reimsin valmistautumisleirin kautta.  

– Tavoite on välieräpaikka. Se olisi lajille ja minulle henkilökohtaisesti iso juttu. 

– Minulla oli tiistaina kova voimatreeni, joka meni tosi hyvin. Keskiviikkona juoksin viimeisen kovan aitajuoksutreenin, joka sekin sujui todella hyvin. Siinä tuli parhaita aitavälejä, mitä olen missään pystynyt juoksemaan. Se luo varmuutta, että kunto on edelleenkin noussut, ja että kisoissakin on mahdollista juosta kovempaa kuin ennen, Harala sanoi. 

Hurskeen tavoitteena on välieräpaikan ohella kohentaa myös ennätystään (12,68).  

– Toivottavasti pystyn juoksemaan ennätykseni. Pitää päästä kiinni rytmiin ja saada tekeminen sellaiseen tiettyyn asentoon, jotta pystyy tekemään hyvää, rytmikästä ja tehokasta juoksua. En tiedä, miten keräilyerät vaikuttavat, mutta viime vuonna mentiin MM-kisoissa välieriin ajalla 12,92. En usko, että se on tänä vuonna kauhean paljon kovempaa. Ei siis todellakaan mahdotonta meille kummallekaan, Hurske totesi.  

Keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen on mukana olympialaisissa ensimmäistä kertaa. Vaikka kisat ovatkin hänelle uusi kokemus, on katse kohdistettu tiukasti karsintaan. Keihään karsintaraja on 62 metriä.  

– Veikkaan, että sitä ei tarvitse heittää. Sellainen kuusikymppinen riittää. Jos kaikki oikein hyvin osuu kohdalleen, kuntoa on ennätyslukemiin, mutta totta kai se vaatii teknisesti hyvän suorituksen. Se rentous on minulla heitossa avainsana, ettei se menisi puristamiseksi, Alanen summasi. 

Reetta Hurske (vas.), Saga Vanninen, Lotta Harala ja Anni-Linnea Alanen. Hurske, Harala ja Alanen avaavat kilpailunsa keskiviikkona. Kuva: Jesse Väänänen

Komulainen ja Wikström starttaavat naisten golfin olympiaturnaukseen 

Noora Komulainen ja Ursula Wikström aloittavat naisten golfin olympiaturnauksessa keskiviikkona. Molemmat ovat olleet aiemmin mukana olympialaisissa Riossa vuonna 2016.  

Komulaisen mukaan vuosien myötä on kertynyt ennen kaikkea kokemusta ja rutiinia.  

– Silloin ei vielä paljoa maailmantähtien kanssa ollut pelejä. Nyt siihenkin on tullut rutiinia muutamista kisoista. Iso hyöty on, kun on ollut olympialaisissa aiemmin, niin vähän ymmärtää hässäkkää ympärillä. Ei tarvitse ihmetellä niin paljon. 

Sekä Komulainen että Wikström ovat ehtineet tutustua kilpakenttään, Le Golf Nationaliin. Kenttä tarjoaa heidän mukaansa upeiden puitteiden ohella myös haastetta. 

– Kenttä vaatii tarkkaa pelisuunnitelmaa. Mahdolliset missauspaikat täytyy tietää tarkasti. Kenttä tulee myös viikon aikana kuivumaan ja kovettumaan. Jos mielii griinille kahdella ja lyö pitkällä raudalla tai hybridillä, niin pallon saaminen griinille voi vaikeutua pintojen kovettuessa, Wikström kuvasi.  

– Kaikki on mahdollista, mutta se vaatii ehjää kisaa ja raffeista pois pysymistä, hän lisäsi.  

Komulainen lähtee tavoittelemaan “elämänsä parasta viikkoa”. 

– Tavoitteenani on pelata joka viikko elämäni paras viikko. Golfissa yllätyksiä voi tulla, ja sitten nähdään, mihin se riittää, Komulainen summasi.   

Noora Komulainen (vas.) ja Ursula Wikström starttaavat olympiagolfturnauksensa.

Kurtbay ja Keskinen mitalilähdössä 

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat Nacra 17 –luokan kilpailussa keskiviikkona mitalilähdössä, jossa kilpailee 10 venekuntaa. Kurtbay/Keskinen stattaavat viimeiseen lähtöön seitsemänneltä sijalta.  

– Rankkaa oli. Emme saaneet venettä kulkemaan. Oli aika pieniä juttuja – vähän siellä ja vähän tuolla, mistä tämä jäi kiinni. Jotkut ovat tottuneet purjehtimaan vähän enemmän kevyessä tuulessa, me taas kovemmassa. Lähdetään huomenna ottamaan ne sijoitukset, mitä on otettavissa, Kurtbay ja Keskinen totesivat tiistain kilpailun jälkeen. 

Suomalaiset Pariisissa keskiviikkona 7.8. (Suomen aikaa)

10.00 Golf, N 1. kierros: Noora Komulainen ja Ursula Wikström  
11.15 Yleisurheilu, N 100 m aj, alkuerät: Reetta Hurske, Lotta Harala  
12.50 Yleisurheilu, N keihäs, karsinta, ryhmä B: Anni-Linnea Alanen 
15.43 Purjehdus, nacra17 mitalilähtö: Kurtbay/Keskinen 
19.15 Yleisurheilu, N seiväs, finaali: Wilma Murto, Elina Lampela  

Kisojen viralliset sivut.  
Aikataulu ja tulokset
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi