Pariisi 2024: Moukarinaisille viides ja kuudes sija – Sirviö viides rullalautailussa  

Krista Tervo (vas.) ja Silja Kosonen. Kuva: Jesse Väänänen

Stade de Francen yleisurheiluillassa nähtiin kovatasoinen naisten moukarifinaali. Suomalaisittain saaliina oli kaksi pistesijaa, kun Silja Kosonen otti viidennen sijan ja Krista Tervo täydensi hyvää suomalaispäivää kuudennella sijalla. Kosonen heitti 74,04 kantaneen, kauden parhaan heittonsa, toisella kierroksella. Tervon pisin kaari kantoi 73,83 niin ikään toisen kierroksen heitolla. Kilpailun voitti Kanadan Camryn Rogers tuloksella 76,97.  

– Ihmettelin kisan alussa, kun ei tuntunut miltään, ei jännittänyt yhtään koko päivänä. Sitten, kun heitin sen season bestin, niin oli vähän kivempi fiilis ja osasin nauttiakin loppuillasta. Hieno ilta, oon tosi ylpeä meistä molemmista. Ei ihan joka kerta ole tällaista, että ollaan TOP 5 ja 6 olympialaisissa. On tämä aika hieno ilta ollut, Kosonen iloitsi.  

– On tämä aika uskomatonta. Ei varmaan kauhean moni ajatellut, että mulla menisi näin kisat, mutta kyllä mä itse uskoin mun tekemiseen ja Jukan (Vihtonen) kanssa on tehty hurjasti töitä, niin tämä oli kyllä hienoa. Kyllä mua vähän jännitti. Se on vähän sekin, että sen jälkeen, kun on heittänyt ennätyksen, niin seuraava kisa ei välttämättä mene kauhean vahvasti. Sitten kuitenkin ekan kisaheiton jälkeen sain kyllä taas sellaisen hyvän keskittymisen päälle, eikä ollut mitään ongelmaa. Tokan heiton jälkeen oli aika vapautunut olo. Näihin kisoihin on ollut niin kova lataus, myös se henkinen, että on uskaltanut lähteä tänne kaikkien huonojen ja vaikeiden aikojen jälkeen. Kaikki on annettu, olen todella tyytyväinen itseeni, Tervo summasi.  

Sirviö viidenneksi naisten parkissa 

Heili Sirviö debytoi ensimmäisissä olympialaisissaan tiensä suoraan rullalautailun parkin finaaliin. Sirviö sijoittui finaalissa upeasti viidenneksi pistein 88,89. Parhaan runinsa hän taituroi viimeisellä kierroksella.  

Kilpailun voitti Australian Arisa Trew pistein 93,18. Toiseksi ylsi Japanin Cocona Hiraki 92,63 pisteellä, kolmanneksi sijoittui Iso-Britannian Sky Brown 92,31 pisteellä. 

– Oli ihan tosi hauskaa – hektistä, mutta parhaalla mahdollisella tavalla. Olen tyytyväinen tulokseen. Tähtäsin mitaliin, mutta se jää seuraavaan kertaan. Taso oli kova. Olen tosi ylpeä itsestäni. Koko olympiakokemus on ollut hieno.  

Heili Sirviö taituroi rullalautailun parkissa olympiafinaalin viidenneksi. Kuva: Lauri Vuorinen

Helander, Keränen ja Etelätalo nähdään keihäsfinaalissa 

Suomen keihäskolmikko Oliver Helander, Toni Keränen ja Lassi Etelätalo selvittivät tiensä miesten keihäsfinaaliin. Keränen oli karsinnan kahdeksas tuloksella 85,27 ja Helander 10:s tuloksella 83,81. Etelätalo sai jännittää jatkopaikkaa aivan karsinnan viime metreille asti. Lopulta myös hän säilytti asemansa 12 parhaan joukossa tuloksellaan 82,91.  

Miesten keihäsfinaali kilpaillaan torstaina 8.8. 

Keräsen karsintatulos on myös hänen henkilökohtainen ennätyksensä.  

– Viimeisessä heitossa sain hyvän kropan ja hyvän tekniikan samaan heittoon. Siirsin askelmerkkiä koko ajan taaksepäin, kun oli niin hyvä vire päällä, että meinasi mennä vähän lähelle ja jouduin jättämään kaksi ekaa heittoa vähän kesken ja sumppuun. Tämä kyllä vahvisti sitä, että olen kunnossa. 

– Tähän on saatu rakennettua sellaista hyvää kuntopiikkiä. Oli mahtava heittää tuolla. Olen niin pitkään toivonut, että saisin onnistuneita heittoja oikeaan paikkaan, niin tämä oli kyllä sellainen.  

Helander heitti karsinnassa vain yhden heiton. Kauden aikana piinanneet selkävaivat eivät vaikuttaneet Helanderin tuntumaan karsintaan valmistautumisessa. 

– Oli kyllä aika varma fiilis, kun lähdin kisaan. Tuntui hyvältä tänään ja ajattelin, että voisi lentää vielä pidemmälle. Verryttelyheitot olivat jo hyviä ja siitä tiesin, että tulee menemään hyvin. Sytyn kyllä näihin isoihin kisoihin. Finaali oli eka tavoite, joten jos on samanlainen fiilis torstaina, uskon mahdollisuuteen taistella mitaleista. 

Etelätalo sai jännittää jatkopaikkaa karsinnan loppuun saakka. Hän oli karsinnan 12:s ja näin ollen viimeinen finaaliin edennyt urheilija. Etelätalon mukaan finaalissa heittäjien taso tulee olemaan aivan yhtä kova kuin karsinnassa. 

– Tänään fyysinen vire oli ihan hyvä. Eka ei ollut mikään erikoinen, ettei ollut vauhtia mitenkään ihan hirveästi, mutta se oli rento ja laaja veto. Teknisesti se oli ihan onnistunut. Kuitenkin toiseksi pisin heitto tälle kaudelle. 

– Ei ole mikään ihme, jos kaikki finalistit heittäisivät yli 90 metriä – se ei yllättäisi tuon (karsinnan) perusteella. 

Lappalainen ja Lakka keräilyeriin 

Sara Lappalainen pettyi alkueräjuoksuunsa 1500 metrillä. Hän juoksi maaliin eränsä 12:ntena ajalla 4.08, 66. Haastatteluun saapui pettynyt urheilija.  

– Terveysmurheiden kanssa on nyt askaroitu kolme vuotta, ei sitä vaan saa hallintaan, ja sitten se on tuollaista. En mä jaksanut oikein yhtään. Ajattelin, että kaikki on nyt edes jotenkin ok, mutta kyllä se valitettavasti valkeni aika nopeasti tuossa, kun lähdettiin juoksemaan, että ei ole. Kun oli 500 metriä juostu, tiesin, että en tule jaksamaan.  

Elmo Lakan kilpailut jatkuivat tiistaina 110 metrin aitojen keräilyerissä. Lakka oli eränsä 7:s ajalla 13,75. 

– Lähtöpää oli tosi hyvä taas. Keskivaiheilla tuli pieni kolhu, enkä päässyt enää juoksuasentoon kiinni. Kauden parhaat tiskiin, niin ei olisi ollut kyselemistä. Kaikki yritettiin, mitä oli tehtävissä. Kyllähän sitä haluaisi aina isolla areenalla onnistua, tietysti. Ei voi kieltää, ettei harmittaisi. Ei tästä auta kuin ottaa luut mukaansa, lähteä kotimatkalle ja keskittyä loppukauteen.  

Sarkkisen ja Savolaisen kilpailut päättyivät alkuotteluihin  

Kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjassa Arvi Savolainen kaatoi avausvastustajansa Algerian Fadi Rouabahin. Seuraavalla kierroksella vastaan asettui Kuuban Gabriel Alejandro Rosillo Kindelán, joka osoittautui liian kovaksi.  

– Oli tiukka vääntö. Ehkä se kulminoitui siihen, että kaveri teki taaksemenon. Yritin itse olla aktiivinen ja mennä röyhkeästi päälle, mutta kaveri haistoi sen liikeyrityksen ja nappasi siitä kaksi pistettä. Mulla oli siinä sauma rullata kaveria ja ottaa siitä kakkonen. Oli tosi lähellä, mutta kaveri jotenkin vaan onnistui venkoilemaan siitä pois. Ehkä yllätti, että tuntui niinkin hyvältä tuo pystypaini. Se on vaarallinen kaveri, kun ollaan irtotilanteessa. Mulla oli taktiikkana olla tosi lähellä ja tuntui, että se oli ihan mun hallussa, kun oltiin siinä lähellä, mutta se ei riitä, jos toinen saa tehtyä pisteen ja itse ei.  

Jonni Sarkkisen ensimmäinen ottelu 77-kiloisten sarjassa päättyi tappioon armenialaista Malkhas Amoyania vastaan. 

– Aika tasaista oli, enemmän aloitteita oli armenialaisella, ja käytti niitä vahvuuksia, mitkä tiedettiin. Monta kertaa on ollut Jonnin etu, kun ei ole aikaisemmin paininut kaverin kanssa, mutta tässä tapauksessa se ehkä olisi antanut jotain kosketusta, kun olisi paininut vaikka treeneissä. Olisi tietyllä tavalla tuntenut sen voiman ja rytmin. Pystypainissa ei ollut mitään isoa hätää ja tiedettiin kyllä, että sillä on monipuoliset nostot. Se ei käytännössä hae vyörytyksiä ollenkaan, vaan hakee nostoja ja nostaa molemmin puolin, Pasi Sarkkinen kertoi.  

– Ei jäänyt matsista kertomista, kun ratkesi yhteen tilanteeseen noin nopeasti. Heiton suunta yllätti. Juuri koskaan ei kukaan heitä tuohon suuntaan ja en osannut sitä puolustaa. Mun mielestä siinä puolustamisessa ei ollut mitään virhettä, joten päätettiin haastaa se tuomio. Vastus oli tietysti kova, mutta harmittaa, etten päässyt mittaamaan, miten sen kunto olisi kestänyt loppua kohti. 

Ottelussa tuomaristo antoi Sarkkiselle varoituksen ja jakoi Amoyanille pisteen Sarkkisen virheestä. Suomi haastoi päätöksen ja ottelu ratkesi lopulta hylättyyn haastoon. 

Kurtbay/Keskinen kokonaiskilpailussa seitsemänsiä – edessä vielä mitalilähtö 

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat Nacra 17 –luokan kilpailussa tänään sijat 12, 15 ja 4. Kaksikko on kokonaiskilpailussa tällä hetkellä seitsemäs. Purjehtijat jatkavat kilpailujaan mitalilähdössä keskiviikkona 7.8.  

– Rankkaa oli. Emme saaneet venettä kulkemaan. Oli aika pieniä juttuja – vähän siellä ja vähän tuolla, mistä tämä jäi kiinni. Jotkut ovat tottuneet purjehtimaan vähän enemmän kevyessä tuulessa, me taas kovemmassa. Lähdetään huomenna ottamaan ne sijoitukset, mitä on otettavissa, Kurtbay ja Keskinen totesivat. 

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi