Pariisi 2024: Pihla Kaivo-oja neljännesvälieriin

Kuva: Suomen Olympiakomitea/Jesse Väänänen

Pihla Kaivo-oja kohtasi nyrkkeilyssä 50 kilon sarjan ensimmäisessä ottelussa sambialaisen Margaret Tembon. Kaivo-oja hallitsi alusta asti vakuuttavin ottein ja vei ottelun tuomariäänin 5-0. 

– Oli oikein mahtavaa otella. Nyt fokus seuraavaan matsiin, Kaivo-oja totesi.  

Myös valmentaja Maarit Teuronen oli tyytyväinen suojattinsa otteisiin.  

– Näytti hyvältä ensimmäiseksi otteluksi. Tuli tosi hyviä onnistumisia, joita me olemme harjoitelleet. Olen älyttömän tyytyväinen, että tällaisessa paikassa pystyi näitä tekemään.  

Kaivo-oja eteni siis voitollaan 16:en parhaan joukkoon ja kohtaa seuraavassa ottelussa yhdysvaltojen Jennifer Lozanon torstaina 1.8.  

Pihla Kaivo-oja (vas.) otteli tiensä vakuuttavasti ensi viikolla kilpailtaviin puolivälieriin. Kuva: Jesse Väänänen

Luukas Saha taipui rankingykköselle

Judoka Luukas Saha kohtasi alle 66 kiloisten sarjan avausottelussaan Turkin Muhammed Demirelin, jonka Saha voitti jatkoajalla 1–0. 

Seuraavassa ottelussa vastaan asettui maailmanlistan ykkönen Moldovan Denis Vieru. Saha taipui maailmanlistan ykköselle tiukan ottelun jatkoajalla.  

– Olen pettynyt. Mitali oli tavoitteena joka tapauksessa. Ottelu oli tiukka. Kumpikaan ei oikein saanut mitään tilanteita ja jatkoaika oli odotettavissa. Tällä kertaa Vieru veti pidemmän korren – jälleen kerran.  

– Sain sen yhden varoituksen, niin se ratkaisi aika paljon. Piti alkaa ottamaan riskejä ja se (Vieru) pääsi sitten siinä kuittaamaan. Sain sen yhden sidonnan hyvin ja aistin Vierun jännityksen, mutta sitten ote lipesi. Tosi pienestä jäi kiinni. Avasin pelin, sitten Vieru teki rytminmuutoksen, enkä pystynyt enää puolustamaan. Siihen se sitten ratkesi, Saha summasi ottelua.  

Luukas Saha taipui Denis Vierulle. Kuva: Lauri Vuorinen

Hulkko jäi alkueriin 

Ida Hulkon taival olympia-altaassa päättyi 100 metrin rintauinnin alkueriin. Eränsä toiseksi uineen Hulkon aika 1.08,73 riitti 26:nteen sijaan. Välieriin jatkoi 16 uimaria.  

– Oli hyvä fiilis lähteä kisaamaan ja tuntui, että startti sujui hyvin. Eka 50 metriä oli maltillinen, mutta toinen tuli sitten paremmin loppuun. Teknisesti hyvä uinti ja aika samaan reikään kuin on tehty koko kausi. Tähän hetkeen olen oikein tyytyväinen. 

– Tiesin oman kunnon vaihteluvälin olevan tosi suuri. Jos kaikki menee hyvin ja frekvenssin saa alusta asti ylös, voi tulla hyvää tulosta. Ei ehkä ihan sitä huipputulosta verrattuna Tokioon, mutta hyvä tulos. Jäi fysiikan puolesta kaivelemaan. Olisi ollut enemmän annettavaa. 

Ida Hulkko päivän kilpailussa. Kuva: Jesse Väänänen.

“Tämä oli varmasti elämäni vaikein kilpailu” 

Aleksi Leppä oli 10 metrin ilmakiväärin peruskilpailussa 22:s tuloksella 627,8. Finaaliin tiensä selvitti kahdeksan parasta.  

Lepän olympiadebyyttiä varjosti raskas menetys. Hänen isänsä menehtyi matkalla Pariisiin äkilliseen sairaskohtaukseen.  

– Tämä oli varmasti elämäni vaikein kilpailu. Sekavat fiilikset siitä, että olen tosi onnellinen, kun olen päässyt edustamaan tänne Suomea. Olisin halunnut, että isä olisi ollut näkemässä tämän. Hän oli tosi ylpeä. Ilman häntä en olisi ikinä päässyt tänne. Halusin omistaa tämän kilpailun isälle kaikesta siitä työstä, mitä hän on tehnyt eteeni, liikuttunut Leppä kertoi.  

Lepän kilpailut jatkuvat vielä pienoiskiväärin asentokilpailulla.  

– Näillä oli mentävä. Ammuin kokonaisuudessaan ihan tämän kauden tason mukaan. Nyt pitää vain alkaa keskittymään pienoiskiväärin kilpailuun.

Kenttäratsastus jatkui maastokokeella  

Kenttäratsastaja Veera Manninen ja Sir Greg selvittivät maastokokeen onnistuneesti. Tyytyväinen Manninen kuvasi suoritusta juuri sellaiseksi, jota hän lähti tavoittelemaan.  

– Hevonen oli ihan uskomattoman hieno, teimme hyvää yhteistyötä radalla. Olemme supertyytyväisiä. Minulla oli selkeä visio päässäni radasta ja pääsin toteuttamaan sen. Hevonen tuntui niin hyvältä alusta asti, että tiesin pääseväni tekemään nopeimmat reitit.  

Manninen selätti radan virheettä, vaikka ihanneaika ylittyi. Ihanneajan ylittymisestä Manninen sai virhepisteitä 18,40. Näin ollen hän jatkaa esteratsastuskokeeseen virhepistein 55,20. Mannisen sijoitus kahden osakokeen jälkeen on 39:s. 

Myös Sanna Siltakorpi ja Bofey Click suoriutuivat maastokokeesta hienosti – virhepisteitä ropisi kuitenkin ihanneajan ylityksestä ja radan loppupuolen vesiesteestä. Siltakorven kilpailu jatkuu viimeiseen osakokeeseen virhepistein 57,20 ja sijalta 40. 

– Hevosen kanssa oli kiva mennä maastoradalla. Näkyi kyllä se, että viimeksi on menty tällaisella tempolla huhtikuussa. Vähän liikaa passailin alussa tehtäville. Luulen, että hevonen olisi tänään tullut ajassa maaliin, jos oma silmä olisi ollut luottavaisempi.  

– Rata oli mahtava ratsastaa. Kaiken sain tehtyä niin kuin olin suunnitellut. Hieno kokemus itselle tulevia mestaruuksia varten, Siltakorpi summasi.  

Sanna Siltakorpi ja Bofey Click. Kuva: Sonja Holma.

Grönblom/Hokka kolmen lähdön jälkeen sijalla 15 

Purjehduksen 49er FX –luokan kaikki kolme lähtöä kilpailtiin kevyissä tuulissa. Ronja Grönblom ja Veera Hokka saavuttivat päivän lähdöissä sijat 8, 14 ja 18, ja ovat ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen kokonaistuloksissa sijalla 15. 

– Oli totta kai jännittävää ennen ekaa lähtöä, että kyllähän se tuntui, että on eka olympiastartti. Kuitenkin jännitys kuuluu kisoihin niin ei ollut normaalista poikkeavaa, Hokka kommentoi ensimmäistä olympiastarttia. 

– Kevyttä keliä oli. Nyt on kiva, että eka päivä on pois alta. Kiva saada peli avattua. Tästä jatketaan taistelua. Suunta ylöspäin, Grönblom tuumi kolmen lähdön jälkeen. 

Purjelautailun iQFOil-luokassa Jakob Eklund ja kilpakumppanit joutuivat odottamaan lähtöjä pitkään liian kevyen tuulen vuoksi. Lopulta päivän neljä lähtöä siirrettiin huomiselle (29.7.) parempien sääolosuhteiden toivossa.  

Veera Hokka ja Ronja Grönblom päivän kilpailussa. Kuva: World Sailing / Lloyd Images