Pariisi 2024: Leo-Pekka Tähti päätti paralympiauransa pronssiin

Kuva: Harri Kapustamäki /KIHU

Miesten T54-luokan sadalla metrillä saatiin todellinen yllätysvoittaja, kun Meksikon Juan-Pablo Cervantes Garcia jätti ennakkosuosikit, maailmanennätyksen jakavat Thaimaan Athiwat Paeng-Nuean ja Suomen Leo-Pekka Tähden hopealle ja pronssille Tähden paralympiauran päättyessä mitä todennäköisemmin satasen viimeiseen vetoon Pariisissa.

Stade Francen tällä kertaa jo viilenevässä illassa kuultiin kohahdus, kun T54-luokan 100 metrin ratakelaajien tullessa maaliin voittaja ei ollutkaan kyseisen matkan nelinkertaisen paralympiavoittajan Leo-Pekka Tähden viime kerralla Tokiossa valtaistuimelta pudottanut Thaimaan Athiwat Paeng-Nuea tai haastajana kisaan lähtenyt Tähti itse, vaan Tokion paralympialaisissa ja keväällä Koben MM-kisoissa pronssille tullut Meksikon Juan Pablo Cervantes Garcia uudella maanosansa ennätyksellä 13,74.

Ennätysaikoihin ei muuten Pariisin liilalla radalla kiidetty, sillä puolenpäivän alkuerissä paralympiaennätystä aikaan 13,71 parantanut Paeng-Nuea jäi nyt siitä hieman jälkeen ajallaan 13,79 ja Tähtikin kelasi alkueräaikaansa kaksi sadasosaa hitaamman Mamudo Baldenin aikaan 13,86.

Aiemmin samana päivänä kelatun Tähden alkuerän hyvällä ajalla 13,75 voittanut Portugalin Mamudo Balde jäi finaalissa viidenneksi alkuerän ennätysaikaansa huomattavasti hitaammalla ajalla 14,19. Vastatuulta kelauksen aikana kirjattiin -0.2 metriä sekunnissa.

– No vähän kaksijakoinen fiilis tietysti. Startti oli todella hyvä, taisin jopa päästää irtikin siinä jossakin vaiheessa. Sellainen kutina ainakin oli, mutta sitten paukut loppui kesken, Akilleen kantapääni eli loppu ei lähtenyt täälläkään pelittämään, maksiminopeus jäi aika alhaiseksi. Urheilu vaan on tällaista, Tähti kertoo omasta kelauksestaan.

Tähti ei pidä tulostaan huonona, mutta myöntää odottaneensa itse pystyvänsä kovempaan aikaan.

– Tietenkin sen verran kilpailuhenkinen ihminen olen, että olisi ollut tänään enemmänkin tarjolla. Alkuerän jälkeen ajattelin kuitenkin, että kyllä tässä varmaan rahkeet on, että pystyy parantamaan, mutta ei se sitten näköjään ollutkaan niin. Toki olosuhteet oli nyt eri, oli pieni vastatuuli.

– Kyllähän finaalissa tavallaan muuttui ne asetelmat, että portugalilainen vähän hyytyi ja taas Cervantes pystyi vielä parempaan. Thaimaalaisella rupesi myös vähän rentous häviämään kesken suorituksen, kun näki, että meksikolainen vetää kovaa, itse taas lähdin tosi hyvin. Oli kyllä silleen ihan hyvä kisa. Loppu näytti ihan hyvältä, kun katsoin videon, mutta kehon fiilis ei ehkä ollut sellainen, että se olisi ollut niin hyvä, kuin Koben MM-kisojen alkueräveto – lauleskellen 13,90.

Teknisesti Tähti pitää suoritusta ”ihan hyvänä”, eikä sano finaalista jäävän mitään jossittelua.

– Niin kun olen sanonut, niin tietenkään 41-vuotiaana se ei yhtään helpota, että kausi on pitkä. Varsinkin, kun alkukesä oli tosi hyvää, kelasin 13,66 lähelle maailmanennätystä. Sitä haviteltiin jo alkukesästä, ja MM-kisatkin oli tosi hyvät, kun vertaa näihin kisoihin.

Yllätysvoittaja Juan Pablo Cervantes Garcia on ollut jo 2010-luvun alusta saakka mukana T54-luokan 100 metrin ja 400 metrin karkeloissa, ja Tähti kertoi olevansa iloinen hänen saadessa nyt kruunun uralleen. Meksikolaisella on myös taustaa Tähden kakkoslajin pyörätuolikoripallon parista, josta hän siirtyi ratakelaukseen valmentajansa esiteltyä hänelle kelaustuolin.

– Voittaja oli yllätys – hieno juttu, että hän voitti. Hän on ollut kuitenkin pitkään mukana ja arvokisavoitto häneltä puuttui. Tietenkin kaikki piti Athiwatia ylivoimaisena ennakkosuosikkina, ja hän jäi hopealle, mutta tämä on juuri se lajin suola, että melkein mitä vaan voi tapahtua, kun tullaan tänne tekemään.

Tähti on ilmoittanut päättävänsä uransa Pariisiin, mutta aivan varmaksi hän ei mitään lupaa.

– 20 vuotta mitaleilla, se on se mikä vähän lämmittää. En tiedä oliko tämä nyt tässä, mutta en ainakaan Los Angelesissa enää ole, ainakaan tässä roolissa. Katsotaan – aika näyttää, mitä ensi vuonna tehdään vai tehdäänkö yhtään mitään. Huippu-urheilu-ura loppuu kuitenkin tähän – en tiedä, onko se enää huippu-urheilua, jos lähtee tavoittelemaan vain MM-voittoa, jos on tällaiset meriitit. Se on just for fun. Se onkin ehkä se, mitä haluan tulevaisuudessa. Mutta katsotaan nyt, se on aika monestakin asiasta kiinni, mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Vielä ei edes tiedetä, onko MM-kisoja missään. Sekin on tietysti ratkaisevaa.

Kuten Tähti sanoi, aika näyttää, jääkö Pariisin pronssi, joka on hänelle jo kahdeksas paralympiamitali ja yhteensä kolmaskymmenesneljäs arvokisamitali, lopulta viimeiseksi mitaliksi.

Teksti: Suomen Paralympiakomitea

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista