Pariisi 2024: Keihäsmiehistä Lassi Etelätalo pistesijoille – aidoissa Lotta Harala välieriin 

Lassi Etelätalo. Kuva: Jesse Väänänen

Miesten keihäsfinaalissa Pakistanin Arshad Nadeem määritteli tahdin jo toisella kierroksella heittämällä olympiaennätyksen 92,97. Intian Neeraj Chopra vastasi kauden parhaallaan 89,45, joka riitti hopealle. Pronssia otti Grenadan Anderson Peters tuloksella 88,54. 

Suomalaisista Lassi Etelätalo venyi pistesijalle kahdeksanneksi. Hänen pisin heittonsa 84,58 nähtiin kolmannella kierroksella.  

– Fyysinen vire oli ihan hyvä. Pari ekaa heittoa meni ihan plörinäksi, mutta kolmas oli semmoinen perushyvä. Ei ollut mikään nappiheitto tosiaankaan. Näki siinä vaiheessa, kun olin kahdeksantena, että vaikka olisin kasikuuskin heittänyt, niin olisin silti ollut kahdeksantena. Eli viimeiset kierrokset oli sitten sellaista tulos tai ulos, ja lähdin juoksemaan viimeiset heitot riskillä ja kokeilemaan, jos sieltä jonkunlainen ihmepommi tulisi, mutta ei nyt tänään onnistunut. Sijoitus on ihan ok tuon tasoiseen kilpailuun, Etelätalo summasi.  

Oliver Helander oli 9:s tuloksella 82,68. 

– Verkkaheitot oli huonoja ja kilpailuheitot vielä huonompia. Ei se lennä tuolla kiekkotyylillä. Kroppa oli todella hyvä, sen suhteen ei ollut ongelmaa. Yritin heittää korkeammalla kädellä, mutta ei se ihan onnistunut. Heitot lähtee pahasti sivusta, ei se niin lennä tuon pidemmälle. Kyllä se näyttää melkein enemmän kiekonheitolta kuin keihäänheitolta, kertoi Helander. 

Oliver Helander. Kuva: Jesse Väänänen

Toni Keränen oli 10:s 80,92 kantaneella ensimmäisen kierroksen heitollaan. Hän satutti heitossa jalkaansa, jonka seurauksena heitto jäi hänen parhaakseen tänään.  

– Aika tuttu vaiva, tiesin heti mitä on käynyt. Ensimmäisen heiton ristiaskeljuoksussa nappasi lähentäjä ja se heitto oli sitten aika lailla siinä. Sen jälkeen en saanut kahdessa heitossa kääntyvää jalkaa kääntymään, niin ei sieltä oikein saanut kisaa sitten raavittua aikaiseksi. Tuo (olympiafinaali) on sellainen paikka, että jos kävellä pystyy, niin totta kai siellä yritetään. Tuo on viimeinen paikka, missä kisa jätetään kesken. Kun kuitenkin pystyin juoksemaan, niin ajattelin, että jos se sattuisi osumaan, niin olisi sen pidemmälle pitänyt mennä kuin se ensimmäinen heitto. Ei ollut mitään järkeä luovuttaa, Keränen sanoi.  

Toni Keränen. Kuva: Jesse Väänänen

Harala välieriin pika-aidoissa 

Lotta Harala selvitti tiensä 100 metrin aitojen keräilyeristä välieriin. Harala voitti eränsä ajalla 12,86. 

– Mulla oli tänään haasteita tuon lähdön kanssa. Lähti jo verkkakentällä useasti kyntämään ja yritin tsempata, että saisin kisoihin hyvän startin, ja eiköhän se lähtenyt kyntämään ihan kunnolla… Ehkä sen voimalla lähdin työstämään sitä oikein. Huomasin jossakin puolessa välissä, että johdan ja ajattelin vain, että “pidä, pidä, pidä” – ja se pysyi. 

– Nyt lähden syömään, kylmäaltaaseen ja otan palauttavat ravistelut. Sitten lepäillään kohti huomista. Jos jotain, niin tuo stadion kyllä sytyttää, Harala iloitsi.  

Reetta Hurskeen kilpailu 100 metrin aitajuoksussa päättyi keräilyeriin. Hurske oli täpärästi eränsä kolmas ajalla 12,83. Erän voitti Liberian Ebony Morrison ajalla 12,82. Toiseksi juoksi Ecuadorin Maribel Vanessa Caicedo ajalla 12,83 – Hurske hävisi Caicedolle tuhannesosilla.  

– Ottaa päähän tosi paljon. Tuolla ajalla olisi menty molemmista muista eristä jatkoon. Juoksin ihan viimeiselle metrille asti, mutta se ei nyt riittänyt. Juoksu oli tasapainoinen ja hyvä. Pääsi alusta asti vauhtiin ja pidettyä sen hyvin ylhäällä ja kasassa. 

– Olen iloinen Lotan (Harala) puolesta, mutta koen tämän toki epäreiluksi itseäni kohtaan. Ajalla oltaisiin menty jatkoon, mutta tällä kertaa ei. Jos tuon ajan olisi saanut eilen tehtyä, niin ei olisi tänään tarvinnut tulla ollenkaan. Olen saanut tällä kaudella hyviä juoksuja tehtyä ja olen kyllä tyytyväinen tämänkin päivän juoksuun, vaikka se nyt tuntuu surkealta ja epäreilulta.  

Vanninen 7-ottelussa 16:s ensimmäisen päivän jälkeen 

Saga Vanninen avasi ottelu-urakkansa torstaina aamupäivällä. Torstaina Vanninen urakoi 100 metrin aidat, korkeushypyn, kuulan ja 200 metriä.  

Vanninen juoksi aidat aikaan 13,61, korkeuden tuloksena oli 174. Kuulaa hän pukkasi 14,19 ja 200 metriä taittui ajassa 24,74. Vanninen on tällä hetkellä ottelun 16:s kokonaispistein 3655.  

– Aidat, korkeus ja 200 metriä olivat ihan kunnon mukaisia – korkeus meni jopa vähän paremmin. Kuulassa olisin toivonut pidempää. Se on oikeastaan ainoa, joka on treeneissä kulkenut hyvin, niin siitä olisin toivonut parempaa onnistumista.  

– On tullut aika paljon soveltavaa treeniä, niin siihen nähden ei ollut realistisempia odotuksia kovempiin tuloksiin. Totta kai on kivempi kisata, kun on hyvässä kunnossa. Pituus on huomenna kriittisin – laji kerrallaan, Vanninen summasi ensimmäisen ottelupäivän tunnelmia.  

Huomenna Vannisella on edessään pituushyppy, keihäs ja 800 metriä.  

Kurtbay/Keskinen seitsemänneksi Nacra 17 –luokan kilpailussa 

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen sijoittuivat purjehduksen Nacra 17 –luokan kokonaiskilpailussa seitsemänneksi. Kilpailun voittivat Italian Helm Ruggero ja Caterina Marianna Banti.  

– Vähän haikeat fiilikset. Kolme vuotta tehty hyvin hommia, on ollut oikein hienoja hetkiä. Nämä kisat eivät menneet aivan sillä tavalla kuin olisimme halunneet, mutta voimme kuitenkin olla ylpeitä tästä matkasta tänne.  

– Ollaan rakastettu Marseillea, ollaan oltu täällä tosi pitkään. Nyt on vähän haikea fiilis. Pieni hengähdystauko, sitten istutaan alas ja mietitään.  

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen. Kuva: World Sailing / Lloyd Images

Ursula Wikströmin kierros eilistä parempi, Noora Komulaisen vaikeudet jatkuivat 

Naisten golfturnauksessa Ursula Wikström pelasi toisen kierroksensa pariin eli kohenteli tulostaan kymmenellä lyönnillä eilisestä. Hän nousi myös tuloslistassa ylöspäin ja on toisen päivän jälkeen sijalla 56.  

– Olihan se nyt paljon tasaisempaa, sain palloa pysymään vähän väylällä. Tietenkin se tekee siitä vähän helpompaa ja antaa vähän mahdollisuuksia, mutta taistelemaan joutui. Miten tämän nyt sanoisi? Oltiin sellaisessa puolipaniikissa koko ajan, mutta sitten sovittiin, että ihan sama, ei siitä ainakaan huonompaa tule, lähdet vähän rohkeammin ja aggressiivisemmin hakemaan paikkoja. Tällä kentällä hyvä päivä on sellaiset neljä tai viisi alle, silloin oltaisiin menty jo tosi hyvin, Wikström kertoi. 

Noora Komulaisen kakkospäivän tulos oli 82 lyöntiä eli 10 yli parin. 

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi