”Parhaat ajatukset syntyvät, kun eri sukupolvet toimivat yhdessä”

Kuvassa vasemmalta: Laura Kuusio, Marianna Tarhala, Siiri Turunen, Saga Yli-Hannuksela Poutanen, Milla Miettinen, Kaisa Larjomaa, Anniina Kaila, Mio Kortelainen, Iida Lounela, Kaisa Kiri ja Petri Keskitalo.

Miksi on tärkeää, että lasten ja nuorten ääni kuuluu liikunnassa ja urheilussa? Olympiakomitea ja Paralympiakomitea kutsuivat lapsi- ja nuorisotoimijoita, ml. kuusi liikunnassa ja urheilussa aktiivista nuorta, pyöreän pöydän ääreen 18.11.2024 lapsen oikeuksien viikon kunniaksi. Keskustelussa esiteltiin erilaisia näkökulmia aiheeseen ja käytiin innostunutta keskustelua mm. osallistumisen esteistä ja niiden poistamisesta. Siiri Turunen, Suomen Valmentajien hallituksen jäsen ja Nuorten tiimi -ryhmän jäsen kokosi keskustelun tärkeimmät annit omasta näkökulmastaan.

Pyöreän pöydän keskustelussa nousi esiin lukuisia ajatuksia lasten ja nuorten osallisuudesta liikunnassa ja urheilussa aina yksittäisten harjoitusten suunnitteluun ja toteutukseen osallistumisesta urheilujärjestöjen hallituksissa työskentelyyn. Kun lasten ja nuorten äänet tulevat huomioiduksi ja he ovat mukana päätöksenteossa, voidaan mahdollistaa liikunta- ja urheilutoiminnan ja -yhteisön moniääninen kehittyminen kohti kaikille avointa liikkumista ja edistyksellistä huippu-urheilutoimintaa. 

Nuorten ääni jää valitettavan usein marginaaliin myös liikunnan ja urheilun päättävissä pöydissä. Toiminnan kehittämiseksi tarvitsemme uusia ideoita ja tulevaisuuteen katsovia näkemyksiä niin seurojen, lajiliittojen kuin Olympiakomiteankin päätöksentekoon unohtamatta esimerkiksi kuntien liikunnasta vastaavia lautakuntia. Nuorten rohkeutta ravistella valloillaan olevia rakenteita ja toimintatapoja tulisi päästä hyödyntämään vahvemmin liikunnassa ja urheiluissa, jotta emme juutu menneisyyteen ja toimimattomiin vanhoihin tapoihin. 

Nuorilla on paljon annettava liikunnalle ja urheilulle. Nuoret valmentajat voivat tuoda valmennukseen uusia ideoita ja urheilijalähtöistä toimintamallia toimijoiden urheilijoille helposti lähestyttävinä ammattilaisina. Nuoret seurajohtajat taas voivat toimia motivoituneina ja idearikkaina seuratoiminnan kehityksen vetureina. Nuoret harrastajina ja urheilijoina taas kuulluksi tulleina pääsevät liikkumaan mielekkäillä tavoilla kasvaen tulevaisuuden toimintakykyiseksi väestöksi ja menestyviksi huippu-urheilijoiksi. 

Toisaalta mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa omassa ympäristössään antavat lapsille ja nuorille paljon. Se vahvistaa sisäistä motivaatiota, kasvattaa itseluottamusta, lisää kuuluvuuden tunnetta, vahvistaa sosiaalisia taitoja, lisää sitoutumista ja parantaa psyykkistä hyvinvointia. 

Uskon vahvasti, että parhaat ajatukset ja toimintamallit syntyvät yhteistoiminnassa eri sukupolvien vuorovaikutuksesta myös liikunnassa ja urheilussa. 

Lasten ja nuorten osallisuutta ei ole ilman aikuisten aktiivista toimijuutta osallisuuden mahdollistajina. Liikunnan ja urheilun toimijoilla tulee olla riittävästi tietoa, osaamista ja ymmärrystä lasten ja nuorten osallisuudesta sekä kykyä fasilitoida nuorten vaikuttamista toimintaan. 

Harrastustoiminnassa mukana oleville lapsille ja nuorille voidaan tarjota lukuisia eri väyliä vaikuttaa seurojen ja lajiliittojen toimintaan. Mallina voi toimia seuraan perustettava muutaman kerran vuodessa kokoontuva lasten ja nuorten toimijaryhmä, joka koostuu harrastavista ja urheilevista lapsista ja nuorista. Ryhmän tapaamisissa voidaan esimerkiksi ideoida seuran yhteisiä tapahtumia tai keskustella harrastustoiminnasta ja sen kehittämisestä. 

Toisaalta on hyvä huomioida, että liikunta- ja urheilutoiminnassa mukana olevat lapset ja nuoret ovat moninainen joukko ihmisiä eri tehtävissä. Nuoren valmentajan osallisuus voi näyttäytyä yhdenvertaisena mahdollisuutena osallistua kaikkeen valmennustoimintaan ja nuoren hallituslaisen vaikutusmahdollisuuksiin vaikuttaa olennaisesti hänelle annettava koulutus ja tieto toiminnasta. 

On hyvä muistaa, että lapset ja nuoret ovat jokainen oman elämänsä asiantuntijoita, ja ilman tämän kokemusasiantuntijuuden hyödyntämistä menemme todennäköisesti metsään myös liikunnassa ja urheilussa. 

Lasten ja nuorten osallisuus ei saa jäädä juhlapuheisiin tai näennäisten osallisuusmahdollisuuksien tarjoamiseksi. Lapsilla ja nuorilla tulee olla aidot mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa oma ikätaso huomioiden. Lasten ja nuorten äänellä tulee myös olla painoarvoa myös liikunta- ja urheilutoimintaa toteutettaessa sekä sitä kehitettäessä.

Siiri Turunen

Kirjoittaja on 25-vuotias taitoluisteluvalmentaja ja toimii Suomen Valmentajien hallituksen jäsenenä sekä Nuorten valmentajien tiimissä.

Keskusteluun kutsutut lapsi- ja nuorisotoimijat:
Anniina Kaila, Plan International Suomen lasten hallitus
Mio Kortelainen, Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja
Laura Kuusio, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija, kansallinen lapsistrategia
Iida Lounela, paralympiaurheilija
Milla Miettinen, Finlands Svenska Idrottin hallituksen jäsen
Siiri Turunen, Suomen Valmentajien hallituksen ja nuorten tiimin jäsen
Saga Yli-Hannuksela Poutanen, Suomen edustaja ENGSO Youth -komiteassa
 
Lisäksi mukana keskustelussa olivat:
Petri Keskitalo, Olympiakomitean varatoimitusjohtaja
Kaisa Kiri, Paralympiakomitean projektikoordinaattori
Kaisa Larjomaa, Olympiakomitean yhteiskuntasuhdepäällikkö
Linda Massa, Plan International Suomen nuorten osallisuuden asiantuntija
Marianna Tarhala, Olympiakomitean liikunnallisen elämäntavan erityisasiantuntija