Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman päätavoitteena on vähentää suomalaisten kokemaa yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta. Pääministeri Petteri Orpo vastaanotti ohjelman perjantaina 15.11.
Eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen työryhmä asiantuntijajäsenineen on julkaissut kansallisen Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman. Ohjelman tarkoituksena on yksinäisyyden vähentäminen sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen laajasti koko maassa.
Ohjelma sisältää 21 konkreettista toimenpidettä, jotka kohdentuvat yksilöille, perheille ja lähiverkostoille, julkiselle, yksityiselle ja kolmannelle sektorille sekä kansalaisyhteiskunnalle. Jokaiselle toimenpiteelle on nimetty vastuutoteuttaja sekä aikataulutus. Työ jatkuu yli hallituskausien, ja tavoitteen etenemistä arvioidaan vuosittain.
Eduskuntaan perustetun työryhmän asiantuntijoiksi on kutsuttu edustajia sosiaali- ja terveysministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Opetushallituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Kuntaliitosta, Olympiakomiteasta, Itlasta, Kirkkohallituksesta, Right to Belong -tutkimuskonsortiosta sekä järjestöistä. Ryhmän puheenjohtajina toimivat eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.
Liikunta- ja urheiluyhteisössä suuri potentiaali yhteisöllisyyden lisäämiseen
Olympiakomitea on vahvasti mukana Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmassa. Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtajan sekä huippu-urheiluyksikön vt. johtajan Jaana Tullan mukaan urheiluyhteisön rooli yksinäisyyden kitkemisessä on valtava.
– Suomessa on 9 000 urheiluseuraa, joiden toiminnassa on mukana jopa 1,8 miljoonaa ihmistä. Seuroissa on valtava potentiaali yksinäisyyden ja syrjäytymisen vastaisessa työssä ja haluamme tukea seuroja heidän arjessaan parhaamme mukaan. Yksi keskeinen toimenpiteemme Osallistujien Suomi -ohjelmassa onkin vahvistaa yhteisöllisyyttä Tähtiseura-ohjelman avulla.
– Tähtiseuroissa on mukana valtakunnallisesti yli 400 000 liikkujaa. Tähtiseura-ohjelman siivittämänä meillä on mahdollisuus lisätä seurojen ymmärrystä siitä, miten tärkeää on huomioida yksinäiset ja syrjäytymisvaarassa olevat. Haluamme osaltamme lisätä seurojen tietämystä, tukea heitä ja kutsua heidät mukaan yksinäisyyttä ehkäisevään työhön, Tulla kuvaa.
Samalla toimenpiteitä tehdään Lasten urheilun uusi suunta -prosessin tuella.
– 40 lajiliittoa on käynnistänyt yhdessä Olympiakomitean kanssa Lasten urheilun uusi suunta -prosessin, jonka tavoitteena on rakentaa entistä parempaa lasten urheilua. Osallistujien Suomi -toimenpiteenämme lisäämme harrastajien osallisuutta prosessin myötä muun muassa kuulemalla lapsia ja heidän toiveitaan sekä tukemalla lapsilähtöistä toimintaa.
Olympiakomitea jatkaa myös työtä tiiviisti opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa Harrastamisen Suomen mallin saralla.
– Muistetaan pyytää jokaista mukaan. Liikunta ja urheilu mahdollistavat unohtumattomia hetkiä ja kohtaamisia. Urheiluyhteisöllämme on suuri rooli yksinäisyyden vähentämisessä ja kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Minusta on tärkeää, että tiedostamme tämän ja hyödynnämme osaamistamme, Tulla rohkaisee.
Osallistujien Suomi on kansallinen pitkän aikavälin ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteenkuuluvuuden, nähdyksi tulemisen ja merkityksellisyyden kokemuksia sekä puuttua Suomen keskeiseen hyvinvointihaasteeseen, yksinäisyyteen. Ohjelmaa koordinoi eduskunnan työryhmän asettama asiantuntijajoukko, johon kuuluu eri alojen edustajia.