Olympiakomitea: Puoliväliriihi osoitti liikunnan ja urheilun yhteiskunnallisen arvostuksen  

Hallitus on päättänyt puoliväliriihessä julkisen talouden suunnitelmasta tuleville vuosille. Liikunnalla ja urheilulla on suuri merkitys Suomen kasvulle ja suomalaisten toimintakyvylle sekä kriisinkestävyydelle. Tämä tunnustettiin kehysriihen päätösten kautta. Suomen Olympiakomitea kiittää hallituspuolueita siitä, että uudet liikuntaa ja urheilua uhanneet säästöt saatiin peruttua lähes kokonaan. Puoliväliriihessä OKM:n hallinnonalan säästöjä vuodelle 2026 maltillistettiin, ja niistä ainoastaan pieni leikkaus kohdistuu todennäköisesti liikuntapaikkarakentamiseen. 

– Suomen hallitus on kuullut urheiluyhteisön ääntä ja tehnyt viisaita päätöksiä. Urheiluyhteisö säästyy leikkauksilta ja huippu-urheilun rahoitus on varmistettu. Leikkausten valtaisa kohtuullistaminen kertoo siitä, että työtämme pidetään tärkeänä Suomen tulevaisuuden kannalta. Päätöksillä on vaikutusta myös demokratian vahvistumisen näkökulmasta, koska nyt urheilun kansalaisjärjestöjen työ ei vaarannu. Liikuntaa ja urheilua sekä yhteisöllisyyttä vahvistavaa kansalaistoimintaa tarvitaan haastavina aikoina enemmän kuin ehkä koskaan, kiittää Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto

Puoliväliriihessä päätettiin myös, että hallitus mahdollistaa monivuotiset avustukset liikuntaa edistäville järjestöille. 

– Leikkausten torjumisen ohella avustusten monivuotisuus tuo rauhaa ja pitkäjänteisyyttä työhömme. Ne vähentävät myös urheilujärjestöihin kohdistuvaa tarpeetonta byrokratiaa. Tämä on ollut pitkäaikainen liikuntayhteisön tavoite järjestötoiminnan vahvistamiseksi ja se tulisi ottaa käyttöön kaikkien liikuntajärjestöjen yleisavustuksissa jo vuodelle 2026, toivoo Susiluoto. 

Hallitus selvittää mahdollisuuksia luoda lisää koulutus- ja työpaikkoja urheilijoille esimerkiksi puolustusvoimiin, poliisiin, tulliin, rajavartiostoon sekä pelastusalalle. Lisäksi määritellään ja arvioidaan myös konkreettiset toimet urheilijoiden sosioekonomisen aseman puutteiden korjaamiseksi tämän hallituskauden aikana. Myönteistä myös on, että ylimääräisten urheilijaeläkkeiden määrärahoja vahvistetaan. 

– Olen todella iloinen siitä, että hallitus vahvistaa urheilijoiden asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimeentulon haasteet ovat merkittävä este huippu-urheilumenestyksen tiellä. Valtion työpaikat huippu-urheilijoille vahvistavat urheilijoiden toimeentuloa ja keskittymistä valmentautumiseen. Tämä antaa meille mahdollisuuden kiriä kilpailijamaita kiinni, kiittää Susiluoto. 

– Hallitusohjelmassa oleva erinomainen kirjaus urheilijoiden sosioekonomisen aseman kohentamiseksi saa nyt tärkeää buustia puoliväliriihestä. Olemme valmiina yhteistyöhön ministeriöiden, lajien ja urheilijoiden kanssa, jotta parhaat käytännöt löydetään ja otetaan käyttöön. 

Lisäksi puoliväliriihessä päätettiin, että urheilun suurtapahtumien houkuttelemiseksi Suomeen tehdään systemaattista vaikuttamistoimintaa ja että suurten urheilutapahtumien järjestämiseksi Suomessa kehitetään uutta rahoitusmallia. Urheilutapahtumilla on merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia ja ne tuovat kasvumahdollisuuksia Suomeen. Puoliväliriihestä osoitettiin ehdollisena Helsinki-Garden -hankkeelle 35 miljoonaa euroa. Harrastamisen Suomen mallille osoitettiin pysyvä 5 miljoonan euron lisärahoitus. 

– Tulemme myös seuraamaan uuden TKI-rahoituksen kohdentamista ja kirjausta alle 29-vuotiaiden nuorten palkkaamisen helpottamiseksi. Urheilua voitaisiin tukea merkittävästi rahoittamalla uusia innovaatioita ja palkkaamalla nuoria urheiluseuroihin esimerkiksi kesätyöseteleillä, Susiluoto lisää.