Olympiakomitea on julkaissut päivitetyn ympäristöohjelman. Ensimmäinen ympäristöohjelma julkaistiin vuonna 2021.
Olympiakomitean vastuullisuuden erityisasiantuntija Karoliina Ketola on tyytyväinen työn etenemiseen. Ensimmäisen ympäristöohjelman tavoitteita on saavutettu onnistuneesti.
– Tavoitteena olleen hiilijalanjäljen laskemisen lisäksi Olympiakomitea liittyi kansainväliseen Sports for Climate Action – ilmastositoumukseen. Olemme edistyneet myös siinä, miten edistämme aktiivisia kulkutapoja seurakehittämisessä ja osana liikunnallista elämäntapaa. Vaikka tavoitteissa on muun muassa näiltä osin edetty hienosti, on paljon työtä vielä jäljellä. Tavoitteet on asetettu jatkossa korkeammalle, Ketola kuvaa.
Ympäristötoimia toteutettu yhteisvoimin laajalla rintamalla
Ympäristöohjelman tavoitteet ulottuvat kaikkiin Olympiakomitean toimintoihin. Edeltävän neljän vuoden aikana ympäristövastuutarkastelu on otettu tiiviisti myös kisaprosesseihin ja kehitetty uusia toimintamalleja. Esimerkiksi Parisiin olympialaisten pre-camp järjestettiin kotimaassa, kisakylän varusteet hyödynnettiin yhteiskäytössä ja -rahdissa Paralympiajoukkueen kanssa, joukkuevaatteiden määrää pienennettiin ja vaatteille tarjottiin kierrätysmahdollisuutta.
Liikunnallisen elämäntavan ja seuratoiminnan osalta puolestaan hyötyliikunta ja aktiivisemmat kulkutavat ovat olleet keskiössä. Seuraverkostoissa on tunnistettu ja jaettu toimintamalleja harrastamiseen liittyvän autoliikenteen vähentämiseksi.
Myös jäsenjärjestöt ovat tiiviisti mukana ympäristötoimissa: jokaisella Olympiakomitean jäsenjärjestöllä on oma ympäristöohjelma. Liikunta- ja urheilujärjestöille on tarjottu tukea ympäristöohjelman tekemiseen, tavoitteiden arviointiin ja päivittämiseen sekä vastattu liittojen yksilöllisiin tukitarpeisiin.
Kohti uusia tavoitteita ja toimenpiteitä
Ympäristöohjelma ulottuu Olympiakomitean toimintaa laajemmalle ja vaikuttaa onnistuessaan koko urheiluyhteisöön. Vaikuttavuudeltaan merkittävät muutokset vaativat pitkäjänteistä työtä yhdessä urheiluyhteisön kanssa.
Omassa toiminnassaan Olympiakomitea on sitoutunut Sport for Climate Action -ilmastoaloitteen myötä muun muassa 50 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä sekä nettonollapäästöihin vuoteen 2040 mennessä.
Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman päivityksen yhteydessä myös liikunta- ja urheiluyhteisöille on määritelty uudet ympäristö- ja ilmastotavoitteet, joita edistetään jatkuvien vastuullisuusklinikoiden, sparrausten, muiden tapaamisten ja palautteiden avulla.
– Ympäristövastuussa jokainen edistysaskel on tärkeä, vaikka maaliin on vielä matkaa. Olympiakomiteana tehtävämme on edistää ja tukea ympäristövastuullisuutta omalta osaltamme ja tukea jäsenjärjestöjämme ympäristötyössä, Ketola summaa.