OKM:n selvitys huippu-urheilujärjestelmästä – Suomalainen huippu-urheilu takaisin huipulle rohkeasti uudistaen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään julkaissut selvityksensä suomalaisen huippu-urheilujärjestelmän kehittämisestä. Selvityksessä on kuultu laajasti eri tahoja, ja sen ytimessä on kolme vaihtoehtoista etenemistapaa.

Suomen Olympiakomitea on 3.1. toimittanut ministeriöön oman näkemyksensä tavasta, jolla suomalaisen huippu-urheilun menestystä parannetaan. Olympiakomitean puheenjohtaja Petteri Kilpinen kiittelee ministeriötä laajasta kuulemiskierroksesta ja painottaa, että päätökset etenemisestä tulee tehdä kevään aikana pyöreän pöydän keskusteluissa, jossa koko suomalainen huippu-urheiluverkosto on edustettuna.

– Hienoa, että selvitys on tehty ja eri tahoja kuultu. Olympiakomitea ja urheiluyhteisö on valmis rohkeaan muutokseen, ja ministeriön selvityksessä nousi esiin todella hyviä ehdotuksia, jotka tukevat suuntaa, johon myös me haluamme lähteä. Nyt tarvitaan kaikki tahot samaan pöytään sopimaan rooleista ja tehtävistä, Kilpinen sanoo.

– Olemme matkalla takaisin huipulle ja tämä matka on aloitettu yhteistyössä urheiluyhteisön ja OKM:n kanssa. Paluu huipulle vaatii rohkeita ratkaisuja ja isoja samaan suuntaan tähtääviä uudistuksia. 

– Nykyinen toimintatapa ei ole tuottanut toivottuja tuloksia, joten Olympiakomiteassa olemme enemmän kuin valmiita uudistamaan toimintaamme ja olemme sitä jo vahvasti aloittaneet. On hienoa, että OKM tukee tätä uudistumisen tietä ja jakaa näkemyksemme uudistustarpeesta, Kilpinen painottaa.

Olympiakomitea valmis muutokseen

Suomen Olympiakomitea on esittänyt ministeriölle useita muutoksia aiempaan toimintatapaan. Keskeiset muutosehdotuksemme ovat:

  • Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön organisaatio ja toiminta määritellään uudelleen niin, että se vastaa aiempaa paremmin kärkiurheilijoiden tarpeisiin ja kansainväliseen vaatimustasoon.
  • Huippu-urheiluyksikölle ja koko huippu-urheilujärjestelmälle luodaan ohjausryhmä, jossa edustettuina ovat eri toimijatahot ja myös urheilijat. Ohjausryhmän tulee pystyä tekemään päätöksiä itsenäisesti huippu-urheilua koskevista asioista.
  • Kaikelle tekemiselle laaditaan KPI-mittaristo, jonka pohjalta jatkuvaa toimintaa ja tuloksia seurataan, arvioidaan ja tehdään tarvittavia muutoksia. Ohjausryhmä vastaa mittareiden asettamisesta ja seurannasta.
  • Fokus ja satsaukset suunnataan voimakkaasti menestykseen, eli nykyisten kärkiurheilijoiden ja seuraavan sukupolven potentiaalisten menestyjien tukemiseen. 

Kilpisen mukaan uudistumisessa on oltava innovatiivinen ote, ja Olympiakomitea on valmis laittamaan asioita uusiksi.

– Esittämämme muutostarpeet nousevat keskiöön myös ministeriön selvityksessä. Lisäksi ministeriön selvityksessä on useita muita kiinnostavia avauksia, joihin suhtaudumme positiivisesti.

– Näistä ajatuksista täytyy nopeasti päästä keskustelemaan lajien ja koko verkoston kanssa. On selvää, että suomalainen huippu-urheilu tarvitsee nyt kirittämistä ja uutta vaatimustasoa. Fokus pitää asettaa huippuvaiheeseen, jota toteutetaan monen toimijan yhteistyönä, Kilpinen painottaa.

Lisätiedot:

Petteri Kilpinen, 050 579 5555
Jaana Tulla, 040 027 2116