Liikunta ja urheilu jälleen näkyvästi esillä SuomiAreenassa 

Yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena järjestetään Porissa kesäkuun viimeisellä viikolla 25.–28.6. 

Liikunnan teemat ovat SuomiAreenassa läsnä erityisesti keskiviikkona, jolloin luvassa on peräti yhdeksän liikunta-aiheista paneelikeskustelua. Myös muina viikon päivinä löytyy liikunnan ja urheilun ystäville seurattavaa. 

SuomiAreenan sisällöt ovat kävijöille ilmaisia. Paneelikeskustelut voit katsoa suorana tai tallenteena MTV Katsomossa.   

Tässä koottuna liikunnan ja urheilun ystäville tärppejä viikon seuraamiseen

Tiistaina 25.6.  

Klo 13.00–13.45: Mielekäs vapaa-aika: kuuluuko se kaikille lapsille ja nuorille? 
Järjestäjänä: Me-säätiö 

Klo 17.00–17.45: Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys? 
Järjestäjinä: Suomen Olympiakomitea, MIELI Suomen Mielenterveys, Kulttuurihyvinvointipooli
Kulttuuri, liikunta ja sosiaalisuus ovat kuuluneet ihmiskuntaan jo aikojen alusta. Olemmeko nyt hautaamassa kokonaisvaltaisen ihmisyyden? Keskustelussa etsitään ratkaisuja hyvään elämään ja demokratian vahvistamiseen. Lavakeskustelun jälkeen siirrymme puheista tekoihin ja lähdemme hyvinvointikävelylle toimittaja Jussi Paasin johdolla. Liity joukkoon!

Keskiviikkona 26.6. 

klo 10.00–10.45: Kuka ratkaisee liikkumattomuuden ongelman? 1/2 
Järjestäjinä: Suomen Olympiakomitea, Suomen Työväen Urheiluliitto TUL
Itse kukin pitää liikuttavia juhlapuheita ja tekee lupauksia liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Helposti ajaudumme kuitenkin kollektiiviseen vastuuttomuuteen – kun kaikilla on vastuu, niin vastuuta on myös helpompi pakoilla. Kenen vastuulla liikkumattomuuden ongelma ja ihmisten toimintakyvyn turvaaminen on nyt ja tulevaisuudessa? Onko terveydenhuollon tehtävänä huolehtia sairaista, vai varmistaa ihmisten terveys ja toimintakyky? Millainen on median vastuu – onko aktiivisesta elämäntavasta viestiminen tarpeeksi kiinnostavaa?

Klo 11.00–11.45: Kuka ratkaisee liikkumattomuuden ongelman? 2/2 
Järjestäjinä: Suomen Olympiakomitea, Suomen Työväen Urheiluliitto TUL
Liikkumattomuuden lietsoma henkinen ja fyysinen pahoinvointi vaikuttaa myös koko väestön kriisinkestävyyteen ja resilienssiin. Yhteiskuntamme ja elämäntyylimme on rakentunut hiljalleen sellaiseksi, että kaiken saa yhdellä klikkauksella kotiovelle tai älylaitteen ruudulle. Sillä on kuitenkin hintansa: 4,7 miljardia euroa vuodessa ja inhimillinen kärsimys, jota sairaudet sekä työkyvyttömyys aiheuttavat. Miten poliittisen kentän ja parlamentaarisen yhteisymmärryksen kautta voidaan varmistaa se, että liikkumattomuuden ongelman taklaaminen ei unohdu eduskuntatalon työhuoneiden pöytälaatikoihin tai jää vaalilupausten tasolle?

Klo 12.00–12.45: Suomi liikkeelle – tiedämme että pitäisi, mutta miksi emme liiku?
Järjestäjänä: Porin kaupunki 

Klo 13.00–13.45: Oppimisen maailmanlaajuinen kriisi ja liikunnan vastaisku!
Järjestäjänä: Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe
Oppiminen on globaalissa kriisissä. Koulua käyvistä kymmenvuotiaista lapsista noin 70% ei ymmärrä lukemaansa yksinkertaista tekstiä. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKen ratkaisu on kehittää laadukasta liikunnan opetusta ja lisätä lasten terveyttä ja hyvinvointia.

Klo 13.00–15.00: Pori Padelin junioritapahtuma 
Järjestäjänä: Pori Padel ry 

Klo 15.00–15.45: Nuortemme tulevaisuus: jalkapallon ratkaisu pahoinvointiin 
Järjestäjänä: FC Inter 

Klo 16.00–16.45: Talviurheilun hälytystila – aktivistit ladulla vai ei latua ollenkaan? 
Järjestäjänä: Protect Our Winters Finland
Talviurheilu kiinnostaa ja liikuttaa miljoonia suomalaisia vuosittain, mutta hyödynnetäänkö talviurheiluyhteisön täyttä potentiaalia tulevien talvien suojelussa ilmastonmuutokselta? Yhdessä urheilun ja ilmastotyön ammattilaisten kanssa pohdimme positiivisia polkuja ja vaikuttavia ilmastotekoja, joilla talviurheilu säilyttää vetovoimansa muuttuvassa maailmassa. Tavoitteenamme on tunnistaa talviurheilulle entistäkin vaikuttavampia tapoja kestävämmän urheilukulttuurin ja elämäntapojen edistämiseen.

Klo 16.45–20.00: Loppuvatko rahat harrastamiseen vai harrastaminen varojen puutteeseen? Naisten Superpesiksen hyväntekeväisyysottelu 
Järjestäjinä: Pesäkarhut
Ennen Naisten Superpesiksen hyväntekeväisyysottelua Pesäkarhut vs. Fera keskustellaan lasten ja nuorten harrastamisen kustannuksista. Miksi kustannukset nousevat ja miten niihin voitaisiin vaikuttaa? Keskustelu järjestetään Erku-Areenalla (Urheilutie 10) ennen naisten Superpesiksen paikallisottelua. Ottelu on hyväntekeväisyysottelu ja siihen on vapaa pääsy. Keskustelu pidetään 16.45–17.30 ja peli alkaa kello 18.00. Tilaisuutta ei striimata.

Klo 17.00–17.45: Vaikuttavuus syntyy toimeen tarttumisesta ja yhteistyöstä! 
Järjestäjänä: Suomen kasvukäytävä
On aika palauttaa uudelleen toimintakyky Suomen vahvuudeksi, josta meillä kaikilla on vastuu. Kyse on ennen kaikkea tottumusten ja tapojen muuttamisesta. Tarvitaan monta toimijaa ja tekoa, yhteinen viesti. Työ alkaa nyt ja siihen tarvitaan meitä kaikkia. Ilman toimintakykyistä kansaa ei ole olemassa toimintakykyistä ja elinvoimasta Suomea. Siksi Suomen kasvukäytävä, Suomen Olympiakomitea, Suomen Yrittäjät ja Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys toteuttivat yhteistyössä tempauksen.

Klo 17.00–17.45: Kaikkien liikkuvin kunta? Puretaan esteet arkiliikkumisen tieltä 
Järjestäjänä: Porin kaupunki

Torstaina 27.6. 

Klo 13.00–16.00: FC Jazzin perinteinen futisturnaus 
Järjestäjänä: FC Jazz
Turnauksessa mukana olevat joukkueet: Eduskunnan urheilukerho, Olli Rehn All Stars, PTY (Päätoimittajien yhdistys), MTV, Zoom, Inter Action Turku ja FC Gilla. Tilaisuutta ei striimata.

Perjantaina 28.6. 

Klo 14.00–14.45: Kouluväkivaltaa vastaan hiphop-kulttuurin ja taiteen keinoin
Järjestäjänä: Break the Fight Oy