Suomen Olympiakomitea jakoi Tilitoimisto Rantalaisen lahjoittaman Tulevaisuuden urheiluseura -stipendin jo kolmannen kerran. Tänä vuonna 2500 euron arvoisen palkinnon voitti Päijät-Hämeen suurin lentopalloseura Salpis ry.
Valintaraadin perusteluissa korostuu Salpis ry:n pitkäjänteinen kehitystyö.
– Salpis on Olympiakomitean auditoima Tähtiseura, joka on kehittänyt etenkin taloushallintoaan, mutta myös valmennusta, vastuullisuutta ja saavutettavuutta. Seura tekee myös yhteistyötä muiden seurojen kanssa ja on monessa suhteessa aikaansa seuraava ja kehityshakuinen, perustelee liiketoimintajohtaja Mikko Selin Olympiakomiteasta.
Halu uudistua näkyi myös kauden päättäjäisissä 18.5.2024 Hollolassa.
– Kakkukahvit ja palkintojen jako kuuluvat perinteisesti kauden päättäjäisiin ja olivat ohjelmassa tälläkin kertaa. Uutta oli kuitenkin, että päättäjäisiä juhlittiin myös pelaamalla rennosti lasten ja vanhempien kesken, kertoo Salpis ry:n puheenjohtaja Mika Laurila.
Neljättä vuotta seuraa johtava Laurila on kiitollinen Tulevaisuuden urheiluseura -tittelistä ja rahapalkinnosta.
– Palkinto on meille merkittävä tuki ja tunnustus tehdystä työstä. Yksi meidän suurimmista haasteistamme on ollut taloushallinnon yksinkertaistaminen. Nyt olemme saaneet rahapuolen asiat nykyaikaistettua ja voimme keskittyä toisen haasteen ratkomiseen. Seurassa on krooninen pula pätevistä valmentajista, mutta Tulevaisuuden urheiluseura -stipendi antaa mahdollisuuden valmentajien kouluttamiseen ja kehittämiseen, Laurila kertoo.
Yhden tilin malli säästää aikaa ja rahaa
Seuran rahastonhoitaja Minna Hakonen on ollut avainasemassa taloushallinnon uudistuksen läpiviemisessä.
– Tulin seuratyöhön mukaan kolmen lentopalloa harrastavan tyttäreni myötä. Aluksi olin tyttöjen joukkueen rahastonhoitajana. Seurassa on 10 joukkuetta, joista jokaisella oli aiemmin oma pankkitilinsä ja rahastonhoitajansa. Niiden hallinnoiminen ja esimerkiksi kausimaksujen seuranta oli hankalaa.
– Nyt, kun olemme siirtyneet yhden tilin malliin, jokaisella joukkueella on oma kustannuspaikkansa. Jokainen joukkueenjohtaja näkee oman joukkueensa saldon ja voi seurata esimerkiksi buffet-myyntiä MobilePaysta. Yhden tilin mallin ansiosta näemme reaaliaikaisesti koko seuran taloustilanteen. Aiemmin taloustilanne hahmottui oikeastaan vasta vuoden lopulla.
– Yhden tilin malli on säästänyt resursseja, kun tarvitaan vain yksi rahastonhoitaja kymmenen sijaan. Laskutus ja moni muukin asia hoituu automaattisesti Suomisportin kautta. Olemme säästäneet myös rahaa, sillä kymmenestä pankkitilistä kertyi aika paljon jo pelkästään palvelumaksuja.
Hakonen kannustaa kaikkia seuroja kehittämään rohkeasti taloushallintoaan.
– Totta kai uudistuksessa oli aluksi jonkin verran työtä, mutta sain hyvää sparriapua Puijo Wolleystä ja Olympiakomiteasta. Taloushallinnon ohjelmasta on rajapinta Suomisportiin, joten tieto kulkee ja kaikki, mitä tapahtuu Suomisportissa, siirtyy automaattisesti myös Netvisoriin. Rahastonhoitoa ja kirjanpitoa helpottaa merkittävästi, kun manuaalinen työ on jäänyt pois. Nyt, kun järjestelmä on ollut käytössä vajaan vuoden, näemme selkeämmin sen hyödyt ja tiedämme, mitä kehittää seuraavaksi, Hakonen toteaa.
Myös Rantalaisella halutaan kannustaa urheiluseuroja taloushallinnon tehostamiseen, sillä sen kautta on usein mahdollista saavuttaa aitoja säästöjä sekä kuluista että muista resursseista kuten hallinnon työtunneista.
– Siirtymällä sähköisen taloushallintoon ja yhden tilin malliin taloutta voidaan seurata reaaliajassa ja taloustietoa on helppo jakaa seuran sisällä. Se tuo toimintaan läpinäkyvyyttä ja yhtenäisyyttä ja lisäksi seuran taloushallintoa voidaan tehostaa entisestään hyödyntämällä esimerkiksi automaatioita ja tekoälyä, Rantalaisen operatiivinen johtaja Emma Joki kommentoi.
Matalan kynnyksen toiminnasta lisää harrastajia
Salpiksessa on noin 300 jäsentä. Puheenjohtaja Laurilan mukaan jäsenmäärä pysyi pitkään melko vakiona, mutta on nyt kääntynyt kasvuun etenkin tyttöjen osalta.
– Olemme kehittäneet uutta mallia harrastepuolelle. Osa harrastajista haluaa käydä pelaamassa kerran tai kaksi viikossa eikä ole niin kiinnostunut kilpailemisesta. Toinen harrastepolku on niille, jotka haluavat harjoitella useammin ja niin, että lajissa voi kehittyä mahdollisimman pitkälle.
Seurassa on kokeiltu myös matalan kynnyksen harrastustoimintaa.
– Jos lapsi on jo yli 10-vuotias, on hankala liittyä mukaan, kun muut ovat saattaneet harrastaa lentopalloa jo useamman vuoden ja tasoerot ovat liian suuria. Kokeilimme viime vuonna yhtä matalan kynnyksen harrasteryhmää ja se täyttyi hetkessä. Matalan kynnyksen ryhmän kautta 10–15-vuotias voi kehittyä hyvinkin nopeasti niin, että voi siirtyä joukkuepuolelle, jos intoa ja motivaatiota riittää.
– Tulevaisuuden urheiluseura -stipendin sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön tuen turvin voimme kouluttaa meidän omia 16-18 nuoria valmentajiksi ja apuvalmentajiksi ja perustaa uusia matalan kynnyksen harrastusryhmiä. Sitä kautta vahvistamme seurakulttuuria ja luomme jatkuvuutta seuralle, Laurila visioi.
Valmennukset uudet tuulet
Salpiksen valmennuspäällikkönä toiminut Anna Vahe pitää tärkeänä, että stipendi kohdistetaan juuri valmentajakoulutukseen.
– Valmentajien kouluttaminen on paras tapa varmistaa valmennuksen laatu.
Valmennustyössään Vahe on pyrkinyt kehittämään etenkin valmennuksen vastuullisuutta.
– Osallistuin Olympiakomitean webinaariin, jonka teemana oli turvallinen toimintaympäristö. Sen toteuttamiseen on olemassa hyviä työkaluja, kuten Vastuullinen valmentaja – ja Et ole yksin -koulutukset. Otimme Salpiksessa käyttöön nämä koulutukset ja valvoin, että kaikki valmentajat suorittivat ne. Ohjasimme samat koulutukset myös lasten vanhemmille. Koulutukset ovat tärkeitä paitsi valmennettavien, myös valmentajien suojelemiseksi.
Vahe on tuonut Salpikseen uusia toimintamalleja myös kansainvälisestä valmentajayhteisöstä.
– Hollannissa esimerkiksi on kehitetty action wolley, jossa lentopalloa lähestytään vähän eri tavalla. Siinä tavallaan opetetaan lapset ensin liikkumaan ja lentopallo tulee siinä sivussa. Etenkin pojille olisi tärkeää päästä pelaamaan mahdollisimman pian, jotta tekniikan harjoittelu ei syö kiinnostusta lajiin.
Lentopallo kiinnostaa tällä hetkellä enemmän tyttöjä kuin poikia.
– Harrastajamäärät Salpiksessa ovat kasvaneet hyvin etenkin tyttöjen puolella. Näen, että seura on oikealla tiellä, onhan Tulevaisuuden urheiluseura -palkintokin osoitus siitä. Salpiksessa on paljon potentiaalia ja uskallusta tehdä asioita uudella tavalla, joten uskon, että oikeilla toimenpiteillä saamme myös alueen pojat kiinnostumaan lentopallosta, Vahe toteaa.
Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: Mikko Selin, liiketoimintajohtaja, mikko.selin@olympiakomitea.fi, 050 5967086
Tilitoimisto Rantalainen: Emma Joki, Operatiivinen johtaja, emma.joki@rantalainen.fi, 050 358 6307
Rantalainen on kotimainen taloushallinnon palveluja tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Yritys tarjoaa taloushallinnon palveluja yli 1300 koulutetun ammattilaisen voimin yli 60 paikkakunnalla ympäri Suomen. Rantalaisella on vahva kokemus urheiluseurojen taloushallinnosta. https://www.rantalainen.fi/
Artikkelikuva: Tomi Saarivirta