Lasten urheilun uusi suunta -prosessi käynnistyi – lasten oikeuksien tunnistaminen urheiluharrastamisen pohjana 

Lasten urheilun uusi suunta -prosessi käynnistyi tiistaina 10.9. Prosessiin on ilmoittautunut mukaan 40 lajiliittoa. Olympiakomitea on kuullut vahvasti lajiliittojen toiveen lasten urheilun yhteisen suunnan rakentamisesta. Olympiakomitea ja lajiliitot ovat ryhtyneet työhön yhdessä. Tahtotilana on, että yhteistyö luo maailman parasta lasten urheilua. 

Ensimmäisessä yhteisessä tilaisuudessa pohdittiin lasten urheilun arvopohjaa ja sitä, miltä kukin laji näyttäytyy sitä harrastavan lapsen silmin. Prosessin koordinaattorina toimiva Olympiakomitean Juha Sten korostaa, että työhön ryhdytään yhdessä. 

– Tämä ei ole Olympiakomitean johtama projekti, joka toteutetaan ylhäältä päin johtaen. On tärkeää, että teemme työtä aidosti yhdessä. Maailma muuttuu jatkuvasti ja meidän on ymmärrettävä, miltä harrastaminen lapsen silmissä näyttäytyy. Tätä kautta voimme ottaa askeleita kohti uutta, Sten kuvasi avauspuheenvuorossaan. 

Lasten urheilun uusi suunta -prosessin ensimmäiseen yhteiseen tilaisuuteen osallistuneet kuvaavat videolla päivän antia.

Lapsuus ja lasten urheilu ei ole välivaihe. On itseisarvo sinällään, että on laadukasta lasten urheilua.

Jarkko Finni, Suomen Urheiluliitto

Kehittämällä yhteistä suuntaviivaa ja punaista lankaa vastaamme siihen, että meillä on harrastajia tulevaisuudessa ja saamme sekä lapsia että nuoria lajin pariin.

Tilda Rajamäki, Hiihtoliitto

Huoli lasten urheilusta on noussut esiin sekä lajiliittojen että huippu-urheilun toimijoiden näkökulmasta.

– Keskustelussa aiheen tiimoilta toistuvat samat teemat; drop out tulee liian aikaisin, päälaji joudutaan valitsemaan liian varhain, harrastaminen on kallista ja liian usein aikuislähtöistä. Lisäksi valintavaiheeseen tulevilla lapsilla on liian vähän monipuolista liikkumista kilpa- tai huippu-urheilu-uran varalle.

– Maailma muuttuu jatkuvasti ja meidän on ymmärrettävä entistä paremmin, miten harrastaminen lapsen silmissä näyttäytyy. Kun opimme katsomaan urheiluharrastamista lapsen silmin, pystymme esimerkiksi pureutumaan niihin juurisyihin, miksi harrastamisen lopetetaan niin aikaisin Suomessa. 

Myös kilpailuasetelmat puhuttavat. Sten kuitenkin muistuttaa, ettei tarkoitus ole hävittää kilpailua lasten urheilusta. 

– Kilpailu on sisäänkirjoitettu urheiluun – sitä ei saa hävittää. Kilpailun tulee kuitenkin lähteä lapsista, ei meistä aikuisista. 

Lapsuuden merkitys on tunnistettava paremmin

Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityisasiantuntija Kirsi Pollari ja vaikuttamistyön johtaja Esa Iivonen vierailivat lasten urheilun uusi suunta -prosessin aloitustilaisuudessa avaten lasten oikeuksia ja niiden roolia urheilun arvopohjana. 

Pollarin ja Iivosen mukaan liikunta ja urheilu ovat keskeisessä roolissa lapsen kasvun ja kehittymisen kannalta. Turvallisen ympäristön ja yhteisön merkitys on suuri. 

– Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja on tärkeää, että heidän näkemyksensä huomioidaan. On siis hyvä pohtia, millaiseen ympäristöön ja yhteisöön lapsi kiinnittyy ja onko se lapselle turvallinen, Pollari kuvasi. 

Lisäksi Pollari korostaa lapsuuden ainutlaatuisuutta: on hyvä ymmärtää lapsuuden merkitys jo itsessään.

– Meiltä jää helposti huomaamatta lapsuuden merkitys juuri kyseisellä hetkellä ja korostamme liikaa lapsuuden tulevaisuusorientaatiota. Lapsi pitää ymmärtää aktiivisena toimijana ja osana yhteisö. Lapsi vaikuttaa myös itse monella tavalla. Tämän on tärkeä näkyä myös harrastustoiminnassa. 

– Lasten urheilu on aihe, joka kiinnostaa vahvasti myös mediaa. Teema nähdään siis myös tätä kautta yhteiskunnallisesti merkittävänä. Ymmärryksen lisääminen lasten oikeuksista urheilun kentällä on jo tästä syystä äärimmäisen tärkeää, Iivonen lisäsi. 

Lasten urheilun uusi suunta -prosessin tilaisuuteen osallistuneet kertovat videolla odotuksistaan prosessille.

Työ jatkuu

Lasten urheilun prosessin työryhmä tapaamiset jatkuvat. Työn tavoitteena on löytää suuntaviivoja mm. lasten liikunnan määrän lisäämiseen, kilpailujärjestelmiin, usein lajin samanaikaisen harrastamisen esteiden poistamiseen, kustannuksiin sekä lasten urheilun valmennusosaamiseen ja arvostukseen. 

Aikataulu ja teemat

  • 10.9.2024 Lasten urheilun arvopohja
  • 27.11.2024 Liikunnan määrä, monipuolisuus ja monilajisuuden mahdollistaminen
  • 28.1.2025 Lapsuusvaiheen valmennuksen osaamisen ja arvostuksen lisääminen
  • 3/2025 Lasten kilpaurheilu ja kilpailujärjestelmät
  • 6/2025 Kustannukset

Työssä mukana olevat lajiliitot yhteyshenkilöineen