Kymenlaakson urheiluopistoverkosto laajenee, kun Karhulan koulu Kotkassa ja Pappilansalmen koulu Haminassa saavat virallisen urheiluyläkoulustatuksen. Näiden koulujen liittyminen valtakunnalliseen urheiluyläkouluverkostoon täydentää Kymenlaakson tarjontaa, johon kuuluvat myös Kotkan Langinkosken koulu ja Kouvolan Urheilupuiston koulu.
Urheilulla on vahvat juuret Kymenlaaksossa, ja uudet urheiluyläkoulut jatkavat tätä perinnettä tarjoamalla nuorille entistä paremmat mahdollisuudet kasvaa urheilijoina. Tämä tuki auttaa heitä tavoittelemaan unelmiaan ja seuraamaan Kymenlaaksosta ponnistaneiden huippu-urheilijoiden, kuten Teemu Pukin ja Lehtorannan sisarusten, jalanjäljissä.
Karhulan koulu on tärkeä osa urheilupolkua Kotkassa
Kotkan Karhulassa sijaitseva Karhulan urheiluyläkoulu hyötyy sijainnistaan Kymenlaakson urheilutoiminnan keskuksessa. Koulun rehtori Juho Korhonen korostaa koulun keskeistä sijaintia:
– Valtaosa urheiluyläkoululaistemme harjoittelupaikoista sijaitsee alle kilometrin päässä koulusta, mikä tekee nuorten urheilijoiden arjesta sujuvampaa. Tämä lyhentää päivittäisiä siirtymiä ja antaa aikaa palautumiselle ja vapaa-ajalle.
Karhulan koulu tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen ja valmentajien kanssa. Kotkan tunnettuus palloilukaupunkina näkyy myös oppilaiden lajivalinnoissa, joissa koripallo, jalkapallo ja jääkiekko ovat vahvasti edustettuina.
– Liikuntapainotteisena kouluna olemme jo pitkään mahdollistaneet nuorten tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistämisen. Nyt saavutettu urheiluyläkoulustatus vahvistaa rooliamme tärkeänä osana urheilijapolkua Kotkassa, toteaa Korhonen.
Pappilansalmen koulussa pidetään huoli urheilijoiden jaksamisesta
Haminassa Pappilansalmen koulun rehtori Anssi Rinkinen kertoo, että urheiluyläkoulustatus on merkittävä tunnustus koulun tekemälle työlle:
– Status on meille laadun mittari ja osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein. Se avaa myös ovet valtakunnalliseen verkostoon, jossa jaetaan parhaita käytäntöjä nuorten kaksoisuran tukemiseksi.
Pappilansalmen koulu tekee läheistä yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen ja valmentajien kanssa.
– Pienen kaupungin etuna on, että monilla koulumme urheilijoilla on sama valmentaja sekä aamuisin että iltaisin. Tämä helpottaa kokonaiskuormituksen hallintaa.
Haminan pesäpalloperinne näkyy myös koulun oppilaiden lajivalinnoissa. Pesäpalloilijoita on selkeästi eniten, mutta urheilijoita löytyy myös jalkapallon, jääkiekon, hiihdon ja ratsastuksen parista.
– Pyrimme tekemään kaksoisuran mahdollisimman sujuvaksi. Aikataulutamme liikuntatunnit aamupäivälle, jotta iltapäivät eivät kuormitu liikaa iltaharjoituksia ajatellen. Tarjoamme urheilijoille maksuttoman välipalavälitunnin pitkien koulupäivien energiatasojen ylläpitämiseksi. Lisäksi koulun urheiluyläkoulutoiminnan koordinaattori varmistaa, että kisareissut ja opinnot sujuvat saumattomasti, kertoo Rinkinen.
Kymenlaakson urheiluyläkoululaiset voivat hyvin
Molemmat uudet urheiluyläkoulut tekevät tiivistä yhteistyötä Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemian kanssa. Akatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen iloitsee koulujen saamasta tunnustuksesta:
– Urheiluyläkoulustatus on hieno tunnustus koulujen kaksoisuratyölle. Olemme tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa, sillä akatemia järjestää lajivalmennuksen ja osan yleisvalmennuksesta urheiluyläkoululaisille.
Keväällä Karhulan koulun oppilaille tehdyn kyselyn perusteella nuoret urheilijat kokevat koulun ja urheilun yhdistämisen sujuvaksi. Auranen korostaa, että nuorten erinomainen yhteishenki ja psyykkinen hyvinvointi kertovat onnistuneesta kaksoisuratyöstä.
– Vastausten perusteella näyttää siltä, että nuorten hyvinvointi on hyvällä tasolla. Uskon, että molempien koulujen loistavat olosuhteet mahdollistavat urheilijoiden jaksamisen ja menestymisen, Auranen summaa.
Teksti: Krista Kyyrönen