Huippu-urheiluyksikkö jakoi talvilajien tehostamistuet – freeski kärkilajien tukiohjelmaan

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt tukipäätökset talvilajien huippu-urheilun tehostamistuista kaudelle 2024-2025. Suoraa tehostamistukea myönnettiin kaikkiaan 2 233 000 euroa, minkä lisäksi päätökset ohjaavat asiantuntijaosaamista talvilajien valmentautumisen tueksi yli puolen miljoonan euron arvosta.

Tehostamistuet ovat yksi työkalu Huippu-urheiluyksikön ja lajiliittojen yhteistyössä, jossa tuetaan kärkiurheilijoiden valmentautumista sekä kehitetään lajien huippu-urheilujärjestelmiä, valmentajuutta ja urheilujohtamista. Huippu-urheiluyksikön laji- ja kisaohjelmien johtaja Leena Paavolainen kertoo, että nyt tehdyissä päätöksissä korostuu näkymä ja valmistautuminen Milano-Cortinan olympialaisiin ja paralympialaisiin 2026.

– Tulevan kauden merkitys on valtava, koska pikaluistelua lukuun ottamatta kaikkien lajien olympiapaikkojen jaossa sillä on ratkaiseva rooli. Vaikka kaikissa talvilajeissa on edessä MM-talvi, samaan aikaan voi ajatella Milano-Cortinan olympialaisten käynnistyvän jo nyt. Huippu-urheiluyksikkö pyrkii tämänkin työkalun kautta varmistamaan kärkiurheilijoiden menestysedellytykset, Paavolainen sanoo.

– Nyt jaettava tuki on nimensä mukaisesti tehostamistukea, jolla tehostetaan entisestään lajiliittojen järjestämää kansainvälisen vaatimustason mukaista huippu-urheilutoimintaa. Kun samassa suunnassa jakautuu suomalaisen huippu-urheilun osaamisresurssi asiantuntijatoiminnan kautta, kokonaisuus mahdollistaa tuloksenteon.

Freeski liittyy jääkiekon ja maastohiihdon seuraan

Pekingin olympialaisissa yhteensä kahdeksan mitalia saavuttaneet jääkiekko ja maastohiihto jatkavat kärkilajien tukiohjelmassa. Perinteiset menestyslajit saavat seuraa freeskistä.

– Freeski on suhteellisen tuoreena olympialajina kehittänyt huippu-urheilutoimintaansa määrätietoisin askelein. Toiminta on ollut lajiliittojohtoista ja se on kiinnittynyt tiiviisti lumilajien Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukaan, Paavolainen aloittaa.

– Vahva toimintakulttuuri on synnyttänyt menestystä. Jon Sallinen on jo kahden vuoden ajan ollut maailman absoluuttisella huipulla halfpipessa. Big airissa ja slopestylessa Anni Kärävä on noussut ja Elias Syrjä palannut loukkaantumistensa jälkeen vakiintuneelle huipputasolle. Taustalla on lisäksi potentiaalisia nuoria uskottavalla iskuetäisyydellä. Laji tavoittelee uskottavasti useampaa olympiamitalia.

– Nyt on tullut aika ottaa seuraava askel. Kärkilajien tukiohjelma mahdollistaa yhä kattavamman resursoinnin paitsi eurojen myös osaamisen kautta. Laji on tähänkin asti osoittanut, että se osaa hyödyntää käytössä olevat resurssinsa vaikuttavasti, joten nyt on aika panostaa vahvasti kohti Milano-Cortinaa – niin lajiliiton, Huippu-urheiluyksikön kuin Olympiavalmennuskeskuksenkin, Paavolainen kiteyttää.

Investointilajien tukiohjelmassa on kuusi lajia ja paralympialajeissa rakentuu yksilötukiohjelma alppihiihdon ja maastohiihdon kärkiurheilijoiden ympärille. Lisäksi Huippu-urheiluyksikkö tukee räätälöidysti neljää kehityslajia, mukaan lukien uutena lajina ohjaskelkkailu.

– Ohjaskelkkailu on hyvä esimerkki investointiloogisesta kehityslajista. Walter Vikström on onnistunut nousemaan penniä äärimmilleen venyttämällä tasolle, jossa historiallinen olympiapaikka on realistinen tavoite. Pienelläkin panostuksella pystymme tehostamaan hänen toimintaansa merkittävästi, Paavolainen sanoo.

65 valmentajaa tehostamistukien piirissä

Iso valinta tehostamistuissa on ollut huippuvalmentajuuden tukeminen. Nyt julkaistuissa päätöksissä palkkatukien piirissä on 65 talvilajien valmentajaa, joiden työtä tuetaan kaikkiaan 967 980 euron edestä.

– Lukema sisältää 35 Nuorten olympiavalmentajaa, 18 Olympiavalmentajaa sekä räätälöityjä ratkaisuja. Kun lasketaan mukaan kesälajien päätökset joulukuulta, kaikkiaan valmentajuuden tukemiseen menee reilusti yli 2,5 miljoonaa euroa, mikä on lähes 40 prosenttia huippu-urheilun tehostamistukien kokonaisuudesta.

Huippu-urheiluyksikön jakamien tehostamistukien lisäksi lajeja ja urheilijoita tuetaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä urheilija-apurahoilla sekä urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten tuilla. Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten tukien on tarkoitus vahvistaa asiantuntijaosaamista valituissa toimintaympäristöissä.

– Tehostamistukipäätökset ohjaavat myös tätä asiantuntijaosaamisen resurssia. Kun lasketaan yhteen Huippu-urheilun instituutti KIHU:n, Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan sekä muiden talvilajien toimintaympäristöjen asiantuntijaresurssit, talvilajien kauden 2024-2025 valmentautumisen tueksi ohjautuu noin 570 000 euron edestä osaamisresurssia, Paavolainen paljastaa.

Tukipäätökset luettavissa täällä.