Olympiakomitea on myöntänyt vuoden lasten ja nuorten Tähtiseura 2023 -palkinnon oululaisen Haukiputaan Heitto -monilajiseuran uinti- ja voimistelujaostoille. Gasumin lahjoittama 5000 euron pääpalkinto luovutettiin seuralle Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa 26.1.2024.
Suomen Olympiakomitea palkitsee jo kahdeksannen kerran lasten ja nuorten urheiluseuroja Gasumin lahjoittamilla Tähtiseura-laatupalkinnoilla. Pääpalkinnon lisäksi Olympiakomitea jakaa 14 alueellista 1000 euron kannustepalkintoa.
Vuoden 2023 lasten ja nuorten Tähtiseuran -palkinnon hakuaika oli 1.–31.10.2023. Hakemuksia kertyi 122, joista Liikunnan aluejärjestöt valitsivat omat ehdokkaansa. Olympiakomitea teki lopulliset valinnat yhdessä Gasumin kanssa.
”Paras syntymäpäivälahja seuran uintijaostolle”
Haukiputaan Heiton uintijaostoa pitkään luotsannut Hannu Saikanmäki pitää Tähtiseura-palkintoa parhaana mahdollisena lahjana uintijaostolle, joka täytti viime vuonna 20 vuotta.
– Palkinto ei olisi voinut osua parempaan hetkeen, Saikanmäki toteaa.
Seuran toinen Tähtiseura-merkki on myönnetty voimistelujaostolle, joka jakaa palkinnon uintijaoston kanssa. Jaoston puheenjohtaja Piia Hurmelinna-Laukkanen iloitsee seuran saamasta huomiosta.
– Seuratyössä ei aina itse näe, mitä kaikkea on saatu aikaan. Palkinnon myötä on kiva huomata, että olemme tehneet paljon oikeita asioita.
Sekä Saikanmäki että Hurmelinna-Laukkanen pitävät Tähtiseura-prosessia erinomaisena työkaluna seuratoiminnan kehittämisessä.
– Prosessi on vaativa, mutta todella palkitseva. Tähtiseura-auditoinnin pitäisi kuulua kaikkien seurojen ja jokaisen lajin ohjelmaan. Se on mahtava työkalu, jonka avulla seuraa voi kehittää koko ajan paremmaksi. Laatuluokituksen saamiseksi on tehtävä paljon töitä, mutta kun pohjatyöt on tehty, jatkokehitys on sen jälkeen paljon helpompaa.
Nuoret mukana toiminnan suunnittelussa
Saikanmäki ja Hurmelinna-Laukkanen ovat ylpeitä paitsi Tähtiseura-palkinnosta, myös jaostojen tekemästä yhteistyöstä sekä toimintakulttuurista, johon kuuluu muun muassa nuorten osallistaminen.
– Voimistelu- ja uintijaostot ovat järjestäneet jo monena vuonna kesätoimintaa lapsille. Sitä kautta olemme saaneet samalla muun muassa uusia ohjaajia uintiryhmien vetäjiksi. Olemme olleet monelle nuorelle ensimmäinen työnantaja, Saikanmäki kertoo.
Nuoret ovat konkreettisesti mukana kaikessa seuran toiminnassa.
– Valmentajien tukemina nuoret ovat mukana laatimassa harjoitussuunnitelmia ja uimakouluohjelmia. He ovat mukana myös somettamisessa, nettisivujen rakentamisessa ja kilpailukalenterien laatimisessa. Nuoret ovat olleet mukana valitsemassa myös molempien jaostojen edustusasuja. Tällainen asia voi tuntua pieneltä, mutta on itse asiassa tosi tärkeä, sillä asuthan ovat nimenomaan heitä varten.
Molemmissa jaostoissa on kiinnitetty paljon huomiota hyvään vuorovaikutukseen, keskinäiseen kunnioitukseen ja hyvän yhteishengen rakentamiseen.
– Yhteishenkeä voi nostaa aika yksinkertaisilla jutuilla, joiden ei aina tarvitse liittyä suoraan omaan lajiin. Voimistelussa olemme tehneet esimerkiksi lajinvaihtoja. Voimistelujoukkueet ovat käyneet vierailulla painitreeneissä ja pelaamassa pingistä. Yksi joukkue kävi esimerkiksi viime syksynä pakohuonepelissä. Kun päästään pois suorittamisesta ja kilpailupaineesta, yhdessä tekeminen voi rakentaa yhteishenkeä ihan uudella tavalla, Hurmelinna-Laukkanen kertoo.
– Luonnollisesti hyvään yhteishenkeen kuuluu myös matkustaa yhdessä ja kannustaa kaikkia kisamatkoilla. Kokeneemmat auttavat ja neuvovat uusia harrastajia, Hurmelinna-Laukkanen lisää.
Kustannukset pidetään kurissa talkootyöllä
Jaostoissa pyritään pitämään harrastamisen kulut maltillisina.
– Uintijaostossa tärkeä rahoitusmuoto on uimakoulutoiminta. Uimakoulujen tuotoilla pystymme jyvittämään tuloja niin, että voimme pitää kausimaksut kohtuullisina, Saikanmäki kertoo.
Voimistelujaoston järjestämien kisojen tuotoilla hillitään harrastusmaksuja. Kilpailut järjestetään talkoilla ja mahdollisimman lähellä, jotta matkakulut eivät söisi budjettia.
Sekä uinti- että voimistelujaostossa harrastusvälineitä pyritään järjestämään seuran puolesta.
– Märkäpukujen hinta on korkea ja niitä, kuten voimisteluvälineitä, joudutaan uusimaan tasaiseen tahtiin. Ei siis ole ongelmia saada palkintosummaa kulumaan, Hurmelinna-Laukkanen ja Saikanmäki tiivistävät.
Gasum onnittelee palkinnonsaajia
Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen kehuu seurojen tekemää kehitystyötä.
– On ilahduttavaa olla osa Tähtiseura-toimintaa, joka tukee lasten ja nuorten monipuolista liikkumista. Seurat tekevät arvokasta työtä tarjotakseen lapsille ja nuorille mielekkään harrastuksen sekä liikunnan iloa. Tämän tärkeys korostuu entisestään nykypäivänä. Haukiputaan Heiton yhteisöllisyys teki meihin vaikutuksen. On hienoa nähdä, että nuoret saavat osallistua toiminnan suunnitteluun ja heille tarjotaan myös työmahdollisuuksia seuran parissa.
Vuoden 2023 Tähtiseura-kannustepalkinnot
Gasum jakaa 1000 euron kannustuspalkinnot seuraaville lasten ja nuorten Tähtiseuroille:
- LOMA Cheerleaders ry (Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu)
- Mikkelin Nyrkkeilijät (Etelä-Savon liikunta)
- Hyvinkään Palloseura /jalkapallo (Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu)
- TAJU, Tampereen Jumppatiimi (Hämeen Liikunta ja Urheilu)
- Kajaanin Junnuhokki 68 (Kainuun Liikunta)
- Nivalan Saukot /uinti (Keski-Pohjanmaan Liikunta)
- O2 Jyväskylä / salibandy (Keski-Suomen Liikunta)
- Kotkan Kiri / voimistelu (Kymenlaakson Liikunta)
- Sodankylän Pallo / jääkiekko (Lapin Liikunta)
- Tarvasjoen Urheilijat TarU Hockey (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu)
- Crocodiles / amerikkalainen jalkapallo + cheerleading (Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu)
- Joensuun Uimaseura (Pohjois-Karjalan Liikunta)
- Cheer Stars (Pohjois-Savon Liikunta)
- Salpis / lentopallo (Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu)
Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja, puh. 0400 617531
Gasum: viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen, puh. 040 554 0578
Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaampaa energiaa ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuuden ja lämmön ja sähkön yhteistuotannon tarpeisiin sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maantie- ja meriliikenteeseen.
Kuva: Palkinnon vastaanottivat voimistelujaoksen puheenjohtaja Pia Hurmelinna-Laukkanen (kuvassa vasemmalla) ja uintijaoksen sihteeri Marjo Niskakangas.