Elias Syrjällä lentävä lähtö lumilajien maailmancup-kauteen

Elias Syrjä viikonlopun maailmancup-kisassa.

Huippu-urheilun viikkokatsaus 42/2024

Talvilajien maailmancupit käynnistyvät hiljalleen, ja Sveitsissä saatiin jo suomalaismenestystä. Liina Nuoranne voitti MM-pronssia paratriathlonissa. Aleksi Leppä ampui finaaliin maailmancupin finaalitapahtumassa. Suomalaiset pääsivät juhlimaan turnausvoittoja tenniksessä Tukholmassa ATP-turnauksen voittaneen Harri Heliövaaran johdolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä!

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu

Ainoana suomalaisena maailmancupin finaalikilpailuun Intiassa selviytynyt Aleksi Leppä ampui pienoiskiväärissä finaaliin peruskilpailun tuloksella 589. Finaalissa Lepän 407,8 riitti kahdeksanteen sijaan.

Golf

Sami Välimäki jäi cutiin PGA-kiertueella Las Vegasissa. Tällä viikolla Välimäki pelaa Japanissa, naisten Euroopan kiertue jatkuu Intiassa.

Judo

Eetu Ihanamäki otteli neljällä otteluvoitolla 81-kiloisten finaaliin Malagan Euroopan Cupissa Espanjassa. Finaalissa oli tyytyminen tappioon.

Paini

Albaniassa väännetään tällä viikolla alle 23-vuotiaiden MM-kisat.

Painonnosto

Nuorten EM-kisat Puolassa käynnistyvät tällä viikolla.

Pöytätennis

Karsintojen kautta EM-kisojen pääkaavioon Itävallassa tiensä suomalaisista raivasivat Benedek Oláh ja Ramona Betz. Betzin taival tyssäsi pääkaavion avauskierroksella, mutta Oláh eteni toiselle kierrokselle, kunnes Ranskan Alexis Lebrun (ranking-19) päätti Oláhin turnauksen 32 parhaan joukossa. Nelinpelissä Oláh ja Alex Naumi etenivät samaan vaiheeseen, kuten myös Naumi ja Marina Donner sekanelinpelissä.

Sulkapallo

Edellisen international challenge -tason turnauksensa lokakuun puolessavälissä voittanut Kalle Koljonen pelaa tällä viikolla samalla tasolla Hollannissa. Mukana on myös Joakim Oldorff.

Tennis

Suomalaiset juhlivat turnausvoittoja kolmella eri tasolla menneellä viikolla. Harri Heliövaara juhli jo neljättä turnausvoittoaan Henry Pattenin kanssa, kun he valloittivat Tukholman ATP250-turnauksen nelinpelin. Myös Laura Hietaranta juhli nelinpelin turnausvoittoa ITF-kiertueen W35-tasolla Italiassa (kaksinpelissä pelit päättyivät 2. kierrokselle). Oskari Paldanius voitti sekä kaksin- että nelinpelin arvokkaassa J300-tason junioriturnauksessa Espanjassa. Otto Virtanen saavutti merkkipaalun ATP250-tasolla Kazakstanissa otettuaan ensimmäisen otteluvoittonsa ATP-tason pääsarjassa. Patrik Niklas-Salmisen pelit päättyivät avauskierrokselle nelinpelissä. Tällä viikolla tositoimissa on muun muassa Heliövaara ATP500-turnauksessa Itävallan Wienissä.

Triathlon

Veikka Sarén sijoittui alle 23-vuotiaiden sarjassa 31:nneksi Espanjassa olympiamatkojen MM-kisoissa.

Uinti

Laura Lahtinen oli kovassa iskussa lyhyellä radalla maailmancupissa Kiinassa. Sadan metrin perhosuinnissa tuli voitto SE-ajalla 55,58. Myös 200 metrillä tuli SE-aika 2.03,13, joka toi kolmannen sijan. Tällä viikolla uidaan Etelä-Koreassa.

Joukkuepelit

Amerikkalainen jalkapallo

Suomi kohtaa miesten EM-sarjan alkulohkossa Ranskan kotonaan lauantaina.

Jalkapallo

Pikkuhuuhkajat päätti EM-karsintojen lohkovaiheen 2–1-kotivoittoon Montenegrosta. Tulos varmisti Suomen paikan marraskuussa pelattavassa jatkokarsinnassa, jossa vastaan tulee Norja. Helmarit pelaa perjantaina EM-jatkokarsintojen ensimmäisen vaiheen vierasottelun Montenegrossa. HJK kohtaa Euroopan konferenssiliigan sarjavaiheessa valkovenäläisen Dinamo Minskin kotonaan torstaina.

Jääkiekko

Pelicans voitti mestarien liigan runkosarjan päätöskierroksella ranskalaisen Rouenin kotonaan 10-1. Kolme perättäistä voittoa nosti Pelicansin runkosarjan yhdeksännelle sijalle, ja joukkue kohtaa neljännesvälierissä marraskuussa itävaltalaisen Salzburgin. Jatkopaikan nappasi viimeisenä joukkueena myös Tapparta, vaikka se taipui kotonaan Lausannelle 0-2. Tappara kohtaa marraskuussa runkosarjan voittaneen Färjestadin Ruotsista. Ilves päätti runkosarjan 3–0-kotivoittoon ruotsalaisesta Växjöstä, mutta voitto ei riittänyt nostamaan Ilvestä jatkoon.

Koripallo

Kotkan Peli-Karhuista tuli ensimmäinen suomalaisseura, joka on voittanut ottelun nykymuotoisessa EuroCupissa, kun se kukisti vieraissa belgialaisen Castors Brainen 65-64. Peli-Karhujen urakka jatkuu keskiviikkona kotiottelulla saksalaista Kelterniä vastaan.

Käsipallo

Naisten maajoukkue kohtaa MM-karsintojen ensimmäisessä vaiheessa Viron torstaina ja Israelin lauantaina. Ottelut pelataan Suomessa.

Lentopallo

VaLePa raivasi tiensä avauskierrokselta jatkoon CEV Cupissa, kun se otti 3–0-kotivoittonsa jatkoksi myös vierasvoiton montenegrolaisesta Budva Budvasta erin 3-1. VaLePa kohtaa seuraavaksi turkkilaisen huippujoukkueen Ziraat Bankasin marraskuun lopulla.

Salibandy

Miesten maajoukkue voitti Tšekin 4-3 ja Sveitsin 9-2 EFT-kotiturnauksessaan länsirannikolla. MM-kisojen kenraaliharjoituksessa sunnuntaina tuli 2–3-tappio Ruotsille.

Paralympialajit

Triathlon

Liina Nuoranne nappasi MM-pronssia PTS3-luokassa MM-kisoissa Espanjassa.

Ei-olympialajit

Formula 1

Valtteri Bottas ajoi 17:nneksi Austinin GP-kilpailussa Yhdysvalloissa. Tällä viikolla MM-sarjaa ajetaan Meksikossa.

Formula 1 -veneet

Sami Seliö ajoi kolmanneksi MM-sarjan toiseksi viimeisessä osakilpailussa Kiinassa. Filip Roms oli kymmenes.

Formula regional

Tuukka Taposen kausi Euroopan mestaruussarjassa huipentuu tällä viikolla Italian Monzassa.

Ralli

Sami Pajari keskeytti Toyotallaan Keski-Euroopan MM-rallin. Kausi huipentuu kuukauden päästä Japanissa.

Talviolympialajit

Alppihiihto

Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Itävallan Söldenissä suurpujotteluilla.

Freeski

Elias Syrjä otti lentävän lähdön big airin maailmancup-kauteen ja samalla Milano-Cortinan olympiakarsintaikkunaan, kun hän oli neljäs Sveitsin Churissa. Eroa palkintokorokkeelle jäi vain 1,25 pistettä. Muita suomalaisia ei finaalissa nähty; Anni Kärävä oli 12:s, Teemu Lauronen 14:s, Kuura Koivisto 18:s ja Joel Liimatainen 30:s.

Lumilautailu

Eveliina Taka sijoittui naisissa 13:nneksi ja Kalle Järvilehto miehissä 19:nneksi big airin maailmancup-avauksessa Sveitsin Churissa.

Taitoluistelu

Milania Väänänen ja Filippo Clerici olivat mukana syksyn GP-sarjan avauksessa Yhdysvaltain Texasissa. Yhteispisteet 156,55 riittivät pariluistelussa kahdeksanteen sijaan. Haastajakiertueella Ranskan Nizzassa Janna Jyrkinen oli neljäs naisissa pistein 168,97 ja Olivia Lisko kahdeksas pistein 152,79. Jäätanssissa Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat neljänneksi pistein 180,48. Tällä viikolla suomalaisia kilpailee haastajasarjassa Slovakian Bratislavassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.