Eija Alajalle Olympiakomitean kultainen ansiomerkki urheiluseuratoiminnan hyväksi tehdystä työstä

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori luovutti Eija Alajalle Olympiakomitean hallituksen myöntämän kultaisen ansiomerkin erityisen pitkäaikaisesta työstä urheiluseuratoiminnan hyväksi. Ansiomerkki luovutettiin Alajalle Helsingissä 22.8.2024 juhlassa, jossa lähes 100 urheilutoimijaa saatteli hänet eläkkeelle.

Puheenvuorossaan Vapaavuori osoitti kiitoksensa Alajalle sitoutumisesta ja laaja-alaisuudesta työssään urheiluseuratoiminnan edistämiseksi Suomessa. 

 – Olet tehnyt poikkeuksellisen pitkän päivätyön ja poikkeuksen suurella tunteella ja työskennellyt urheiluseurojen kanssa urheiluseuratoiminnan edistämiseksi yhdistäen paikallisen, alueellisen ja valtakunnallisen näkökulman. Olet ollut suomalaisten urheiluseurojen laatutyön tärkein henkilö koko 2000-luvun ajan. Olympiakomitean hallituksen puolesta haluan kiittää sinua pitkäaikaisesta ja merkittävästä työstä sekä toivottaa mukavia eläkepäiviä, Vapaavuori sanoi.

Eija Alajan järjestötyön kesto, 42 vuotta, on alueellisella ja valtakunnallisella tasolla lähes ainutlaatuinen. Hän on luonut suomalaisen seurojen laatuohjelman yhdessä laajan seuratoiminnan asiantuntijaverkoston kanssa. Laatumerkkiä on myönnetty 1990-luvulta lähtien. Tällä hetkellä ohjelman laatutekijät täyttäviä Tähtimerkin saaneita urheiluseuroja on yli 600.

Eija Alaja on johtanut ja koordinoinut lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen seuratoiminnan asiantuntijoista koostuvaa 100 henkilön seurakehittäjäverkostoa viimeisen haastavan vuosikymmenen ajan. Omalla rakentavalla persoonallaan hän on saanut aikaan yhteisen ja tuloksellisen verkoston.   

– Lämmin kiitos panoksestasi suomalaisen urheilun, erityisesti seuratoiminnan eteen. Rakenteet ovat vuosikymmenten aikana uudistuneet, organisaatiot vaihtaneet nimeään ja johtajat vaihtuneet, mutta sinä olet aina sinnikkäästi edistänyt ruohonjuuritason työtä suomalaisissa urheiluseuroissa. Olet nähnyt lähes kaiken, joten mikään ei ole sinua enää aikoihin hetkauttanut. Vastaavasti tunnet kaikki, joten kaikki ovet ovat olleet sinulle aina avoinna. Kiitos kaikesta Eija, johtajien johtaja, summasi upeaa työuraa Olympiakomitean seura- ja jäsentoiminnan johtaja Jaana Tulla.

Alaja itse otti palkinnon vastaan liikuttuneena.

– Kiitos Olympiakomitealle tästä upeasta tunnustuksesta. Olen tosi ylpeä siitä, että sain rintaani tällaisen merkin, joka harvalla on. Kiitos kaikille siitä, että olemme yhdessä voineet rakentaa suomalaista urheilua. Olen erityisen onnekas, kun olen saanut tehdä työtä, jolla on merkitystä – lasten urheilua ja seuratoimintaa. Ajattelen niin, että ne ovat koko urheilun sydän ja ne täytyy hoitaa hyvin, jotta jotain muuta voi tapahtua, Alaja kiteytti. 

– Seurojen kanssa tehtävässä työssä on se hyvä puoli, että ihmiset tekevät tätä sydämellä. Tähtiseura-ohjelma on meidän kaikkien yhteisen työn tulos ja siitä me voimme olla ylpeitä. Pidetään siitä hyvää huolta, niin se koituu suomalaisten lasten, nuorten ja aikuisten hyväksi ja pitkällä aikavälillä myös huippu-urheilun hyväksi, Alaja sanoi.

Suomen Olympiakomitean ansiomerkit