Deloitte palkitsee olympiaurheilijoita 10 000 euron stipendein

Asiantuntijayritys Deloitte palkitsee kaksi olympiaurheilijaa Deloitten arvoja ilmentävästä toiminnasta. Stipendit jaetaan urheilijoille, jotka ovat omalla esimerkillään toimineet suunnannäyttäjinä. 10 000 euron arvoisten stipendien saajat ovat skeittaaja Heili Sirviö ja nyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja. Stipendit ovat osa Deloitten yhteistyötä Suomen Olympiakomitean kanssa.

– Deloitten toiminta perustuu vahvaan tarkoitukseen ja toimintaamme ohjaaviin arvoihin. Näin olympiavuonna haluamme palkita arvojamme ilmentävästä toiminnasta myös Suomen Olympiajoukkueen nuoria, esimerkillisiä urheilijoita. Stipendejä ei jaeta Pariisin tulosten pohjalta, vaan valitut urheilijat ilmensivät suorituksillaan ja toiminnallaan Deloitten tärkeitä ydinarvoja ”Lead the way” ja ”Integrity” omassa toiminnassaan, kertoo Deloitten Suomen toimitusjohtaja Lari Hintsanen.

Yksi stipendi on arvoltaan 10 000 euroa.

Toisen Deloitten stipendin saa 13-vuotias skeittaaja Heili Sirviö. Hän on historian nuorin suomalainen olympiaurheilija, joka ennakkoluulottomalla ja iloisella asenteellaan on esimerkillinen suunnannäyttäjä. Sirviön stipendi onkin nimeltään Lead the way. Palkintosumma ohjataan Heilin huippu-urheilun ja koulunkäynnin yhdistämiseen.

– Kiitos palkinnosta, se tuntuu ihan mahtavalta! Urheilun ja koulun yhdistäminen on välillä vaikeaa, mutta samalla se on minulle tosi tärkeää. Uskon, että kovalla treenillä pystymme kukin mihin vaan, iloitsee Heili Sirviö.

Toisen Deloitten stipendin saa nyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja. Kaivo-oja on suoraselkäinen, omia arvojaan kunnioittava urheilija, joka osoitti esimerkillistä periaatteellisuutta kieltäytyessään IBA:n rahoista. Integrity-stipendi ohjataan Pihlan valmennusrahastoon huippu-urheilu uran tueksi.

– Tuntuu tosi hienolta, että juuri minut on huomattu omana itsenäni. Palkinto merkitsee minulle tosi paljon ja olen siitä todella otettu. Suoraselkäisyys on minulle todella tärkeä arvo, sillä haluan pystyä seisomaan aidosti sanojeni takana. Nuorille urheilu-urasta haaveileville haluaisin sanoa, että kannattaa uskoa ja luottaa omaan itseensä. Kaikkein tärkeitä on kuitenkin nauttia ja antaa palaa, iloitsee Pihla Kaivo-oja.

Palkinnot jaettiin torstaina Deloitten uuden toimiston avajaisissa Helsingin Ruoholahdessa.

Pihla Kaivo-oja vastaanotti palkintonsa torstaina.

Suomen Olympiakomitean pääyhteistyökumppani

Deloitte on Suomen Olympiakomitean pääyhteistyökumppani. Yhteistyöllä halutaan tukea ja edistää liikunnallista elämäntapaa niin yhteiskunnan kuin yksilöiden tasolla. Yhteistyössä hyödynnetään myös Deloitten laaja-alaista konsultointiosaamista.

– Kun urheilun määrärahoja nyt leikataan, me olemme asiantuntijana mukana luomassa koko toimialalle kestävämpää toimintaympäristöä ja -malleja. Näin kannamme omalta osaltamme huolta siitä, että rahat riittävät suomalaisen urheilun ja liikunnan tukemiseen, Lari Hintsanen selventää.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto pitää Deloitten lahjoitusta merkittävänä kannanottona.

– Olen iloinen, että Deloitte on merkittävänä kumppaninamme osoittamassa esimerkkiä ja toivottavasti samalla kannustamassa muita yrityksiä vastaaviin arvopohjaisiin tekoihin. Maailman huipulla kilpailevat nuoret olympiaurheilijamme Pihla ja Heili ovat tämän arvostuksen ansainneet, hän sanoo.

Yritykset mukaan huippu-urheilun rahoittamiseen

Suomen Olympiakomitean mukaan valtion urheilubudjetti on yhteensä 165,4 miljoonaa euroa. Norjan valtion urheilubudjetti vuonna 2023 oli noin 305 miljoonaa euroa ja Ruotsin noin 197 miljoonaa euroa. Kansallisten olympiakomiteoiden osuus huippu-urheilun valtionavusta on Norjassa noin 17 miljoonaa euroa, Ruotsissa 18 miljoonaa euroa ja Suomessa 17,6 miljoonaa euroa.

Naapurimaissa yksityistä rahoitusta virtaa kuitenkin paljon voimakkaammin huippu-urheiluun. Vuonna 2019 Ruotsissa urheiluun suunnattiin sponsorirahaa 509 miljoonaa euroa, Norjassa 377 miljoonaa euroa, kun vastaava luku Suomessa oli vain 162 miljoonaa euroa. Suomalainen yksityinen sektori tukee ja osallistuu siis huippu-urheiluun huomattavasti vähemmän myös kansantalouksien kokoon suhteutettuna.

– Parempi on mahdollista. Yksityinen sektori voi tehdä Suomessa enemmän. Varsinkaan haastavina aikoina meidän ei tulisi seisoa kentän laidalla neuvoja jaellen. Jokainen voi omalla tavallaan ja panoksellaan kääriä hihat suomalaisen urheilun ja liikunnan hyväksi, sanoo Lari Hintsanen.

Lähteet: Valtion liikuntabudjetti 2024 sekä Olympiakomitean talousarvio 2024

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista