Avantopool toimittaa kylmäaltaan Suomen olympiajoukkueen käyttöön Pariisin kisoihin 

Kylmäaltistusta käytetään huippu-urheilussa kehon palautumiseen urheilusuorituksen jälkeen. Pariisin kisakylässä Suomen olympiajoukkueen urheilijat pääsevät pulahtamaan Avantopoolin toimittamaan Kinos-kylmävesialtaaseen. 

Pariisin kisakylässä allas sijoitetaan Suomen joukkueen terveydenhuollon tiloissa olevaan kylpyhuoneeseen. 

Suomen Olympiakomitean johtaja Leena Paavolainen uskoo altaalle olevan tarvetta Pariisin kisaolosuhteissa. 

– Valmistaudumme kuumiin kisoihin ja samankaltaisiin olosuhteisiin kuin Tokiossa 2021. Jo siellä joukkueen käytössä oli Avantopoolin kylmävesiallas ja kokemukset olivat hyviä. Hienoa, että yhteistyö jatkuu ja saamme altaan käyttöömme myös Pariisin kisoihin. 

Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Liisa Ahlqvist-Lehkosuo on saanut Avantopoolilta selkeät ohjeet Kinos-altaan käyttöönottoon ja huoltoon. 

– Rahtikuljetuksen jälkeen otamme altaan paketista käyttöön. Allas on lähes käyttövalmis sellaisenaan. Pitää vain asentaa portaat, täyttää allas ja laittaa päälle. Altaan huolto tarkoittaa lähinnä filtterin putsaamista päivittäin. Allas on todella helppokäyttöinen ja kätevä, ja yhteistyö Avantopoolin kanssa on toiminut erittäin hyvin, Ahlqvist-Lehkosuo kiittelee. 

Nyrkkisääntönä 10 minuuttia 10 asteessa 

Urheilufysiologian asiantuntija Esa Hynynen Huippu-urheilun instituutti KIHUsta on selvittänyt kisaolosuhteiden vaikutusta urheiluun ja oli mukana myös Tokion kisoihin valmistavalla leirillä Sagassa 2021.  

– Lähdettiin ennen Tokion kisoja pohtimaan kuuman ja kostean ympäristön vaikutusta urheilusuorituksiin. Olosuhteet ovat erilaisia eri lajeissa. Joissakin lajeissa kisataan ilmastoiduissa tiloissa, mutta varsinkin kenttälajeissa täytyy ottaa huomioon se, että kenttien rakenteet keräävät paljon lämpöä päivän mittaan ja ovat lämpimiä vielä illallakin.  

– Kun urheilija on valmistautunut kuumiin olosuhteisiin, ei ole ongelma, vaikka olisi vähän viileämpääkin. Mutta jos ei ole valmistautunut kuumaan ja se iskee päälle, niin olo voi olla todella tukala. Kenttälajeissakin, joissa itse suoritukset kestävät muutaman sekunnin, joudutaan odottelemaan omaa vuoroa suoritusten välissä ja olemaan jopa tuntikausia kuumissa oloissa.  

– Kisatilanteissa aikataulut ovat usein tiukat ja aikaa palautumiseen on vähän. Kylmähoito nopeuttaa palautumista. Siinä kehon lämpötila palautetaan normaalin homeostaattiseen tilaan, jossa autonominen hermosto huolehtii tasapainosta. Keholle ei ole hyötyä ylimääräisestä lämmöstä siinä vaiheessa, kun suoritus on ohi. Siksi keho kannattaa viilentää. Kylmäaltaassa sopiva ärsyke syntyy 10-asteisessa vedessä, jossa ollaan noin 10 minuuttia. Tämä on karkea nyrkkisääntö, mutta jokainen löytäköön itselle parhaat lukemat. 

– Monille urheilijoille kylmähoito on vakiintunut tapa varmistaa palautuminen. Jos siihen on tottunut, on hyvä, että siihen on mahdollisuus myös Parisiin kisoissa. Kylmä kylpy jäähdyttää kroppaa, mutta se voi myös rauhoittaa mieltä jännittävien kisakokemusten keskellä, Hynynen täydentää. 

Lisätietoja: 
Suomen Olympiakomitea: asiakkuuspäällikkö Karri Koivu, puh. 040 511 7721 
Avantopool: Toimitusjohtaja Mika Laakkonen, puh. 050 597 0031 

 

Avantopool on suomalainen hyvinvointiyritys, joka on erikoistunut kylmäaltaisiin ja kylmäpalautumiseen. Avantopoolin eri allasratkaisut tuovat kylmähoidon hyödyt kaikkien ulottuville vuodenajasta ja paikasta riippumatta. Edistämässä kokonaisvaltaista hyvinvointia ja palautumista maailmanlaajuisesti suomalaisella teknologialla ja osaamisella.  

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista