Pariisi 2024: Emma Kanervalle huippuonnistuminen – Kosonen ja Tervo moukarifinaaliin 

Emma Kanervalle huippuonnistuminen kouluratsastuksen henkilökohtaisessa kilpailussa. Kuva: Sonja Holma

Emma Kanerva ja Greek Air onnistuivat upeasti kouluratsastuksen henkilökohtaisen kilpailun vapaaohjelmassa. Ratsukko sai vapaaohjelmastaan hienot kokonaispisteet 81,607 %, jotka ovat myös kaksikon ennätyspisteet. Kanerva oli 18 ratsukon finaalissa 12:s.  

Kanerva kuvaa olympialaisten onnistuneen paremmin kuin hän olisi voinut koskaan odottaa.  

– Sain ratsastettua virheettä, mikä oli tavoitteeni. Lisäksi sain tehtyä ja parannettua ne asiat, jotka halusin. Meinasi tulla vähän kiire loppuun; jouduin joissain kohdissa vähän kirimään, mutta onnistuin. Tämä (viikko) on mennyt yli odotusten. Ensin joukkuefinaalipaikka ja siellä kahdeksan parhaan joukkoon, oma ennätys yksilökilpailussa – en osannut ikinä odottaa tällaista. Oma tavoitteeni oli olla olympiafinaalissa ja se toteutui. 

– Kaikki kova työ, tunnit satulassa ja hevosten kanssa – kaikki varmasti loksahti kohdalleen. Tähdet olivat kohdallaan oikeaan aikaan. Valmistautuminen sujui tosi hyvin. Ei ollut mitään mutkia matkassa. Olemme treenanneet kovasti. Valmentajani (Wolfram Wittig) on ollut neljä vuotta tukenani ja se on kantanut hedelmää, että ollaan saatu Greek Air tuollaiseen kuntoon. Olen myös itse oppinut paljon, Kanerva kuvasi.  

Kosonen ja Tervo moukarifinaaliin – Tervolle karsinnassa uudet SE-lukemat 

Krista Tervo ei saanut ensimmäisellä heitollaan tulosta, mutta täräytti toisellaan finaaliin uudella SE-tuloksella 74,79. Tervon heitto oli koko karsinnan pisin.  

– Ekassa heitossa oli yksi niistä tekniikkavirheistä, mitä ollaan tässä käyty läpi. Tiesin ihan tasan tarkkaan mikä se oli ja pyrin, etten tee toiseen heittoon samaa virhettä. Enkä tehnyt. Nyt koitan vaan päästä keskittymään seuraavaan, ettei jää tähän liikaa kiinni, mutta olen totta kai tosi ylpeä itsestäni näin vaikean kauden jälkeen. Ei ollut todellakaan helppoa lähteä näihin kisoihin, kun kauden keskiarvo on X. Päätin, että tulen tänne rennolla fiiliksellä, ja aion mennä samalla fiiliksellä finaaliin.  

– Mun valmentaja Jukka Vihtonen on valanut minuun uskoa, kun en ole uskonut itseeni ja sanonut, että pystyn siihen kyllä. Tänään oli pitkästä aikaa vaan superkiva mennä tuonne kentälle. Loppukilpailuun en ota mitään tavoitteita, menen pitämään hauskaa sinne ja pidän kaikki ovet avoimena, Tervo sanoi. 

Silja Kososen finaalipaikkaa saatiin jännittää viimeiselle kierrokselle asti. Ensimmäisellä heitolla ei tullut tulosta ja toinen heitto kantoi verkon kautta lukemiin 68,51. Kolmannella osui ja moukari lensi 72,11 metriin. 

– Lopussa alkoi jo vähän jänskäämään, mutta mä tiedän, että olen varma heittäjä. Olen jokaisessa kisassa heittänyt sitä reilua seiskakymppistä, niin ei se silleen jännittänyt. Koitin pitää pään kylmänä. Toka heitto tuntui jo tosi hyvältä, mutta se meni verkon kautta ja se verkko vie siitä jonkun verran. Olen tosi ylpeä itsestäni, että sain tuon tuloksen kolmannella. Vaikka tietää, että osaa, se vaatii aika paljon henkisestikin. Harvoin juhlin ringissä, mutta nyt tiesin jo heti heiton jälkeen, että se oli aika hyvä. Aika yllättävän hienolta tuntuu, että pääsin finaaliin, ja vielä Kristan kanssa, Kosonen sanoi. 

Suvi Koskisen olympiadebyytti päättyi moukarin karsintaan. Koskinen heitti ensimmäisellään 66,14, toinen heitto oli yliastuttu ja viimeinen kantoi karsinnan parhaisiin lukemiin 67,90.  

– Sellainen hyvin tämän kauden kisa. Aika perustekemistä, ei mitään sellaista normaalista poikkeavaa. Ei sitä, mitä tältä vuodelta odotin, mutta tätä sain. Viime vuonna, kun oli paljon hyviä tasaisia tuloksia, niin odotukset olivat tälle kaudelle paljon korkeammalla, pettynyt Koskinen totesi karsinnan jälkeen. 

Silja Kosonen (vas.) ja Krista Tervo heittivät tiensä moukarifinaaliin. Kuva: Jesse Väänänen

Mononen SE-lukemiin 

Ilona Mononen juoksi aamulla 3000 metrin estejuoksun alkuerissä uudet Suomen ennätyslukemat 9.22,77 ja oli eränsä kuudes. Jokaisen erän viisi parasta sai paikan finaaliin. 

– Heräsin tosi hyvillä fiiliksillä tähän päivään. Mulla oli sellainen rauha: tiedän, mitä teen ja tiedän kuuluvani tänne. Oli itsevarma olo. Lähdin nauttimaan juoksusta ja tekemään omaa vahvaa suoritusta. Juoksu tuntui tosi hyvältä ja sain hyvän paikan. Tuntui helpolta siihen asti, kun oli 800 metriä jäljellä. Siinä vaiheessa alkoi tulla happoa jalkaan ja kärkiviisikko karkasi. Silti tunsin, että sain pidettyä juoksun suhteellisen vahvana, vaikka happoa nousi.  

– Tunsin oloni kotoisaksi tuolla maailman kärjen tuntumassa. Oli selkeästi kovavauhtisin kisa, missä olen ollut. Tämän jälkeen pitää hetki hengähtää ja miettiä, mitä sitä on tullut tehtyä, Mononen kuvasi juoksun jälkeen.  

Ilona Mononen juoksi 3000 metrin esteiden alkuerissä uuden Suomen ennätyksen 9.22,77. Kuva: Jesse Väänänen

Elmo Lakka juoksi 110 metrin aitojen alkuerissä eränsä seitsemänneksi ajalla 13,84. Lakka juoksee uudelleen tiistaina 6.8. keräilyerissä, joista on tarjolla vielä kuusi paikkaa välieriin.  

– Hyvin lähti liikenteeseen. Pieni huolimattomuuskolhu sinne loppuun ja pikkuisen rytmi kadoksiin siinä. Varma veto loppuun, että pysytään ehjänä. Kova erä oli tiedossa ja kaikki koitettiin laittaa tiskiin. Uusintakierrosta kohti. 

Yleisurheilijoiden aamun kilpailuissa viimeisenä starttiviivalla nähtiin 400 metrin aidoissa Viivi Lehikoinen. Lehikoinen juoksi alkuerissä 56,67 ja oli eränsä seitsemäs. Hänen kilpailunsa jatkuvat maanantaina 5.8. keräilyerissä.  

Golfareiden vaiheikas olympiaturnaus paketissa  

Miesten golfturnaus päättyi sunnuntaina. Kilpailun voitti Yhdysvaltojen Scottie Scheffler yhteistuloksella –19.  

Tapio Pulkkasen viimeinen kierros miesten golfturnauksessa päättyi tulokseen yksi alle parin. Hänen kokonaistuloksensa oli 282 eli kaksi lyöntiä alle parin, ja sijoituksensa T35. 

– Oli kyllä hieno kokemus, tunnelma oli täällä katossa. Pelasin paikoitellen ihan oman urani parasta peliä. Sanoin etukäteen, että hyvä peli riittäisi top 20:een ja jos lähtisi uran parasta, niin voisi jopa kärkisijoista taistella. Aika hyvin se piti paikkansa, vähän jäi tavoitteesta.  

Pulkkanen kertoi, että draiveriavaukset kulkivat hyvin, mutta eniten päänvaivaa aiheutti toinen avausmaila.  

– Hybridillä löin täällä pari kertaa veteen ja pitkään heinään. En tiedä onko se oikea maila, millä haluan jatkossa pelata. Aion prosentuaalisesti lisätä sitä harjoituksissa, että parantuu se n. 250 metristä lyöminen. Tänään lähti hybridi vaihtoon ja mulla oli itse asiassa puu 3 käytössä, ja löin yhden ihan urani parhaista puukolmosista par vitosella siinä 14:llä väylällä. 

– Täällä on kaikki maailman parhaat mukana, ja kaikki ovat olleet tosi innoissaan. Kukaan ei ole kieltäytynyt kisoista, kaikki halusivat tulla. Kun katsoi tuota tunnelmaa tuolla vikana päivänä, niin aika hyvä meininki tuolla on, Pulkkanen kuittasi kysymykset olympiagolfin arvostuksesta.  

Sami Välimäen päivän saldo oli +4. Hänen turnauksensa päättyi tulokseen 285 (1 yli parin) ja sijoitukseen T45. 

– Liian paljon meni palloja veteen tänään. Pari huonoa lyöntiä ja tulos oli sen mukainen. Eihän tästä nyt paljoa käteen jäänyt. Iso positiivinen asia oli suomalaisyleisö. Sitä oli paljon ja se kannusti koko matkan. Siitä annan isot kiitokset kotijoukoille ja kaikille, jotka on tänne asti tulleet.  

Ahtosalo maantieajon 37:s

Epäonnisen aika-ajon jälkeen Anniina Ahtosalo kilpaili toisen kerran Pariisissa maantieajossa. Ahtosalo oli kilpailun 37:s. 158 kilometrin reitin hän taittoi ajassa 4.07.04. Kilpailun voitti Yhdysvaltojen Kristen Faulkner ajalla 3.59.23.  

– Rankka kisa. Ei mulla ollut oikeastaan muuta tehtävissä kuin roikkua mukana. Kyllä sitä toki aina toivoo, että olisi pysynyt porukassa ja kisassa pidempään. Reitti oli hieno ja varmasti ihan olympia-arvoinen. Kovimmat pääsivät varmasti ottamaan irti kaiken.  

– Paljon tullut opittua ja jäänyt hampaankoloon seuraavia kertoja varten, jos pääsee Suomea edustamaan. Toivottavasti saamme seuraavaan olympiadiin isomman (pyöräily)joukkueen ja pystymme tekemään tiimityötä. 

Kurtbay ja Keskinen viidentenä – Mikkolalle harmillinen hylkäys kuudennessa lähdössä 

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat Nacra 17 –luokan kilpailussa sunnuntaina kolme lähtöä. Kaksikko on tällä hetkellä kokonaiskilpailun viides.  

– Tänään oli aikamoista taistelua ekasta lähdöstä lähtien. Teimme kuitenkin hienon nousun onneksi ja olimme neljänsiä maalissa. Toisessa lähdössä hyvä startti, mutta meillä hajosi kannari (cunningham). Se oli vähän ikävää. Hävittiin siinä paljon metrejä ja oli vaikea saada sijoituksia takaisin, Keskinen kuvasi päivän kilpailua. 

Monika Mikkolan kilpailu ILCA-luokassa kohtasi harmillisen käänteen, kun hänet liputettiin ulos seitsemännestä lähdöstä varaslähdön vuoksi. Sunnuntain kisapäivän jälkeen Mikkola on kokonaiskilpailun 18:s.  

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi