Pariisi 2024: Suomen joukkueella kahden pistesijan päivä

Emma Kanerva, Henri Ruoste ja Joanna Robinson päivän kouluratsastuskilpailun jälkeen. Kuva: Lauri Vuorinen.

Lauantai-illan huipensi Pihla Kaivo-ojan puolivälierä nyrkkeilyn 50-kiloisten sarjassa. Vastaan asettui Tokion hopeamitalisti ja maailmanmestari Turkin Buse Naz Cakiroglu. Kaivo-oja taisteli tiukasti, mutta turkkilainen oli ottelussa vahvempi tuomariäänin 5–0. Kaivo-ojan sijoitus ensimmäisissä olympialaisissa on siis jaettu viides sija.

– Oli aikamoista liukasta menoa turkkilaiselta. Ei ihan päässyt pitämään sitä omaa rytmiä, mikä oli tavoitteena tuossa, Kaivo-oja totesi.  

Vaikka Kaivo-oja oli harmissaan tappiostaan, näkee hän olympiaottelut tärkeinä kokemuksina.  

– Näyttää kyllä sen, että mä kuulun tonne kehään. Se kyllä jäi itselle tuosta käteen. Koen, että olen elämäni kunnossa ja suunta on vain ylöspäin. Paljon on vielä annettavaa. Tämä ei tosiaan jäänyt vielä tähän. Tällä hetkellä harmitus on suuri. Pitää vähän prosessoida tätä. Olisi pitänyt vähän enemmän olla tilanteen päällä, pitää omaa tempoa ja rikkoa vastustajan tyyliä. Tänään se ei riittänyt. 

Valmentaja Maarit Teuronen oli tyytyväinen näkemäänsä, vaikka tänään ei hänen mielestään ihan parasta Kaivo-ojaa nähtykään. 

– Näissä olympialaisissa on ollut aivan älyttömän hyvää suorittamista, siihen nähden miten kokematon nyrkkeilijän alku meillä on käsissä. Tänään ei ihan irronnut sitä parasta Pihlaa. Näki, että pikku puristus taisi olla, että kuitenkin olympiamitalista taistellaan. Ei se ihme ole, kyllä mä tyytyväinen ole. Jos kokonaisuutena mietitään, niin nähtiin Pihlan uran parhaita otteita. Aikuisten ekat arvokisat ja ollaan tällaisessa paikassa. 

– Viimeinen matsi ratkesi pieneen puristamiseen, se nopeus ei riittänyt jaloista, että sitä olisi tarvinnut vähän enemmän eloa ja reagointia kakkosaaltoon. Los Angeles on päätavoite – sitä kohti.  

Pihla Kaivo-oja illan ottelussa. Kuva: Lauri Vuorinen.

Suomen kouluratsastusjoukkueelta upea onnistuminen 

Suomi onnistui hienosti kouluratsastuksen joukkuekilpailussa. Suomi sijoittui kymmenen joukkueen finaalissa kahdeksanneksi, kun voitto meni Saksan joukkueelle. Suomen tuloksena 212,036 prosenttia. Joukkuetulos muodostui joukkueen jokaisen ratsukon Grand Prix Specialin tuloksesta yhteenlaskettuna.  

Suomen koulujoukkueesta ensimmäisenä areenalle pääsi Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond. Ratsukko onnistui suorituksessaan pienin virhein ja sai tuloksen 71,322 %. 

– Mä oon tosi tyytyväinen. Totta kai, sitä urheilijana toivoisi, ettei tapahtuisi pieniäkään virheitä, mutta meillä oli taas laukanvaihdoissa muutama pieni virhe, mutta ne oli niin pieniä et ne olisi myös voinut olla tulematta. Kokonaisuuteen olen tosi tyytyväinen. Se (hevonen) oli paremmin tänään mun kanssa kuin ekana päivänä ja pystyi keskittymään yllättävän hyvin. En odottanut, että se pystyisi noin hyvin hallitsemaan tilanteen. Se on kuitenkin tosi kuuma ja nopea hevonen. Teki tosi hienosti töitä. Tämä oli meidän neljäs special ja kahdeksas ohjelma yhdessä. Aika vähän rutiinia ja kokemusta, mutta siihen nähden tosi ammattimaisesti pystyi ottamaan tuon tilanteen, Henri Ruoste summasi suoritustaan.  

– Joukkuefinaalipaikka oli tosi hieno. Muiden epäonni oli meidän onni, kolmen tuloksen formaatti on raaka, mutta on tosi hienoa, että päästiin ratsastamaan. Toivottavasti me saataisi nostetta suomalaiseen ratsastusurheiluun, Ruoste kertoi. 

Joanna Robinson ja Glamouraline saavuttivat joukkuekilpailussa tuloksen 66,413 %.  

– Yritettiin parantaa ja monessa kohtaa siihen pystyttiin, vielä tietty tuli muutama virhe. Oon tosi tyytyväinen, että pieni tulosparannus tuli. Tiukassa paikassa oli kova tahto tehdä parempaa ja se on aina siinä veitsenterällä, ettei keikahda yliyrittämiseksi tai huonommaksi. Siihen nähden olen tyytyväinen, Robinson kertoi. 

Emma Kanerva ja Greek Air päättivät Suomen koulujoukkueen suoritukset hienosti tuloksella 74,301 %. Kanervan ja Greekin kilpailut jatkuvat vielä huomenna sunnuntaina henkilökohtaisen kilpailun finaalissa. 

– Mä olen sanaton, käsittämätöntä! Mun hevonen on niin uskomaton, se on niin hyvässä kunnossa ja hyvällä fiiliksellä. Oli siellä ehkä jotain pientä, mutta meni nappiin ja ilman virheitä. Mä toivoin ja uskoin, että meillä on mahdollisuudet joukkuefinaaliin. Meillä on tosi hyvä tiimihenki ja on ollut uskomatonta olla täällä mukana. Mä yritin keskittyä ratsastamaan vaan askel askeleelta ja ottaa kaikki pisteet irti mitä saa, Kanerva iloitsi. 

Kurtbay/Keskinen avasi vakuuttavasti – Tapper sairastui 

Purjehduksen nacra 17 –luokassa Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen regatta alkoi heti ensimmäisessä lähdössä kolmannella sijalla. Seuraavissa lähdöissä tuli sijat 7 ja 4. Kokonaiskilpailussa kaksikko on kolmen lähdön jälkeen kolmantena.  

– Ennen starttia oli vähän käynnistymisvaikeuksia. Kyllä sitten kun pääsimme kisaamaan, niin vene kulki. Huomiseen lähdetään ihan hyvillä fiiliksillä. Ollaan kärkikamppailussa mukana, niin tästä on hyvä jatkaa, Keskinen totesi.  

Purjehduksen ILCA 6 –luokassa purjehdittiin lauantaina kolme lähtöä. Monika Mikkola nappasi lähdöistä sijat 13, 30 ja 29. Näin ollen Mikkolan sijoitus kuuden purjehditun lähdön jälkeen on 12:s. 

Kuva: World Sailing / Jean-Louis Carli.

Purjehduksen ILCA 6 –luokassa purjehdittiin lauantaina kolme lähtöä. Monika Mikkola nappasi lähdöistä sijat 13, 30 ja 29. Näin ollen Mikkolan sijoitus kuuden purjehditun lähdön jälkeen on 12:s. 

Kaarle Tapper sairastui ja joutui jättämään purjehduksen ILCA7-luokan kilpailun kesken lääkärin suosituksen mukaisesti. Tapper on erittäin pettynyt tilanteeseen. 

Määttänen ja Kujanpää karsiutuivat

Eveliina Määttäsen kilpailut jatkuivat 800 metrin keräilyerissä. Määttänen oli eränsä neljäs ajalla 2.00,38 eikä tulos riittänyt jatkopaikkaan. Vaikka palautumisaika jäi juoksujen välillä lyhyeksi, onnistui Määttänen juoksemaan kaksi hyvin tasaista juoksua.  

– Kyllä tämä plussan puolelle menee. Kaksi hyvin tasaista juoksua. Eilinen oli erinomainen juoksu vauhdinjakoon nähden. Tänään oli ihan fiilis, mutta oli tämä väli aika lyhyt. Tuntui aika brutaalilta kokonaisuudelta. Eilisillan juoksun jälkeen meni pari tuntia, että pääsi kämpille ja sitten meni useampi tunti, että sain rauhoituttua ja unen päästä kiinni. Kyllä se palautumisaika jää aika niukaksi.  

– Kyllä mun mieli oli tänäänkin aika rauhaisa. Keskittyminen pysyi kohdillaan ja oli hyvä fiilis. Olin tosi iloinen, että letka tuntui alusta lähtien ja vauhti tuntui reippaalta. Jo alkumatkasta tuli pieni töppäys saksalaisen kanssa ja menetin vähän rytmiä, enkä päässyt ihan haluamalleni paikalle. Toinen töppäys tuli loppusuoralla espanjalaisen ja saksalaisen kanssa. Loppu ei sitten tullut ihan niin hyvin kuin olisin halunnut, Määttänen kuvasi lauantain juoksuaan.  

Eveliina Määttänen juoksi lauantaina 800 metrin keräilyerissä. Kuva: Jesse Väänänen

Urho Kujanpään kilpailut päättyivät seipään karsintaan. Kujanpää ylitti aloituskorkeuden 540 kolmannellaan, 560:sta napsahti puolestaan kolme pudotusta.   

– Ei ihan ollut terävimmillään siinä. Joutui hakemaan hyppyä, mutta omasta mielestäni ihan suhteellisen onnistunut kisa sitten kaikkinensa. Juoksu oli varmaan paras osa tänään. Siinä törmäyksessä oli vähän sellaista, ettei saanut ihan niin hyvin kiinni kaikissa hypyissä kuin olisi halunnut 

– Tämä on se paikka, missä pääsee kisaamaan maailman parhaita vastaan ja tämä taitaa olla historian kovin seiväskarsinta tasollisesti. Tässä on pari olympialaista ollut taukoa (että suomalaisia on ollut mukana), että kyllä ylpeänä Suomen lippua kannan tässä kisassa, Kujanpää kuvasi olympiadebyyttiään.  

Kallioinen 20:s 

Eetu Kallioinen lähti skeetin peruskilpailun toiseen päivään sijalta 25. Lauantaina ammuttiin peruskilpailun viimeiset 50 kiekkoa ja Kallioinen rikkoi niistä 49. Kallioisen kokonaistuloksena siis 117/125 ja sija 20. Finaaliin pääsi peruskilpailun kuusi parasta. 

– Harmittaa. Mä oon tyytyväinen, että kisa on ohi ja ei tarvitse ampua enää yhtään kierrosta. Oli tosi raskas kilpailu. Mieluusti olisin kyllä mennyt finaaliin. Eilen ensimmäisellä kierroksella jännitti tosi paljon – sitä ei ole kieltäminen. Hävisi kontrolli aika rajusti siinä. Kaksi seuraavaa rinkiä, ei niitä jännitykseen laiteta, ei ne jännitykseen mennyt. Vireystila ei ollut tarpeeksi hyvä niillä kierroksilla ja ne oli suorastaan raskaita ampua, melkein fyysisestikin. Eilen toinen rinki oli fiiliksenä hyvä, vaikka oli tuloksellisesti huonoin. Kolmas rinki oli tosi vaikea, jouduin tekemään valtavan määrän työtä ampumisen eteen, että tulos oli edes 23 (rikottua kiekkoa) eikä 15. Kaksi edellistä yötä nukuin tosi huonosti ja se ei ole normaalia minulle.  

– Tänään mä olin oikeasti ampumassa kilpaa. Tiesin joka kerta mitä oon tekemässä, vaikka tänäänkin jännitti, mutta pystyin hallitsemaan sen täysin niin kuin pitää. Yksi virhe tänään. Tänään oli hyvää ammuntaa, sellaista kuin on ollut harjoituksissakin täällä. Koko homma on analysoitava alusta loppuun. Pitkä siivu tehty töitä ja jotain tehtiin matkalla väärin. Paljon oikeita valintoja, oikeita asioita ja ammunnassa oli paljon hyvää, mutta yksi päivä pilaa kaiken, Kallioinen kertoi. 

Olympiagolfin kolmas kierros paketissa 

Olympiagolfissa Tapio Pulkkasen kierros sai harmittavan alun, kun heti ensimmäinen lyönti päätyi veteen ja aiheutti hänelle tuplabogeyn. Tämän jälkeen kierros sisälsi neljä birdietä, mutta kaksi viimeistä reikää päättyivät bogeyyn. Pulkkasen kierros pariin ja kokonaistulos yksi alle parin. Kolmen kierroksen jälkeen Pulkkasen sijoitus on jaettu 38:s sija. 

– Vähän synkästi lähti liikkeelle, ykkösen avaus vesiesteeseen, mutta sen jälkeen puolivälissä rullasi tosi hyvin: hyviä putteja sisään ja pelifiilis oli kunnossa. Kyllä mä nautin koko päivän pelaamisesta, oli kyllä hauskaa kentällä. Pari bogeyta loppuun. Siinä oli 17:llä huono draivi ja olin vähän ongelmissa. 18:lla yllättäen pitkälle lensi rauta siitä väylältä – tosi hyvä lyönti oli, vähän harmittaa, kun se meni bunkkeriin. Lähdin tavoittelemaan alhaisempaa kierrosta. Lipunpaikat on vähän haastavammat ja tuuli on vähän noussut, Pulkkanen kertoi. 

Sami Välimäki golfasi kierroksensa yksi yli parin tulokseen. Välimäki on kolmen kierroksen jälkeen tuloksessa kolme alle parin ja hänen sijoituksensa on jaettu 31:s sija. 

– Ihan ok, kaksi liian huonoa lähestymislyöntiä ja ne maksoivat aika paljon. En ehkä aina päässyt riittävän lähelle, enkä saanut putteja ja birdieitä aikaiseksi. Itse en huomannut, että olisi sen vaativammat lipunpaikat. Tuuli nousi pikkuisen, mutta aina tulee kisassa melkein yksi välipäivä. Koko fieldi meni tosi hyvin kaksi ekaa päivää ja ehkä tänään oli sitten semmoinen ulospuhallus kaikilla, Välimäki kommentoi omaa ja kärjen peliä. 

Kilpailun kärki tiivistyi kolmannella kierroksella ja kärjessä ovat tuloksella -14 Xander Schauffele sekä Jon Rahm

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi