Pariisi 2024: Blomqvistille historiallinen finaalipaikka

Nathalie Blomqvist nähdään 5000 metrin olympiafinaalissa maanantaina 5.8. Kuva: Jesse Väänänen

Nathalie Blomqvist juoksi olympiadebyytissään tiensä ensimmäisenä suomalaisnaisena kautta historian 5000 metrin olympiafinaaliin. Finaali juostaan maanantaina 5.8. Blomqvist oli eränsä seitsemäs ajalla 15.02,75. 

– Tämä päivä on tuntunut tosi hyvältä ja mulla on ollut luottavainen fiilis lähteä näihin kisoihin. Juoksin mielestäni fiksusti ja lopussa oli vahva tunne, pysyin kylmänä ja luotin loppukiriin. On kyllä tosi mahtavaa, että pystyin onnistumaan näin hyvin – ja finaali tähän päälle, Blomqvist iloitsi.

– Varmasti finaalissa on rajumpaa vauhtia, mutta sitten on hyvä mahdollisuus juosta kova aika ja saada hyvä sijoitus. Olen elämäni kunnossa ja toivon, että saan katsoa, mihin rajani riittävät ja kuinka kovaa pystyn juoksemaan. Tuntuu unelmalta (olla finaalissa). En olisi voinut uskoa tätä ennen tätä kautta. Kaikki tämä on niin siistiä, Blomqvist jatkoi. 

Mikkola kolmantena kolmen lähdön jälkeen

Purjehduksen ILCA 6 –luokassa Monika Mikkola onnistui hienosti päivän kahdessa lähdössä ja purjehti niissä sijat 2 ja 5. Päivän kolmas lähtö keskeytettiin. Kokonaistilanteessa toinen purjehduspäivä nosti Mikkolan kolmannelle sijalle. 

Kaarle Tapper saavutti ILCA 7 –luokan kahdessa purjehditussa lähdössä sijat 9 ja 32. Kokonaistilanteessa Tapper jatkaa sijalla 23. 

– Eka lähtö oli tosi hyvää purjehdusta: hyvä startti, löytyi hyvät linjat, veneen vauhti oli kohdillaan ja tulos oli sen mukainen. Toisessa oli heikko startti ja sen jälkeen oli vähän vaikeampaa, Tapper summasi päiväänsä. 

Monika Mikkola. Kuva: World Sailing / Sander van der Borch

Välimäen kierros par-tulokseen – viimeinen väylä toi kuprun Pulkkasen hienoon päivään 

Sami Välimäellä oli hankala startti golfin toiseen kilpailupäivään, kun kahdella ensimmäisellä väylällä pallo päätyi veteen. Vaikka Välimäki sai kierroksen aikana kohennettua peliään, ei hän ollut aivan tyytyväinen par-tulokseen päättyneen päivän kulkuun. Alun epäonnistumiset heijastivat koko kierroksen kulkua.  

– Hyvä kierros. En vaan tiedä, ykköselläkin melkein keskellä väylää alas ja ainoa, jolle tulee pomppuja on meikäläinen. Paskaa tsägää koko päivä. Hyvä kierros, mutta ei tulosta. Kymmenkunta birdiepaikkaa alle 10 feetissä (reilussa kolmessa metrissä), muttei vaan saanut, Välimäki kuvasi päivää kierroksen jälkeen.  

Välimäki on toisen kierroksen jälkeen tuloksessa neljä alle parin ja jaetulla 19 sijalla. 

Tapio Pulkkanen avasi toisen päivän loistavasti, ja hyvä vire kantoi 17 reikää. Päivän viimeinen reikä osoittautui kuitenkin murheelliseksi, kun pallo päätyi kahdesti veteen ja Pulkkanen tarvitsi par neljän väylään yhdeksän lyöntiä. Tämä pudotti Pulkkasen kahden kierroksen jälkeen tulokseen -1 ja jaetulle sijalle 35. 

– Kaikki meni 17 väylää hyvin. Aika paljon hyvää, viimeinen reikä tuhosi koko homman. Se eka oli huonossa paikassa pitkässä heinässä ja yritin sata metriä lyödä eteenpäin. En ihan päässyt yhtä pitkälle kuin ajattelin. Kolmas lyönti oli flaijeriheinän näköistä heinää ja ajattelin, että lähtee kovaa ja ihan keskelle griiniä yritettiin pelata. Ei oikein lähtenyt ja jäi veteen, ja jouduin haastavaan paikkaan droppaamaan semiraffiin tai väylälle alamäkeen niin siitä jäi vähän lapaseen ja järveenhän se meni sekin. Se oli semmoinen lopetus, Pulkkanen kertasi. 

Toisen kilpailupäivän jälkeen jaetulla kärkisijalla tuloksella -11 ovat Xander Schauffele, Hideki Matsuyama ja Tommy Fleetwood

Puumalaisen kisat päättyivät avausotteluun

Raskaan sarjan judoka Martti Puumalainen aloitti olympiaturnauksensa suoraan toiselta kierrokselta, kun vastaan asettui Azerbaidžanin Ushangi Kokauri. Kokauri vei ottelun ipponilla 10–0.  

– Tuntui, että olin blokannut tilanteen jo. Oli vastustajan hyvyyttä kanssa. Se käänsi kun mulla oli paino takana, kun blokkasin eteenpäin suuntautuvaa heittoa, niin sitten se kääntyi ja heittikin siihen suuntaan. Se oli hyvä suoritus siltä ja huono suoritus itseltä, Puumalainen kertasi ottelun ratkaissutta tilannetta. 

– Elämäni surkein päivä. Tämä on ollut surkea vuosi ja jatkui sillä tavalla valitettavasti, vaikka uskoin, että valmistautuminen oli mennyt nappiin. Ei ollut mitään vaivoja. Oli mulla kaikki eväät onnistua, mutta en vaan ollut tarpeeksi hyvä. Neljästä edellisestä kisasta, kun tämän laskee mukaan niin yksi otteluvoitto, niin se on kyllä heikkoa tekemistä. En ole samalla tasolla tänä vuonna, Puumalainen harmitteli. 

Martti Puumalainen. Kuva: Jesse Väänänen.

Junnila ja Kemppinen karsiutuivat – Määttänen eränsä neljäs

Päivän yleisurheilut Stade de Francella alkoivat suomalaisittain korkeushypyn karsinnalla. Ella Junnila selvitti karsinnan avauskorkeuden 183 toisella yrityksellään, mutta seuraavasta korkeudesta 188 tuli kolme pudotusta. Finaaliin vaadittiin 192. 

– Fyysinen fiilis erittäin hyvä ja verkkakentän puolella kulki tosi hyvin. Juoksuaskelissa en oikein päässyt juoksun päälle. Ekasta askeleesta jäin pikkasen alas, sitten se juoksu jää alas ja kurvaan on vaikea lähteä. Sitten se näyttää tuolta. Mikä sitä aiheuttaa, niin sitä selvitellään kisan jälkeen, Junnila kertoi. 

Ella Junnila ja valmentaja Tuomas Sallinen. Kuva: Lauri Vuorinen.

Lotta Kemppinen debytoi olympialaisissa 100 metrin alkuerissä. Kemppinen oli eränsä seitsemäs ajalla 11,56. Alkueristä meni jatkoon jokaisen erän kolme parasta sekä aikavertailun kolme parasta.  

– Oli upeaa, että suomalainen pikajuoksija on olympialaisissa. Se tuntui ihan ookoolta, mutta juoksu ei lähtenyt vetämään. Kun oli tuo Kuortane (Games) ja Kalevan kisat ja sai niin hyvin irti itsestään, niin hermosto ikään kuin tilttasi. Piti hakea aika rauhallista takaisin ylös – ja se oli ehdottomasti nousussa tänne olympialaisiin. Kaikki tehtiin ja se oli päivän paras suoritus. 

– Näitä vain lisää. EM-kisoissa tuli juostua ennätys. Kun hermosto pelittää, niin juoksukin kulkee. Tänään oli luultavasti siitä kiinni, Kemppinen summasi olympiadebyyttiään. 

Eveliina Määttänen kilpaili puolestaan 800 metrin alkuerissä perjantai-iltana. Määttänen juoksi kovatasoisessa erässä neljänneksi ajalla 2.00,02. Erän kolme parasta etenivät suoraan välieriin. Määttäsen kilpailut jatkuvat näin ollen keräilyerissä heti huomenna aamupäivällä. 

– Oli suhteellisen onnistunut juoksu. Harmi vaan, ettei irronnut kolmen parhaan paikkaa, mutta ihan hyvillä fiiliksillä. Kropassa on hyvä fiilis jatkaa huomiseen. Otetaan se hienona mahdollisuutena, että saa vielä toisen kerran yrittää ja juosta olympialaisissa. Olen tosi luottavainen, Määttänen pohti juoksun jälkeen. 

Salminen loukkaantui verryttelyssä

Senni Salmisen toiset olympialaiset päättyivät valitettavalla tavalla, kun hän loukkasi jalkansa viimeisessä verryttelyhypyssä ennen karsintaa. Suomen joukkueen lääkäri Ilkka Räsäsen mukaan Salminen on viety kuvattavaksi ja vamman laatu selviää vasta kuvausten perusteella.

– Näytti siltä, että kyse on oikean jalan takareisivammasta, verryttelyä kentän reunalla seurannut valmentaja Matti Mononen kertoi.

Naisten kolmiloikassa Suomen Kristiina Mäkelälle haettiin viimeiseen saakka osallistumisoikeutta romanialaisen Florentina Iuscon dopingkäryn jälkeen. Mäkelä oli ensimmäinen rankingissa olympiakilpailun ulkopuolelle jäänyt hyppääjä.

Tilanteen taustalla tehtiin Suomen Olympiakomitean johdolla vahvaa kansainvälistä vaikuttamista yhdessä Suomen Urheiluliiton kanssa sekä kansainvälisen yleisurheiluliiton että kansainvälisen olympiakomitean suuntaan. Asiaan saatiin eilen kansainväliseltä yleisurheiluliitolta lopullinen vastaus, että Mäkelän osallistuminen ei ole mahdollista. Suomen Olympiakomitea jatkaa työtä puhtaan urheilun edistämiseksi kotimaassa ja kansainvälisesti.

Kallioinen avauspäivän jälkeen 25:s miesten skeetissä 

Miesten skeetissä ammuttiin perjantaina peruskilpailun ensimmäinen päivä (75/125 kiekkoa).  

Eetu Kallioinen on avauspäivän jälkeen 25:s. Hän rikkoi 68/75 kiekkoa.  

– Kaikki oli hyvin, ja kiekot olivat ookoo, mutta emme ole tottuneet ampumaan 4 000 katsojan edessä. Se on joskus okei, joskus ei. Tuota ei voi harjoitella. Ensimmäisessä sarjassa oli yksi tapahtuma, joka muutti kisaa. Jännitys alkoi kasvaa. Olympialaisten tuoma jännitys on eri juttu kuin maailmancupin kilpailu, joita on kerran kuukaudessa, kommentoi Ampumaurheiluliiton skeetin päävalmentaja Pietro Genga.  

Kallioisen ohilaukaukset tulivat kahdelta paikalta, joista tämä ei ole Gengan mukaan ampunut ohi ”kahteen kuukauteen”.  

– Ohilaukaukset olisivat voineet tulla miltä paikalta tahansa. Emme vain olleet niin valmiita tähän kilpailuun kuin meidän olisi pitänyt olla. Urheilija ei kuitenkaan anna periksi, vaan haluaa ampua kilpailun loppuun parhaalla mahdollisella tavalla, hän lisäsi.  

Kilpailun kärjessä on ainoana kaikki 75 kiekkoa rikkonut yhdysvaltalainen Vincent Hancock. Lauantaina vuorossa on peruskisan viimeiset 50 kiekkoa ja finaali, johon pääsee peruskilpailun kuusi parasta. 

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi