Pariisi 2024: Suomalaiset Pariisissa perjantaina 2.8. – luvassa jännittävä suomalaispäivä 

Eetu Kallioisen toiset olympialaiset käynnistyvät perjantaina. Kallioinen kilpailee skeetissä heti perjantaiaamuna.  

– On tosi hienoa olla täällä – ensinnäkin Ranskassa ensimmäistä kertaa ja Chateaurouxissa ensimmäistä kertaa. Olosuhteet ovat hyvät. Rata on hyvä, myös taustaltaan. Kuuleman mukaan, jos on tuulista, saattaa olla mielenkiintoinen paikka. 

– Valmistautuminen on sujunut hyvin ja treeneistä on jäänyt hyvä fiilis. Mulla on kovat odotukset ja lähdetään mitalijahtiin täysillä, Kallioinen totesi.  

Miesten skeetissä ammutaan perjantaina peruskilpailun ensimmäinen päivä (75/125 kiekkoa). Lauantaina ammutaan peruskisan viimeiset 50 kiekkoa ja finaali, johon pääsee peruskilpailun kuusi parasta. 

Eetu Kallioinen.

Puumalaisella edessään olympiadebyytti 

Martti Puumalainen debytoi olympialaisissa judon raskaassa sarjassa. Puumalaisen mukaan valmistautuminen on sujunut kokonaisuudessaan hyvin.  

– Meillä on ollut pari hyvää leiriä Suomessa ja ulkomailla. Myös sparrit ovat menneet hyvin – ei ole tarvinnut tinkiä mistään. Lähdetän siitä, että kaikki on mahdollista. Terveys on nyt kunnossa ja kaikki hyvin. 

Puumalainen aloittaa suoraan toiselta kierrokselta. Vastustaja tulee otteluparista Ushangi KokauriRafael Silva.  

Yleisurheilijat vauhtiin laajalla rintamalla  

Suomen yleisurheilijoiden kilpailupäivän starttaa perjantaina Ella Junnila. Korkeuskarsinnassa rima nousee poikkeuksellisin korotuksin. Erityisen suuri korotus on ensimmäinen: 183:sta 188 senttiin. 

– En muista, että olisi ollut tuollaisia korotuksia aiemmin. Se on varmasti uusi tilanne meille kaikille, vaikka karsinta on sinällään perusmuotoinen. Olen kyllä sikäli isojen nostojen puolella.  

– Fiilikset ovat ihan hyvät. Koen, että olemme harjoitelleet hyvin koko vuoden. Kuntohan ei nopeasti häviä mihinkään ja virettä on saatu hyvin nostettua. Uskon, että se siitä nousee myös perjantaina, Junnila summasi.  

Lotta Kemppinen nähdään 100 metrin alkuerissä aamupäivällä. Kemppinen odottaa kovaa kilpailua. Vaikka selkeitä ennakkosuosikkeja löytyy, on luvassa myös tiukkaa kamppailua jatkopaikoista.  

– Meillä on hyvin tasaista. Totta kai on niitä tähtiä, mutta on paljon kiinni myös eräjaoista. Odotan, että pääsee viimeiseen asti taistelemaan sekä sadasosista että tuhannesosista. Mulla ei ole ajallista tavoitetta. Mulla on aina tavoite, että haluan urheilla paremmin kuin tilastot lupaavat, Kemppinen kertoi.  

Lotta Kemppinen.

Illalla vauhtiin pääsevät puolestaan Nathalie Blomqvist, Senni Salminen ja Eveliina Määttänen.  

Blomqvist saapui Pariisiin suoraan valmistavalta leiriltä Ranskan Font-Romeusta. 5 000 metrin alkuerien osalta hän odottaa kovaa vauhtia.  

– Aikaisempina vuosina jatkoon on vaadittu alle 15 minuutin aika. Varmaan tulee sellainen kiihtyvä kisa, joka sopii minulle. Olen juossut kovaa myös 1500 metriä, joten minulla juoksun loppu on vahva. 

Myös Määttäsen tie olympialaisiin on kulkenut harjoitusleirin kautta. 800 metrillä juostaan kuusi alkuerää. Kustakin erästä kolme parasta jatkaa suoraan välieriin. Loput kisaavat lauantaina keräilyerissä.  

– Tarkoittaa sitä, että erän kolmen parhaan joukossa pitää maalissa olla. Pidän keräilyerät mielessä, jos sattuu jotakin kummallista, kompurointia tai jotakin, ja jos realisoituu kesken matkan, että kolmen joukkoon ei ole mitään mahdollisuuksia. Silloin ei ehkä kannata vetää itseään ihan piippuun vaan säästellä seuraavalle aamupäivälle, Määttänen sanoi. 

– Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Uskon, että alkuerissä pitää juosta kahden minuutin pintaan, jos erä ei ihan supertaktiseksi mene. 

Salminen lähtee puolestaan jahtaamaan kolmiloikan finaalipaikkaa. Karsintaraja on 14,35. 

– Siellä on muutamia naisia tyrkyllä 15 metrin paremmalla puolella. Jos haluaa finaaliin, pitää karsinnassa on yleensä hypätä sellainen 14,20 tai vähän päälle. Turussa väläyttelin yliastutulla kovaa kuntoa itselleni. Tiedän, että pitkät hypyt ovat siellä, ja mikä sen parempi pakka mittauttaa ne kuin täällä. Onnistuneella vauhdinjuoksulla minä sen pitkän hypyn teen, Salminen kuvasi.  

Golf ja purjehdus jatkuvat 

Miesten olympiagolf jatkuu toisella kierroksella. Sami Välimäki on ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksessa neljä alle parin ja Tapio Pulkkanen kaksi alle parin.  

Monika Mikkola jatkaa ILCA 6 –luokan toiseen purjehduspäivään sijalta 18 ja Kaarle Tapper ILCA 7 –luokassa sijalta 23. 

Suomalaiset Pariisissa perjantaina 2.8. (Suomen aikaa) 

10.11 Golf, M 2. kierros: Sami Välimäki 
10.30 Ampumaurheilu, M skeet, päivä I: Eetu Kallioinen 
11.00 Judo, M 100+ kg välieriin asti: Martti Puumalainen 
11.15 Yleisurheilu, N korkeuskarsinta: Ella Junnila 
11.44 Golf, M 2. kierros: Tapio Pulkkanen 
12.50 Yleisurheilu, N 100 m karsintakierros ja alkuerät: Lotta Kemppinen 
13.15 Purjehdus, N ILCA: Monika Mikkola 
16.35 Purjehdus, M ILCA: Kaarle Tapper 
(17.00 Judo, M 100+ kg, keräily- ja mitaliottelut) 
19.10 Yleisurheilu, N 5000 m, alkuerät: Nathalie Blomqvist  
19.15 Yleisurheilu, N 3-loikka, karsinta: Senni Salminen 
20.45 Yleisurheilu, N 800 m, alkuerät: Eveliina Määttänen