Pariisi 2024: Emma Kanerva kouluratsastuksen henkilökohtaiseen finaaliin – Suomi nähdään myös joukkuekilpailun finaalissa 

Henri Ruoste ja Tiffanys Diamond Grand Prix -kilpailussa. Kuva: Jesse Väänänen.

Kouluratsastuksen Grand Prix –kilpailu käytiin loppuun Pariisissa keskiviikkona. Toinen kilpailupäivä sinetöi Emma Kanervan pääsyn kouluratsastuksen henkilökohtaiseen finaaliin, joka kilpaillaan sunnuntaina 4.8. Kanervan ja Greek Airin tulos tiistain 30.7. Grand Prix’ssä oli 73,680 prosenttia. Suomi selvitti myös tiensä kymmenen maan joukkuefinaaliin oltuaan joukkuekilpailussa yhdeksäs. Joukkuekilpailu on ohjelmassa lauantaina 3.8. Koulujoukkueeseen kuuluvat Kanervan lisäksi Joanna Robinson ja Henri Ruoste.  

– Eihän tätä oikein vielä ymmärrä. Ihan käsittämätöntä, mieletöntä. Täällä on niin paljon ratsukoita, jotka ovat menneet niin hyvin. Olen joutunut jännittämään ratkaisua pitkään. Kiva, etteivät kisat loppuneet tähän. Nyt täytyy tehdä suunnitelmat tuleville päiville, Kanerva iloitsi.  

Myös Robinson ja Ruoste onnistuivat keskiviikkona loistavasti. Ruoste ja Tiffanys Diamond sijoittuivat keskiviikkona ryhmänsä seitsemänneksi 70,621 prosentilla. Robinson ja Glamouraline puolestaan ryhmänsä toiseksi tuloksella 65,637 prosenttia.  

– Kokonaisuudessaan tosi hyvä (suoritus). Alku oli hyvä, harmillinen pari virhettä kuitenkin tuli. Olen tosi yllättynyt, miten hyvin Tiffany otti tuon areenan vastaan ja pystyi hallitsemaan tuon tilanteen. Täytyy saada vain rutiinia ja ratoja alle sekä tottua isompiin areenoihin, Ruoste summasi suoritustaan.  

Myös Robinson oli tyytyväinen päivän kilpailuun.  

– On kyllä onnellinen olo. Olen tyytyväinen siihen, miten me saimme käynnin esitettyä tänään. Tuntui, että pääsin ratsastamaan monessa kohtaa hymyssä suin. Totta kai mua jännitti, mutta ei tuntunut siltä, että jännittäisin enemmän kuin normaalisti, Robinson kuvasi olympiadebyyttiään.  

Aleksi Leppä 24:s 

Aleksi Leppä päätti olympiaurakkansa 50 metrin pienoiskiväärin asentokilpailussa. Peruskilpailussa Leppä kirjasi tulostaululle lopulta 586 pistettä (polvi 195, makuu 198, pysty 193) ja sijoittui 24:nneksi. 

– Tänään ei vain ollut minun päiväni. Neljän pisteen ero finaalirajaan kuulostaa isolta, mutta se miten itse tunsin ammunnan, ei se oikeasti hurjan kaukana ollut. Joka asento meni hyvin, mutta mikään ei ollut loistava. Jouduin tuulen takia keskittymään ja sitä tarkkailemaan, ja siksi ammuntani meni viimeiselle viidelle minuutille. Kuuma oli, mutta suoritus ei mene sen piikkiin. Olen kilpaillut niin paljon tosi kuumissa olosuhteissa, ettei se vaikuttanut minun ammuntaani. 

– Ei mua helpolla ole päästetty täällä. Haluan antaa kaikki kiitokset iskälle yhteisistä vuosista. Tämä oli iso juttu mulle ja varmasti olisi ollut hänellekin. Olen tavallaan helpottunut, että nämä on nyt ohi, ja pääsin antamaan kaikkeni ja pystyin kilpailemaan omalla tasolla. Ei huippuonnistumista, mutta omalle tasolle, Leppä summasi ensimmäisiä olympialaisiaan. 

Noora Antikainen trapissa 30:s 

Trapissa Noora Antikainen lähti toiseen kilpailupäivään sijalta 30. Toisena kisapäivänä ammuttiin peruskilpailun viimeiset 50 kiekkoa. Lopputuloksissa Antikainen oli 30:s tuloksella 107. Finaaliin eteni peruskilpailun kuusi parasta.   

– Kokonaisuudessaan olen pettynyt omaan tekemiseen, mutta kokemuksena tämä on ihan mieletön. En muista, koska olisin jännittänyt niin paljon kuin ennen sitä ekaa sarjaa. Se tuli niin nopeasti tavallaan, etten mä ajatellut aamulla, että olisi jännittänyt niin paljon. Sitten kun menin ampumaan niin jännitys tulikin kovana. Kun jännitin liikaa niin aloin liian tarkaksi ja se kostautui. Viimeiseen kävelyyn sain sen oman rytmin ja kasattua itseni. Oli supervaikeaa. Ei ollut onneakaan yhtään mukana. Varmaan elämäni haastavimmista sarjoista, mitä olen ikinä ampunut. Tänään tuntui ammunta tosi helpolta ja treenit on menneet tosi hyvin. Radat ovat mielettömät ja ihan huiput ampua. Itsellä oli odotuksia enemmän, Antikainen summasi kahta kisapäiväänsä. 

Kalle Koljonen joutui luovuttamaan 

Kalle Koljonen kohtasi toisessa alkulohko-ottelussaan thaimaalaisen Kunlavut Vitidsarnin. Thaimaalainen vei ensimmäisen erän nimiinsä pistein 21–4, ja johti toistakin erää jo 8–0, kunnes Koljonen joutui luovuttamaan pelin jalkaoireen takia. 

– Kuusi päivää sitten treeneissä nappasi tosi pahasti kiinni ja se meni täyteen lukkoon. Seuraavana päivänä ei pystynyt pelaamaan tai liikkumaan. Sille on kuusi päivää annettu tekohengitystä, että se pysyisi jotenkin pelikelpoisena ja yhden pelin se oli pelikelpoinen – ja sen jälkeen se on jotenkin pysynyt ok tilassa. Lopulta jos maailmanmestaria vastaan ei pysty vetämään 100 prossaisena – silloin mä olisin maailmanmestari, jos pystyisin yhdellä jalalla voittamaan sen. En pystynyt valitettavasti tehdä sataprosenttista suoritusta, Koljonen summasi. 
 
– Harmittaa, etten pystynyt antamaan minkäänlaista esitystä kentällä. Se oli tuommoista läpsyttelyä, Koljonen harmitteli. 

Kalle Koljonen joutui luovuttamaan toisessa alkulohko-ottelussaan. Kuva: Lauri Vuorinen

Grönblomin ja Hokan kilpailu päättyi – Eklund kilpaili neljä slalomlähtöä 

Ronja Grönblomin ja Veera Hokan kilpailu päättyi purjehduksen 49er FX –kilpailussa. Kaksikon yhdeksäs lähtö diskattiin tiistaina 30.7. Yhdysvaltojen nostaman protestin myötä. Grönblom/Hokka tippui protestin myötä 11:sta. Suomi nosti diskauksesta vastaprotestin, mutta se hylättiin. Lopputuloksissa he sijoittuivat 15:nneksi. 

Ronja Grönblomin ja Veera Hokan kilpailu päättyi. Kuva: World Sailing / Sander van der Borch

– Olympiaregatta oli tosi siisti kokemus. Harmittaa, ettemme päässeet tavoitteeseemme. Kohokohta oli ehdottomasti toisen päivän lähtövoitto kevyessä kelissä. Se oli tosi iso saavutus meidän tiimillemme. Haastavinta oli tämä viimeinen päivä. Oli hankala päästä kiinni siihen, mitä tuulen kanssa tapahtui radalla, Grönblom kuvaili. 

– Emme harmillisesti saaneet avattua eilisen protestia uudestaan. Tämä on kuitenkin osa purjehdusta ja nyt tämä päättyi näin. Nyt kokemusta rikkaampana. Seuraavaksi hengitellään ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, hän lisäsi.  

Myös Jakob Eklund kilpaili tänään iQFoilissa. Haasteita kohdattiin jälleen tuuliolosuhteiden kanssa. Alkuun kaavaillut maratonlähdöt keskeytettiin ensin naisten sarjassa, myöhemmin miesten maratonlähdöt peruttiin kokonaan. Eklund kilpaili näin ollen tänään neljä slalomlähtöä.  

– Yksi hyvä kevyen tuulen slalom meni hyvin. Kolme kovatuulista slalomia meni aika samaan kategoriaan kuin nuo edelliset. Kova tuuli on ollut haaste. Eiliseen verrattuna meni kuitenkin vähän paremmin, Eklund totesi.   

Eklundin kilpailut jatkuvat torstaina viidellä startilla. 

Kisojen viralliset sivut. 
Aikataulu ja tulokset 
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi