Meille tavallisille ihmisille matka Milanoon alkaa helposti muutamalla klikkauksella netissä. Olympiajoukkueen matka on kuitenkin aivan toista luokkaa, kun järjestelyt aloitetaan jo neljä vuotta ennen varsinaista avajaispäivää, eikä yksikään päätös ole sattumanvarainen.
Kyse ei ole vain urheilijoiden suorituksista, vaan huolellisesta operatiivisesta suunnittelusta, monitahoisesta logistiikasta, henkilöstöhallinnasta sekä täsmällisestä aikataulutuksesta ja budjetoinnista, jotka kaikki kietoutuvat toisiinsa tiiviisti. Tätä kaikkea tehdään läheisessä yhteistyössä lajiliittojen sekä lajijohtajien ja päävalmentajien kanssa.
Joukkueen koko ratkaisee monta asiaa
Olympialaisissa urheilijoiden lukumäärä joukkueessa ratkaisee kaiken: joukkueen muun henkilöstön, kisojen kulkulupien, kisakylien petipaikkojen, kulkuneuvojen, joukkueen vapaaehtoisten assistenttien määrät ja niin edelleen.
Enemmän on enemmän tässä yhtälössä mukaan lukien järjestelyjen kompleksisuus niin meillä kuin kisojen järjestäjilläkin. Ei riitä, että jokaiselle on lentolippu varattuna vaan kokonaisuuden takana on viimeistelyleireistä alkaen tarkat lajikohtaiset suunnitelmat varsinaisen kilpailun, valmennuksen, terveydenhuollon, kulkulupien, majoituksen, ruokailujen, kuljetuksien ja parkkilupien, viestinnän ja lukuisten muiden tekijöiden osalta kisojen päättäjäisiin ja kotiinpaluuseen asti.
Milano-Cortinan talviolympialaisissa tulee olemaan peräti kuusi kisakylää, joten kokonaisuuden suunnittelu on melkoinen palapeli. Vaikka lopulliset joukkueen jäsenet vahvistetaan vasta noin kuukausi ennen kisoja, koko projekti vaatii kisojen järjestäjältä ja kansallisilta Olympiakomiteoilta vuosien suunnittelua ja arviointia.
Akkreditoinnit ja varusteet kuntoon
Kaikki mahdolliset kisoihin lähtijät listataan jo hyvin aikaisessa vaiheessa eli kerätään niin sanotut ”pitkät listat”. Esimerkiksi Pekingin olympialaisissa Suomen joukkueessa oli kaikkiaan 214 ihmistä, mutta pitkällä listalla nimiä oli lähes 600. Olympialaisiin ei siis pääse ohituskaistalta ”yllätysnimiä”, vaan kaikki potentiaaliset lähtijät löytyvät lajien toimittamista listoista.
Kaikista joukkueen potentiaalisista jäsenistä kerätäänkin siis yksityiskohtaiset tiedot passikopiosta ja valokuvista lähtien aina sukkien kokoon, ruoka-aineallergioihin ja käytössä oleviin lääkkeisiin asti. Olympialaisissa jokainen urheilija ja taustahenkilö saa kattavan varustepaketin. Joukkueen koko arvioidaan jo paljon ennen pitkien listojen keräämistä, sillä varustetilaukset tehdään reilu vuosi ennen kisoja. Sitä ennen varusteiden valmistaja on yhteistyössä urheilijoiden ja Olympiakomitean kanssa viimeistellyt kisavaatteiden malliston.
Mitä juuri nyt tapahtuu?
Milano-Cortinan talviolympialaisiin on alle 500 päivää aikaa, ja tällä hetkellä täällä meillä työstetään tarkkoja suunnitelmia muun muassa lajien viimeistelyleirien, matkustuksen, majoittumisen, terveydenhuollon asiantuntijoiden, akkreditointien, logistiikan ja varustemalliston suhteen.
Kuuden kisakylän kokonaisuus tuo täysin uudet haasteet ja mahdollisuudet, niin joukkueille kuin kisajärjestäjillekin. Näiden valmistelujen johtotähtenä on urheilijoiden ja valmentajien päivittäinen valmistautuminen kohti Milano-Cortinan kisoja, joka on alkanut vähintään yhtä aikaisin – ellei aikaisemminkin – kuin Olympiakomitean kisavalmistelut. Suurelle yleisölle usein näkymättömän, mutta kokonaisuutta kantavan tarkan suunnittelun ja yhteistyön tavoitteena on tarjota Pohjoisen tähdille parhaimmat mahdollisuudet kirkkaimpaan loistoonsa kisojen koittaessa.
Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista
Sari toimii Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikössä monilajisten kisojen operatiivisena erityisasiantuntijana sekä Olympic Solidarity-ohjelman vetäjänä.
Sari Rimpiläinen
erityisasiantuntija, kisatiimi
040 627 6117