Nyt olisi rahaa tarjolla suoraan Brysselistä! Leikkauspaineiden alla hikoilevat liikunta- ja urheilujärjestöt varmasti tulevat sankoin joukoin kahmimaan EU-eurot rahakirstuihinsa, joiden pohja jo pilkottaa.
No mitä vielä! Liikuntajärjestöille tarkoitetussa rahoitusinfossa kokoushuone ammottaa tyhjyyttään. Skriinin edessä istuu seminaarin vetäjä ja yksi osallistuja. Surkea näky! Miksi suomalaisia järjestöjä ei (lähes) ilmainen raha kiinnosta?
Nyt kun sain huomiosi, niin paljastan: yllä oleva kuvaus on puoliksi fiktiota ja pohjautuu tähän some-postaukseen, joka mukavasti herättelee tärkeään aiheeseen. Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu (PLU) sekä Olympiakomitea järjestivät kyllä 3.10. tilaisuuden – hybridinä, ja linjoilla porukkaa oli oikeinkin mukavasti (36 henkeä). Laadukkaasta infosta vastasivat paitsi PLU:n Timo Hämäläinen (liikunnan EU-rahoituksen suvereeni tuntija), myös Kolmiloikka urheiluseurojen digitaalisuuteen -hankkeen sekä Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatiohankkeen asiantuntijat. Keskustelu oli aktiivista, ja osallistujat innostuneita.
Lisää faktaa fiktion kylkeen: EU-rahaahan ei tietenkään tuosta noin vain kahmita. Siihen vaaditaan:
- Hyvä idea
- Joka vastaa rahoittajan kriteerejä
- Kirjoitettuna hankkeen muotoon
- Henkilön x toimesta (ei muuten ole yhden illan homma, voin kertoa)
- Joka edustaa sellaista organisaatiota, joka pystyy hoitamaan hankkeen hakuprosessista loppuraportointiin (ml. mahdollinen omarahoitusosuus)
- Luotettavien kumppanien kanssa (riippuen rahoituksesta – kaikki eivät vaadi kumppania)
Kun yllä olevan listan lukaisee läpi, huomaa, että toisaalta asiahan on ihan arkijärjellä hoidettavissa. Lue huolella hakuohjeet ja varaa sitten aikaa ajattelulle, muutamalle puhelulle sekä ankaralle kirjoittamiselle! Jokaiselle liikuntajärjestölle löytyy melko varmasti sopiva rahoitusmuoto, jota kannattaa tavoitella.
Miljoonia tarjolla hyville hakijoille
Heitetäänpä vähän lisää faktoja kiukaalle: vuosina 2017–2020 yhteensä 1 399 suomalaista liikuntahanketta sai Euroopan sosiaalirahastosta, aluekehitysrahastosta ja maaseuturahastosta yli 115 000 000 euroa. 115 miljoonaa! Se tekee keskimäärin lähes 30 miljoonaa euroa per vuosi, ja enemmänkin olisi tarjolla, jos hyviä hakijoita vain olisi. Vuosina 2014–2020 pelkästään maaseuturahoilla rakennettiin tai kehitettiin yli 1 600 liikuntapaikkaa.
Siihen päälle tulee vielä esimerkiksi Erasmus+ Sport -rahoitus, josta muuten jaettiin tänä vuonna yli 59 miljoonaa euroa. Kansainvälisissä hankkeissa on mukana muun muassa lajiliittoja, seuroja ja liikunnan aluejärjestöjä. Rahoituksella voi toteuttaa mm. kehittämistä, tapahtumia, koulutuksia, selvityksiä, oppaita ja verkostotyötä.
Alkoiko hankehammasta jo kolottaa? Tutustu hankehakuihin
EU-eurot liikunnalle ja urheilulle 2021–2027 -opas
Euroopan sosiaalirahaston kehittämishankehaku alateemalla Lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa tukeminen aktiiviseen ja yhdenvertaiseen osallistumiseen kulttuuri- ja LIIKUNTApalveluihin sekä ohjattuun vapaa-ajan toimintaan! Haku on käynnissä 5.10.–4.12.2023. Teams-hakuinfo Euroopa sosiaalirahaston kehittämishankehakuun 10.10. klo 12.00–13.30.
EU Sport -postituslistalle pääset laitamalla sähköpostia Timo Hämäläiselle: timo.hamalainen@plu.fi
Sitten vaan iloista, avointa mieltä ja tsemppiä hankehakuihin!
Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista
Kirjoittaja Kaisa Larjomaa
Kaisan, Olympiakomitean yhteiskuntasuhdepäällikön, blogit pureutuvat niin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kuin käytännön vinkkeihin vaikkapa EU-rahoituksen hakemiseksi.
Kaisa Larjomaa
yhteiskuntasuhdepäällikkö
040 757 6643