Lasten liikkumattomuuskriisi syvenee – seuraavalta hallitukselta tarvitaan toimia Suomen toimintakyvyn pelastamiseksi

Lasten ja nuorten liikkuminen ei ole palannut koronaa edeltäneelle tasolle, kertoo tänään julkaistu Jyväskylän yliopiston ja UKK-instituutin koordinoima Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus. Tutkimustulokset kertovat karun viestin: lasten omaehtoinen liikkuminen ja seuraharrastaminen ovat vähentyneet. Lisäksi liikkumisen esteet ovat lisääntyneet. 

– Lasten liikkumattomuuskriisi syvenee entisestään. Samalla tiedämme, että liike vielä vähenee kouluvuosien aikana. Liikkumattomuus on iso uhka Suomen ja suomalaisten toimintakyvylle. Hyvinvointivaltiomme ei tule kestämään, jos suuntaa ei saada kääntymään, sanoo Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori 

LIITU-tutkimuksen mukaan vain noin kolmasosa lapsista ja nuorista saavutti liikkumissuosituksen. Pojat saavuttivat suosituksen tyttöjä yleisemmin, ja ero on kasvanut. Useampi kuin joka viides piti liikuntaa tarpeettomana, ja liikunnalle annetut merkitykset ovat vähentyneet. Myönteistä kuitenkin on, että korona-aikana vähentynyt liikkuminen on alkanut hiljalleen elpyä, vaikkakaan korona-ajan edeltäneelle tasolle ei päästä.  

– Tutkimuksessa suosituksen mukaan liikkuvat ja seuratoimintaan osallistuvat lapset arvioivat mielen hyvinvointinsa paremmaksi kuin muut. Liikkeen lisääminen on siis vastuullisuusteko, joka tukee sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Ilman liikkuvia ja hyvinvoivia nuoria ei ole tulevaisuuden työkykyä, eikä myöskään tulevaisuuden huippu-urheilua, toteaa Vapaavuori. 

– Vetoamme vahvasti puolueisiin ja tulevaan hallitukseen: suomalaisten toimintakyvyn edistäminen ja liikkeen lisääminen on nostettava hallitusohjelman kärkihankkeeksi. LIITU-tutkimuksen tulos on vakava viesti, jota ei voi hallitusneuvotteluissa sivuuttaa, painottaa Vapaavuori. 

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus on vuodesta 2014 lähtien toteutettu kansallinen lasten ja nuorten liikkumista, liikuntakäyttäytymistä ja -kulttuuria laajasti kartoittava seurantatutkimus. LIITU-tutkimuksen toteutuksesta ovat vastanneet Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Terveyden edistämisen tutkimuskeskus ja UKK-instituutti yhteistyössä alueellisten kumppaneiden kanssa.

Lue lisää:  

LIITU-tutkimuksen 2022 tulokset 

Liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet 

Lisätietoja:  

Jan Vapaavuori, puheenjohtaja
jan.vapaavuori@olympiakomitea.fi  

Petri Keskitalo, johtaja, liike ja liikunnallinen elämäntapa
petri.keskitalo@olympiakomitea.fi, 0405578711 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista